Sakroilijačni (SI) zglobovi???

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
zivorad5
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Sep 13, 2005 9:28 am

Sakroilijačni (SI) zglobovi???

Post od zivorad5 »

Posto imam problema sa ovim zglobovima (hronicni sacroiliitis u sklopu AS), o kojima mi laici skoro nista i ne znamo (nisam ni znao koji su to zglobovi dok nisam nasao na internetu da su to zglobovi izmedju donjeg dela kicme i karlice), molio bih za vise informacija i pojasnjenja o ovim zglobovima i njihovoj funkciji.

Prvo, zanima me koja je uopste funkcija tih zglobova, tj. pri kojim pokretima tela se oni pokrecu i koliko, mislio sam da je pri saginjanju tj kad stojim i onda npr. rukama dodirnem prste na nozi, ali ja pri tom pokretu uopste nemam bolove iako imam sacoiliitis... :roll: pri rotaciji noge savijene u kolenu u spoljnu stranu, sto lekari rade na pregledu, takodje nemam bolove (pre sam imao) tako da mi nista nije jasno...

na internetu pise da su to "jaki sinovijalni zglobovi obuhvaceni sa 3 vrste jakih ligamenata koji sluze za prenos tezine i blokiranje kostiju." sta ovo znaci??? kakvo blokiranje kostiju? mene zanima koji su pokreti tih zglobova?

koliko znam krajnji ishod sacroiliitisa i ankilizirajuceg spondilitisa nakon dosta godina je potpuno srastanje i nepokretnost ovih zglobova a radi se i operacija njihovog spajanja... da li nakon ovog srastanja, odnosno operacije osoba uopste moze da se krece ili ne, tj. koji pokreti su onemoguceni ako su SI zglobovi potpuno srasli ili prosto zašrafljeni šrafovima prilikom operacije?
miodrage
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jan 25, 2007 11:03 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od miodrage »

Sakroilijacni zglob je mesto spoja sakralne (krsne) kosti i jedne od karlicnih kostiji (os ilii). Sve zglobove anatomski delimo na pokretne i nepokretne. Ovaj zglob spada u nepokretne. Zove se zglobom, zato sto je opsteprihvaceno u medicini da se svi direktni spojevi kostiju tako nazivaju. Ustvari, u ovom zglobu su moguci neki minimalni pokreti (recimo kod zena pri porodjaju, pri maximalnom pregibu... ali je amplituda izuzetno mala, <5mm)
U slucaju tegoba kao sto su Vase (sakroiliitis) dolazi do upale ovojnice zgloba a ponekad se upala prenese i na samu kost (tezi slucaj) Posto sitni pokreti ipak postoje, oni postaju izuzetno bolni. Kada se uradi operacija spajanja, ili dodje do srastanja bolovi se smanjuju (nestaju), a smetnje za normalan zivot su minimalne. Osoba ne moze da se skroz sagne, ispravi...
Sve najbolje.
zivorad5
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Sep 13, 2005 9:28 am

Post od zivorad5 »

Hvala puno na odgovoru, sad sam mnogo mirniji... mislim, ako i dodje do srastanja ili operacije spajanja ipak nije toliko strasno :D
Odgovori