Gonartroza

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
dexter98
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Jul 21, 2015 12:12 pm

Gonartroza

Post od dexter98 »

Pozdrav,
imam 17 godina i postavljena mi je dijagnoza gonartroze za oba kolena (gonarthrosis primaria bilateralis incipiens; chondromalatio patellae). Često me bole zglobovi i to ne samo kolena ali predpostavljam da je to sve povezano i da sve kreće od tih kolena. Oba kolena su mi bez otoka ali se javljaju krepitacije pri pokretima. Prepisan mi je Bruffen 400 protiv bolova i fizikalna terapija. Pomenute su mi i neke injekcije koje se daju direktno u koleno za tzv. obnavljanje hrskavice. Interesuje me da li mi moje godine pomažu ili odmažu pošto koliko sam ja upućena od gangroze oboljevaju pretežno starije osobe i da li je ovo oboljenje nekako povezano sa hormonom rasta pošto od kad je počeo da se javlja bol u kolenima (14-15 godina) prestala sam sa rastom. Hvala unapred. :)
Korisnikov avatar
aaaca
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Avg 05, 2013 7:03 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 9
Kontakt:

Re: Gonartroza

Post od aaaca »

Како год твоје године деловале, ништа не можеш да промениш. Због тога сматрам да је питање погрешно, није логично.

Колико си висока и тешка? Чиме си се бавила и бавиш се? Шта највише једеш и пијеш?
dexter98
Novi član
Novi član

Post od dexter98 »

aaaca napisao:Како год твоје године деловале, ништа не можеш да промениш. Због тога сматрам да је питање погрешно, није логично.

Колико си висока и тешка? Чиме си се бавила и бавиш се? Шта највише једеш и пијеш?
Visoka sam 163cm , a teška 65kg. Dok nije počeo da se javlja bol u kolenima redovno sam vozila bicikl. Što se tiče hrane i pića izbegavam većinom kuvanu hranu i gazirane sokove.
Korisnikov avatar
aaaca
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od aaaca »

Избегаваш кувану храну?! Одакле си ти? Из Африке?

Треба да се храниш у складу са простором где си одрасла и како су се хранили твоји преци. Вероватно не пијеш довољно воде и ко зна шта још.

На основу овако оскудних информација ништа не могу да закључим.
dexter98
Novi član
Novi član

Post od dexter98 »

aaaca napisao:Избегаваш кувану храну?! Одакле си ти? Из Африке?

Треба да се храниш у складу са простором где си одрасла и како су се хранили твоји преци. Вероватно не пијеш довољно воде и ко зна шта још.

На основу овако оскудних информација ништа не могу да закључим.
Na osnovu tvojih oskudnih odgovora ja samo mogu da zaključim da si idiot.
Djurina
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Jul 14, 2015 11:49 pm

Post od Djurina »

Nemojte tako. Da vidimo jel mozemo da pomognemo.

Moja baka je bolovala od gonartroze celog zivota, sa velikim otocima. Pomagala joj je setnja, umerenom brzinom u veoma udobnoj obuci. Ja bih preporucila neke vazdusaste patike za trcanje sa gelom.

Plivanje jako pomaze, cesto je boravila u banjama. Telesna tezina morala bi da bude ipak manja po mom misljenju ali nikakve rigorozne dijete.

Savetovanje sa nutricionistom oko ishrane hrskavice bi svakako pomoglo. Oni umeju da izbalansiraju dobro amino-kiseline potrebne za hranjenje hrskavica u telu.
Korisnikov avatar
aaaca
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od aaaca »

dexter98 napisao:Na osnovu tvojih oskudnih odgovora ja samo mogu da zaključim da si idiot.
На основу овог твог високоумног закључка, ја ћу тебе да означим као противника и више нећу гледати твоје текстове.

Не мислиш ваљда да је мени више стало до твога здравља него теби?!
dexter98
Novi član
Novi član

Post od dexter98 »

Djurina napisao:Nemojte tako. Da vidimo jel mozemo da pomognemo.

Moja baka je bolovala od gonartroze celog zivota, sa velikim otocima. Pomagala joj je setnja, umerenom brzinom u veoma udobnoj obuci. Ja bih preporucila neke vazdusaste patike za trcanje sa gelom.

Plivanje jako pomaze, cesto je boravila u banjama. Telesna tezina morala bi da bude ipak manja po mom misljenju ali nikakve rigorozne dijete.

Savetovanje sa nutricionistom oko ishrane hrskavice bi svakako pomoglo. Oni umeju da izbalansiraju dobro amino-kiseline potrebne za hranjenje hrskavica u telu.
Citala sam vec o tome na ovom sajtu, svesna sam da svaki kilogram vrsi dodatni pritisak na kolena s' toga pokusavam da smanjim kilazu i da se malo vise fizicki aktiviram. Hvala za savete :)
Odgovori