Diskusije o ORL tj. uho, grlo, nos grani medicine. Sve o anatomiji, fiziologiji u patološkim stanjima uha, grla i nosa. Postavite pitanje ili podelite iskustva i savete o tegobama iz oblasti otorinolaringologije.
Posle tusiranja mi se zapusilo levo uvo i mislio sam da ce trajati kratko.
Desavalo mi se to i ranije ali ne u ovolikom periodu.
Uvo mi je i posle 4 dana zapuseno bez ikakvih promena.Konstantno osecam zujanje,nemam nikakve bolove i nisam stavljao jos nikakve kapi.
meni konstantno zuji u levom uhu , duze vreme, jel moguce da mi je zacepljeno !?
nisam obracao paznju na to al ...
pokusacu s rastvorom pa ako mi ne prestane ,kod dr.
Osecaj zapusenosti u uvu jeste najcesce posledica banalne stvari a to je cerumenski cep u spoljasnjem usnom kanalu. Ovaj cep se odstrani (npr. ispiranjem uva) i problem resen.
Medjutim, moram da napomenem da nije bas uvek tako. Osecaj zapusenosti nekad moze biti usled oboljenja srednjeg ili unutrasnjeg uva: akutna upala uva, sekretorna upala srednjeg uva, akutna nagluvost, Menierova bolest, otoskleroza . . .
Imam mali problem sa usima... ali dovoljno iritirajuci da ne mogu da funkcionisem normalno.
Oba uha su mi zapusena vec 5 dana. Nakon kupanja mi je usla voda (cista bez sapunice), pokusao sam to lagano da ocistim stapicima za usi nadajuci se da ce vata malo po malo da upije to ali nije pomoglo. Samo je ostalo zapuseno. Juce sam shvatio da nece proci samo od sebe i kupio u apoteci neki rastvor hidrogena u pumpici. Koristim to 3 puta dnevno, svaki put cujem sustanje u pucketanje ali nista se ne menja i dalje sam polugluv. Ne osecam nikakve bolove niti natecenost, samo zapusenost.
Letos sam imao upalu spoljnog uha (otitis externa), trajalo je nekih 5 dana ali izleceno je antibiotikom, nista strasno.
Koliko treba da koristim hidrogen da bi se malo poboljsalo? Ili nista bez ispiranja?
Ponavljam: na osnovu napisanog najverovatnije je u pitanju cerumenski cep, jer gotovo uvek nakon kupanja (usla voda u uvo) osecaj zapusenosti se javlja kao posledica da vec prisutan cerumenski cep nabubri i potpuno zapusi usni kanal. Napominjem uvek postoji i mogucnost da je vama osecaj zapusenosti zbog neceg drugog, a koincidirao sa kupanjem.
U svakom slucaju par dana stavljanja hidrogena ne moze da naskodi, samo moze da pomogne ukoliko jeste cerumenski cep da se lakse odstrani.
Osecaj da je zapuseno uvo cesto je prisutan kod prehlade. Razlog tome je disfunkcija Eustahijeve trube. Zastoj sekreta, otecena sluznica doprinose da se supljina srednjeg uva slabije ventilira i tako nastaje osecaj zapusenosti.
Problem moze biti pogotovo ako letite avionom.
Preporucujem da se pre odlaska na more javite orl specijalisti.