Moram unapred da se zahvalim za odgovor, posto me zaista brine ovaj problem...
Naime, brat, profesionalni fudbaler, 20g., je pre godinu dana imao problem sa levim kolenom, ali tad nismo odreagovali ozbiljno... U medjuvremenu je bol prosao, a i prestao je da trenira. Pre sest meseci je opet na treningu osetio jak bol u kolenu, kada smo ga odveli kod lekara, koji je rekao da je u pitanju meniskus, i da bi trebalo da nosi longetu, pa gips, pa da ide na fizikalnu na oporavak ili da mu se operacijom izvadi ceo meniskus. Pristali smo na prvu soluciju. I zaista smo sve po lekarskom savetu uradili, cak je imao i privatne treninge za ucvrsivanje atrofiranog misica. Medjutim, opet pre dve nedelje na treningu se ponovila ista prica- jak bol u kolenu i otok... Jedan doktor je po snimku sa ultrazvuka rekao da je u pitanju listanje meniskusa i da bi trebalo odstraniti samo taj rog meniskusa operacijom, dok je drugi na osnovu snimka sa magnetne rezonance rekao da je u pitanju ostecenje meniskusa, ali i pucanje jednog ligamenta... Tako da, on savetuje operaciju, na kojoj bi, ako zatreba, trebalo izvaditi ceo meniskus... Koliko je to zaista neophodno, i kakve su posledice potpunog ili delimicnog vadjenja meniskusa? Unapred se izvinjavam na ovako opsirnom iskazu P.S. Zakljucak posle magnetne rezonance: Nalaz odgovara leziji ukrsten veze uz veliku IA efuziju. Traumatski je ostecen zadnji rog medijalnog meniskusa, lateralni, degenerativno izmenjen. Reduktivno izmenjena pokrovna hrskavica sredisnjeg dela medijalnog platoa tibije.
Povreda meniskusa i pucanje ligamentaa
Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Mar 03, 2005 11:42 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Kontakt:
-
- Novi član
- Pridružio se: Ned Avg 24, 2008 11:37 pm
neznam da li sam na dobroj temi,ali meni je utvrdjeno od strane ortopeda pre 2 godine da se radi o meniskusu,nisam bila nikakav sportista,rodila sam troje dece...i odjednaput mi se pojavila voda i prvo sam mazala nekim kremama i uzasno je bolelo i sustalo kad god sam isla uz stepenice i niz stepenice ali mi to nije pomoglo,onda su mi vadili na zivo spricem tu tecnost iz kolena i izvadili otrilike 30 ml te vode,posle toga sam isla na terapiju laserom,strujom i masazom oko 2 meseca i malo se povuklo ali je ostalo kao udubljenje na kolenu gde se meniskus i pojavio....godinu dana posle toga ponovo sam ponekad osecala bol kad mnogo setam pa sam u beogradu snimala magnetnu rezonancu i utvrdjeno je da osim te vode nema nista drugo.Ortoped koji mi jke ujedno i kum mi preporucuje operaciju ali ja se jako bojim jer moj tata je imao isto tako ali on je trenirao kosarku...Sada me vise neboli ali to malo udubljenje postoji i ponekad kad mnogo stojim ili hodam osetim bol i sustanje.Zanima me dali je neko imao slicno iskustvo i vase misljenje na ovo...
Da nezaboravim da mi je ortoped rekao da je doslo do pojavljivanja meniskusa zbog naglog dobijanja kilograma ,mrsanja i dobijanja ponovo....sad dali je to istina neznam.
Unapred zahvalna
Da nezaboravim da mi je ortoped rekao da je doslo do pojavljivanja meniskusa zbog naglog dobijanja kilograma ,mrsanja i dobijanja ponovo....sad dali je to istina neznam.
Unapred zahvalna
- tamaraft
- Stalni član
- Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
Tachno vam je rekao!
Pokushajte da se setite sigurno je na taj nachin nastao i taj prvi bolni stadijum kada ste ishli na punkciju!?
Ovo ce vam se deshavati sve dok svoje mishice koji treba da nose vashi tezhinu umesto kostiju ne utrenirate dovoljno za vashe potrebe.
Sva terapija na koju ste ishli imala je za cilj samo ublazavanje bolova i brzu regeneraciju posle punkcije ali ono shto treba vama jeste kineziterapija, da vam se uradi manuelni mishicni test za mishice podkolenice, nadkolenice i mishice trupa i da vam se pokazu vezbe kojima cete da svoje mishice dovedete u najbolje stanje kako vam se prilikom penajnja uz ili niz tepenice ne bi javljala bol, ili prilikom bilo koje svakodnevne aktivnosti.
Povrede meniskusa i ligamenata kolena mogu da se tretirju i magnetoterapijom i laseroterapijom u bilo kom stadijumu povrede, pa ako mozete to da obezbedite odlichno.
I naravno, svako menjanje telesne mase, ili menjanje otpora (tereta koji nosite na primer) ce uticati na to da se povreda vrati...
Tako da zaboravite na trchanje, skakanje, noshenje velikog tereta...
Tachno vam je rekao!
Pokushajte da se setite sigurno je na taj nachin nastao i taj prvi bolni stadijum kada ste ishli na punkciju!?
Ovo ce vam se deshavati sve dok svoje mishice koji treba da nose vashi tezhinu umesto kostiju ne utrenirate dovoljno za vashe potrebe.
Sva terapija na koju ste ishli imala je za cilj samo ublazavanje bolova i brzu regeneraciju posle punkcije ali ono shto treba vama jeste kineziterapija, da vam se uradi manuelni mishicni test za mishice podkolenice, nadkolenice i mishice trupa i da vam se pokazu vezbe kojima cete da svoje mishice dovedete u najbolje stanje kako vam se prilikom penajnja uz ili niz tepenice ne bi javljala bol, ili prilikom bilo koje svakodnevne aktivnosti.
Povrede meniskusa i ligamenata kolena mogu da se tretirju i magnetoterapijom i laseroterapijom u bilo kom stadijumu povrede, pa ako mozete to da obezbedite odlichno.
I naravno, svako menjanje telesne mase, ili menjanje otpora (tereta koji nosite na primer) ce uticati na to da se povreda vrati...
Tako da zaboravite na trchanje, skakanje, noshenje velikog tereta...
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
Povreda meniskusa!
Povredio sam koleno na folkloru pre 10 dana.To je bio tipican cucanj sa naglim pokretom u levo.I od tada osecam mali bol ali veliko ukljestenje u levom kolenu.Ortopedi su mi rekli da je to najverovatnije meniskus,ali da bez magnetne rezonance nista ne znaju.Zakazao sam i to ali me zanima misljenje da li je operacija neophodna???
Inace ja posle 10 dana hodim celim stopalom ali jos uvek imam blago ukljestenje pri savijanju noge.
Hvala na pomoci!
Inace ja posle 10 dana hodim celim stopalom ali jos uvek imam blago ukljestenje pri savijanju noge.
Hvala na pomoci!
-
- Stalni član
- Kontakt:
Stigao je rezultat...
Dobio sam nalaz MR i na snimku se vidi da mi je meniskus delimicno pokidan i bi trebao da se operise.E sad,pojavila se i jedna cista ispod njga (kazu da je nastala posledicom pomeranja noge) , pa me zanima koliko to ozbiljno moze da bude ili se i ona zajedno sa delom meniskusa cisti tokom operacije???
-
- Stalni član
- Kontakt: