Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.
Pozdrav,
imam 17 godina i postavljena mi je dijagnoza gonartroze za oba kolena (gonarthrosis primaria bilateralis incipiens; chondromalatio patellae). Često me bole zglobovi i to ne samo kolena ali predpostavljam da je to sve povezano i da sve kreće od tih kolena. Oba kolena su mi bez otoka ali se javljaju krepitacije pri pokretima. Prepisan mi je Bruffen 400 protiv bolova i fizikalna terapija. Pomenute su mi i neke injekcije koje se daju direktno u koleno za tzv. obnavljanje hrskavice. Interesuje me da li mi moje godine pomažu ili odmažu pošto koliko sam ja upućena od gangroze oboljevaju pretežno starije osobe i da li je ovo oboljenje nekako povezano sa hormonom rasta pošto od kad je počeo da se javlja bol u kolenima (14-15 godina) prestala sam sa rastom. Hvala unapred.
aaaca napisao:Како год твоје године деловале, ништа не можеш да промениш. Због тога сматрам да је питање погрешно, није логично.
Колико си висока и тешка? Чиме си се бавила и бавиш се? Шта највише једеш и пијеш?
Visoka sam 163cm , a teška 65kg. Dok nije počeo da se javlja bol u kolenima redovno sam vozila bicikl. Što se tiče hrane i pića izbegavam većinom kuvanu hranu i gazirane sokove.
Moja baka je bolovala od gonartroze celog zivota, sa velikim otocima. Pomagala joj je setnja, umerenom brzinom u veoma udobnoj obuci. Ja bih preporucila neke vazdusaste patike za trcanje sa gelom.
Plivanje jako pomaze, cesto je boravila u banjama. Telesna tezina morala bi da bude ipak manja po mom misljenju ali nikakve rigorozne dijete.
Savetovanje sa nutricionistom oko ishrane hrskavice bi svakako pomoglo. Oni umeju da izbalansiraju dobro amino-kiseline potrebne za hranjenje hrskavica u telu.
Djurina napisao:Nemojte tako. Da vidimo jel mozemo da pomognemo.
Moja baka je bolovala od gonartroze celog zivota, sa velikim otocima. Pomagala joj je setnja, umerenom brzinom u veoma udobnoj obuci. Ja bih preporucila neke vazdusaste patike za trcanje sa gelom.
Plivanje jako pomaze, cesto je boravila u banjama. Telesna tezina morala bi da bude ipak manja po mom misljenju ali nikakve rigorozne dijete.
Savetovanje sa nutricionistom oko ishrane hrskavice bi svakako pomoglo. Oni umeju da izbalansiraju dobro amino-kiseline potrebne za hranjenje hrskavica u telu.
Citala sam vec o tome na ovom sajtu, svesna sam da svaki kilogram vrsi dodatni pritisak na kolena s' toga pokusavam da smanjim kilazu i da se malo vise fizicki aktiviram. Hvala za savete