Molim vas, upala srednjeg uveta, uplasena sam

Diskusije o ORL tj. uho, grlo, nos grani medicine. Sve o anatomiji, fiziologiji u patološkim stanjima uha, grla i nosa. Postavite pitanje ili podelite iskustva i savete o tegobama iz oblasti otorinolaringologije.

Moderatori: moderato, vlada99

snjezana
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Ned Apr 27, 2008 12:45 pm

Post od snjezana »

jos cu jednom pokusati napisati odgovor. Ova muka oko upale srednjeg uha traje vec mjesec i po dana. upotrebljavala sam antibiotike, kapi za nos, grijala uho crvenom lampom, ispirala nos i konacno je to bilo u redu. Ali ostao je pritisak u uhu bez obzira sto je sad sluh odlican. Osim toga jos uvjek imam osjecaj da je u uho tekucina i zato sam jako nervozna
Tajna.adresa
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Jan 18, 2008 6:10 pm

Post od Tajna.adresa »

Da. Potpuno razumem.
A sama infekcija, posle koliko je prosla?
Najvaznije je mislim, da nema vise upale.
Sto se ovog drugog problema tice, verujem da i mene to ceka....jer svaki dan proveravam , da li je bolja situacija...vadim vaticu...pa pevam na sav glas...:OI...ali nista...i dalje je osecaj cudan...
Citala sam da nekima , u takvoj situaciji probuse malo bubnjic...da ta , uslovno receno voda, iscuri...e sad..hm..
Zaista ne znam nista o tome..
Sta su vam lekari rekli osim da je sve okej? Da li ste im rekli kakav problem imate i da dalje imate tu " vodu"..??
Tajna.adresa
Aktivan član
Aktivan član

Post od Tajna.adresa »

ivamatic napisao:Slazem se za persiranje i meni je tako lakse. :P
Samo bih ti objasnim i ovo,moja tetka (ona sa pocetka price) je imala u uhu nesto nalik na neki cir ili tako nesto i bez problema je finkionisala tolike godine.Ali nju je najednom u uhu nesto zasvrbelo i ona je uzela da ga cacka snalom za kosu. :cry:
Posle toga se to upalilo i onda je otisla kod doktora koji joj je pored terapije dao i taj hidorogen i tako je to pocelo da joj se kompikuje....
Mislim da su to vrlo osetljivi organi usi,oci i td,samim tim sto se nalaze u glavi i za doktore pri kasnijim eventualnim intervenijama,to su tesko dostupna mesta.
A sto se tice kapi i za nos i posebno za uho,mislim da treba isto tako veliki oprez jer samo doktor moze da prepise odgovarajuce na osnovu klinicke slike.
Kad se meni naprimer zapusilo uho,prvo sam koristila "Olinht",pa posle "Flixonase",jer mi je posle nos bio zacepljen na alegrgijskoj osnovi.
Jer ove prve mogu da koristim najvise 7 dana,a "Flixonase"sam koristila duzi vremenski period.
Mislim da nisi trebala da na svoju ruku bilo sta koristis,bez predhodnog pregleda i konsultacije sa lekarom.
Ali aj mislim da ce to tebi brzo da prodje....Kako ti je danas?Jel ti bar malo bolje ili isto?

Pisemo se!Pozdravljam te.
Ivo, to sto se desilo tvojoj tetki je bas strasno. Nocna mora.
Jadna zena.

Nikada nisam nista koristila na svoju ruku, jer sam mali hipohondar...pa prvo dobrooooooooo utvrdim da nesto nije stetno, pre no upotrebim.
Medjutim, o stapicima nisam razmisljala...:OI

Samo se nadam da ce se ovo izleciti, i sretan mu put...
Sada idem po novu inekciju...blah....:(

POzzzzzz
snjezana
Stalni član
Stalni  član

Post od snjezana »

Sama upala trajala je nesto manje od mjesecdana. Nije bilo bolova samo taj glupi osjecaj. Rekla sam otorincu kako se osjecam ali on je nakon detaljnog pregleda ustanovio da je sve u najboljem redu. I ja znam za taj postupak busenja bubnjica. Koliko sam cula to nije nista strasno. Meni je doktor rekao da kod mene to nije potrebno raditi. Ma neznamni sama.Mozda ce to proci samo od sebe ali kada? jer ako je tekucina ? tako dugo u uhu to ne moze biti zdravo
Tajna.adresa
Aktivan član
Aktivan član

Post od Tajna.adresa »

Ne boj se. Cim je doktor rekao da je to okej, ne brini. Ne bi se valjda igrao. Verujem da ce vremenom to nestati.Mozda je prosto osecaj takav...nevezano za vodu, jer ne verujem da je ona unutra.
Tajna.adresa
Aktivan član
Aktivan član

Post od Tajna.adresa »

Samo mi nije najjasnije..kako mislis mesec dana ti trajala upala..?
Mislis pre no si otisla kod lekara..ili kad si krenula sa terapijom , pa si tek bila izlecena posle mesec dana?
snjezana
Stalni član
Stalni  član

Post od snjezana »

Ljecenje sam pocela isti dan kad me uho zabolilo. Pocelo je odjednom i jako.Upala je bila toliko jaka da je pukao bubnjic. Kako sam napisala isti dan isla sam na hitnu pomoc gdje sam dobila antibiotike, kapi za nos i sredstvo protiv jakih bolova. Bolovi su prosli odmah tu vecer ali uho je ostalo totalno zacepljeno i na njega nisam cula skoro nista.Nakon terapije antibioticima stanje se nije popravilo nego tek nakon 20 dana nakon grijanja crvenom lampom. Ali ni onda nije bilo puno bolje tako da sam jos sedam dana morala ispirati nos. Tek nakon toga sluh se vratio. Imala sam prilicno strpljenja jer su mi odmah na prvoj pomoci rekli da ce ljecenje dugo trajati ali sad, bas kad mi je rekao da je sve u redu zabrinula sam se kad sam primjetila dataj pritisak ne prolazi a jos mu se pridruzilo i pucketanje u uhu. jeli kod tebe bolje?
Tajna.adresa
Aktivan član
Aktivan član

Post od Tajna.adresa »

Ja sam dobila upalu a nisam ni znala da je imam. Mislila sam da je upala upala ukoliko je bolna...ali se ispostavilo da ne mora da znaci.
Samo sam se jedno jutro probudila i nisam cula.
Mislila sam ok...nakupilo se prljavstine...tj. ja sam je gurnula stapicima u uho....Pa sam kupila kapi...bilo je bolje sutra dan, ali vec prekosutra isto...i tako sam se ja zamajavala par dana sa kapima, dok nije dosao praznik, a tada nisu lekari ni radili..samo hitna. Oni su mi isprali uvo i rekli okej. Medjutim nije bilo okej. I dalje nista. Proslo je jos 10dana praznika ( spojenih) i tada sam otisla kod url. Stanje posle 3 inekcije nepromenjeno. Odlazim kod njega da mu to kazem , on mi ispira onim vakumom...u tom momentu mi se ucinilo da je uvo odcepljeno...sve do danas, sedmog dana inecija...koje mi je produzio, ali ja jos uvek imam neki cudan osecaj u uvetu. Ne mogu objasniti tacno o cemu se radi. Usput , susti mi...onako tiho, ali susti.
Sutra idem na kontrolu i Boga molim da vidi da se situacija popravila.
Svo vreme inace u uvetu drzim vaticu, od straha. A ne znam ni da li trebam.
Eto...
snjezana
Stalni član
Stalni  član

Post od snjezana »

nadam se da ce tvoj kontrolni pregled biti u redu.Ja sam na svoju ruku pred dva dana pocela uzimati gelomyrtol kapsule. One su na biljnoj bazi,za brze odstranjenje sekreta. jer sad doktor tvrdi da je uho u redu ali da imam sinusitis. Posto mislim da prehlada i sekret mogu imati veze sa tim pritiskom u uhu uzela sam te kapsule u apoteci. I ja nosim vaticu u uhujer kako sam cula dobro je da je uho zasticeno narocito od propuha ili prasine.A mislim da je moralo biti gadno to sto su ti radili. usput mislim da je pritisak kod mene malo manji (ako nisam umislila) ali je pucketanje jos uvjek prisutno i ide mi strasno na zivce. puno srece pri kontroli pisi kako je sve proslo. cao
Tajna.adresa
Aktivan član
Aktivan član

Post od Tajna.adresa »

Cao...
Evo sad sam se vratila.
Ponovo mi je radio sa onim aspiratorom, i to je definitivno jedno od losijih iskustava u mom zivotu.
Opet su morali da me nose na krevet, jer mi se toliko vrtelo , da sam mislila poludecu.
Nadam se da mi vise nikada to nece raditi...ali on kaze da je moguce da mi ponove i sledeceg cetvrtka.
Strasno.
Dobila sam antibiotik Pancef...5,6 dana po jedan.
I kapi gentokulin.
Citam ove postove, i cesto nalazim na to da se ljudima vratila infekcija nakon mesec dana. Molim Boga da se to ne desi .
Imas li ti iskustva sa tim aspiratorom?
I koje si antibiotike uzimala?
Caosss
snjezana
Stalni član
Stalni  član

