Gonartroza...prognoze ?

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
xz9
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Nov 21, 2007 1:20 am

Gonartroza...prognoze ?

Post od xz9 »

Kakve su prognoze za gonartrozu ? Kako se treba ponasati i sta raditi da se uspori proces propadanja kolena ? Da li nas na kraju ipak cekaju stake i sta uciniti da se na njih popnemo sto kasnije ? Jeli vazno na pr. veoma smanjiti telesnu tezinu? Piti vitamine ? Koldrion ? Ajkulinu srz? Sta ? :(
hvala unapred
miodrage
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jan 25, 2007 11:03 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od miodrage »

Da, pre svega smanjenje telesne tezine, i fizicka aktivnost koliko je god to moguce, uz lekove koji pospesuju obnavljanje hrskavice i podmazivanje kolena. Naravno u odmakloj fazi bolesti, nisa od ovoga osim smanjenja tezine nije moguce. Krajnji ishod je operacija i stavljanje totalne proteze kolena.
Sve najbolje.
Omega
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Maj 15, 2007 10:02 pm

Post od Omega »

miodrage napisao: ..fizicka aktivnost koliko je god to moguce..
Ovo mi nikako nije jasno, a znam da doktori to masovno preporučuju. Ovo je lako zamisliti:

Kada čovek ima stanjenu hrskavicu, to znači da ima značajnih "luftova" u zglobovima.

Prilikom fizičke aktivnosti, taj "luft" dovodi do velike nestabilnosti i sigurno većih mestimičnih pritisaka, većih posledičnih sila trenja i trošenja nego kod kolena sa punom debljinom hrskavice, koje je zbog toga potpuno stabilno.

Sve u svemu, imam utisak da lekari uopšte ne mogu da se stave u položaj pacijenta :( (miodrage, ovo nije Vama lično upućeno)
supergenije
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Maj 20, 2005 1:11 pm

Post od supergenije »

Koja aktivnost konkretno, trcanje, plivanje, voznja bicikla ili nesto cetvrto ?
miodrage
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jan 25, 2007 11:03 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od miodrage »

Mislio sam na sve ono sto pacijent moze da uradi, a da mu to ne predstavlja problem. Ima pacijenata koji mogu da setaju, ima onih koji ne mogu. Drugi pak mogu da voze bicikl, ili plivaju. U svakom slucaju, fizicka neaktivnost je vrloodgovorna za pojavu artroze velikih zglobova. Evo primer: u Vojvodi je mahom ravnica, narod je dosta lenj, jako je mnogo gojaznih, dijabeticara... pojava artroza je posve normalna pojava. Nemam tacne statisticke podatke ali mislim da je oko 30% stanovnistva zahvaceno. S druge strane, u recimo Bosni, ili juznoj Srbiji stanovnistvo u tim planinskim predelima mozda u nekom minornom procentu <5% oboljeva od bilo kog oblika artroze. Ali ti ljudi vrlo cesto moraju dnevno da prepesace i po 7-8 km i u poznoj starosti. E zato su njihovi zglobovi ocuvani, a ovi drugi nisu. I zato se uvek savetuje fizicka aktivnost kako bi se degenerativne promene na zglobovima makar usporile.
Sve najbolje.
Odgovori