Post od snjezana »

Nema iskustva sa tim ali to stvarno mora bit strasno. Ali dali ti doktor uopce nesto kaze. Dali je barem nesto bolje ili bas nista. Mora da je onda stvarnoteska upala kad oce probati sa drugim antibioticima. ja sam tri puta na dan uzimala amoksil ali nije pomoglo. Pomoglo je grijanje crvenom lampom zajedno sa kapima za nos. Sta da kazem nego da budes strpljiva popijes i te antibiotike pa sta bude. Znam da nije neka utjeha ali... zelim ti brzo ozdravljenje
Tajna.adresa
Aktivan član
Aktivan član

Post od Tajna.adresa »

Pa ne, koliko sam ja razumela bolje jeste...ali en moze naglo da prekine terapiju sa inekcija na nista...pa valjda mora postupno, preko antibiotika.
Tako sam barem razumela..a da je jaka upala, jeste.
Najvise me brine taj aspirator, i da li je on opasan ukoliko se cesto koristi.
Da mi nesto ne poremeti, ne daj Boze, pa posle nema nazad.
ivamatic
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Avg 22, 2007 10:41 am

Post od ivamatic »

Zdravo vas dve....

Da se malo ja ukljucim da bih vam kazala neke informacije.Mislim da i pored terapije koje dobijate antibiotika mozete uzimati naprimer"Fluimucil" 600mg,to vam je sumeca tableta jednom dnevno u 1/2 case vode popiti ili da pitate doktora da vam preporuci nesto za lakse izbacivanje sekreta iz orgazima.Obicno kao sto sam vec jednom rekla se zacepi nos,pa on zacepi uho.Sve je to povezano,ali bez izbacivanja u potpunosti tog sekreta prvo iz nosa,pa onda iz uha nece vam prestati to pucketanje iz uha i zujanje,jer ono upravo i nastaje zbog prisustva tog sekreta.
Obicno se agresivnijom terapijom ovo sve povuce,ali ako bas ne moze taj sekret da se izvadi,nekada rade i to da malo raseku da bi ga izbacili napolje.Jer kazem samo morate da radite na tome da ga izbacite sto pre.
Meni je zujanje prestalo onog momenta kada mi je nos bio u redu.
Ali opet ponavljam to traje malo duze.Samo nemojte koristiti antibiotike tipa "Amoksicilina" jer su oni blagi i organizam brzo navikne na njih,zato sto se oni najcesce daju.Za ove upale najbolji je"Hemomicin" naprimer ad se pije prvi dan ujutro i uvece pa sledecih dana po jedna dnevno ujuttro pre jela."Hemomicin" ostaje jos neko vreme u organizmu posle upotrebe.
Kako vam je danas?

Srdacno vas pozdravaljm obe!
"Izbiliza niko nije normalan..E=mc2"
snjezana
Stalni član
Stalni  član

Post od snjezana »

draga Iva! Kadsam bila na kontroli radi uha, doktor mi je rekao da je sve u redu. Rekao je da imam sinusitis i preporucio mi samo da povremeno zagrijem uho (fem). Evo vec je proslo vise od 14 dana a jos uvjek osjecam pritisak u uhu. Uzela sam sama biljne kapsule gelomyrtol u apoteci pa se probam osloboditi tog sekreta. Uho me ne boli i sluh je odlicanali ubuja me taj pritisak. Moze li to biti posljedica puknuca bubnjica? Da doktor mi je rekao da je na bubnjicu vidljiva rupica. Pa ja onda mislim kad ona zacijeli da ce i pritisak proci. veliki pozdrav Snjezana
ivamatic
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Avg 22, 2007 10:41 am

Post od ivamatic »

Ako je doktor rekao da je u redu onda ne bi trebalo da brines,jer oni imaju onaj aparat na osnovu koga vide tacno da li je upala uha i sve eventualne promene na njemu.Mene uopste nije pregledao otorinolaringolog,vec pedijatar,ali je imala taj aparat i tacno je znala da je uho upaljeno.Kad je rekla da je u redu,jos malo sam samo imala to zujanje i onda je prestalo.Ono je prestalo kada sam izbacia taj sekret.
Mozda ti imas jos malo sekreta negde u nosu,pa ti to pravi problem,a mozda je problem ta bubna opna.Zujanje potice od sekreta,a taj pritisak moguce da je od bubne opne.Ali svakako ako je to tkivo koje se regenerise,nemas razloga za brigu,pritisak ce ad ti prestane.

Pozdravljam te!
"Izbiliza niko nije normalan..E=mc2"
Odgovori