MAST OPRANA U DEVET VODA

Diskusije o razvoju dece, zdravlju i najčešćim dečijim bolestima, prevenciji i lečenju dečijih oboljenja. Sve na jednom mestu što Vam može zatrebati ukoliko imate pitanje o dečijoj anatomini, fiziologiji ili patologiji.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Korisnikov avatar
dolce-vita
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Nov 06, 2008 8:32 pm

MAST OPRANA U DEVET VODA

Post od dolce-vita »

Drage mame,

D ali i vi isprobavate ovaj recept nasih baka, ja mojoj bebi ponekad mazem, kada je prehladjen.Milsim da pomaze, da li vi imate iskustva?
blue_bear412
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 16, 2008 4:04 pm

Post od blue_bear412 »

nikad cula za to? sta se s tim radi?
luka_0407
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Maj 09, 2008 10:49 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od luka_0407 »

Ja cesto to upotrebljavam i uvek pomogne
Korisnikov avatar
dolce-vita
Stalni član
Stalni član

re mast oprana u devet voda

Post od dolce-vita »

Radi se o tome da su nase bake davno u vreme kada nisu postojale razno razne masti i kreme cesto pribegavale ovoj metodi.Mast se opere u devet voda i onda se nanese na pluca recimo, opstrukcija disajnih organa i tome sl.Recimo ja sam apsolutno protiv antibiotika, moja beba koja sad ima 8 meseci pre jedno tri meseca, prehladio se, imao je kijavicu, kasalj, kada sam ga odvela lekaru, rekla mi je da ima sekreta nagomilanog za dva dana.Prepisala mu je sinac.kapi, bilo mi je mnogo krivo sto moram da mu ih dajem ali bolje spreciti nego leciti.Morala sam mu dajem da ne bi otislo na upalu pluca.Medjutim, skoro se ponovo prehladio i vec pri prvim znakovima sam ga mazala tom mascu i i uopste mu se nije pojavilo krkljanje u plucima,mnogo je kijao, ali sekret mu se nije spustao. Ne znam , mozda ja gresim, ali moja baka kaze da je tako mog tatu i tetke spasavala.Iz mog iskustva se pokazalo kao dobro, radila sam tako i u trudnoci.
blue_bear412
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 16, 2008 4:04 pm

Post od blue_bear412 »

aha, ja sam cula za nesto slicno...namaze se mast na novine izbocka se i stavi na pluca i tako treba da se prenoci...a ne razumem kako to operes u 9 voda...prelijes je vodom 9 puta :lol:
Korisnikov avatar
dolce-vita
Stalni član
Stalni član

re mast

Post od dolce-vita »

Ne, stavis mast u posudu,uzmes kasicicu muckas malo, stavis i vodu naravno i tako peres, na taj nacin.Tako devet puta.
isidora
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Jun 09, 2004 2:00 am

Post od isidora »

meni je to mama pravila da deci mazem kozu oko nosica kad im se iziritira nos od brisanja (recimo, kod kijavice). par puta sam primenila, i bilo im je bolje, ali mislim da im je posle dan-dva svakako bolje i bez toga.

inace, jako ne volim varijante zecje salo, novine, mazati decu odvratnim, lepljivim stvarima (bljak!) i novine koje su stampane olovom??!!

ja sam za antibiotik, kad ga dr preporuci.
luka_0407
Aktivan član
Aktivan član

Post od luka_0407 »

naravno da je antibiotik dobar kada je potreban ali on nece pomoci da se iybaci nagomilani sekret.Ja mast pripremam ovako:Stavim u posidu(dublju) dve ravne kasike masti pa nalijem vodom.Onda mutim mikserom minut-dva,prolijem vodu,opet nalijem cistu i tako devet puta.Mast pobeli i pretvori se u penastu kremicu.Tako pripremljena mast koristi se mazanje grudnog kosa,ya iybacivanje sekreta iyz nosa,ako dete ima temperaturu maze se time a kayu(mada nisam probala) da je dobro ako se stavi pola kasicice toga u karamelisano mleko-za iskasljavanje.
Na kraju krajeva,i sapun se u osnovi dobijao iy sala,pa ga koristimo,zar ne?
Evo gde sam ja o tome citala:
http://www.*/Forums/viewt ... art=0.html
Tu ima i za i protiv,pa procitajte.Ja verujem,upotrebljavam i pomaze.Naravno,postujem i drugo misljenje
dimedej
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Feb 10, 2009 10:05 am

Post od dimedej »

I mene su mazali tom masti, ali nisu je prali u devet voda. Uvek mi je pomoglo kod kaslja. Na detetu nisam isprobala.
Drugarica je mazala time stomak kad je bila trudna. kaze da je dobro protiv nastajanja strija. Cak sam dobila savet, kad dete ima slince da se malo masti stavi u nosic, pa sami izadju.
Ima nesto u toj "babskoj medicini" :D
Korisnikov avatar
dolce-vita
Stalni član
Stalni član

re mast

Post od dolce-vita »

Da vam kazem, ne valja preterivati sa tim bapskim pricama,ima ih i nelogicnih Ali, ja recimo kada sam bila trudna, u cetvrtom mesecu trudnoce sam dobila bronhitis, mislila sam da cu da crknem od kaslja.Naravno pila sam palitrex, ali mi je i svekrva bila nabavila kozji loj, posle dva dana mi je vec bilo malo bolje, napominjem da sma palitrex tek bial pocela da pijem, mozda dve tri tablete. :o
D.J.
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Apr 14, 2006 2:13 pm

Post od D.J. »

Moj prijatelj koji je glumac ,skida sminku posle predstava malte ne oduvek tako...mislim sa mascu koja je oprana u 9 voda, i kaze da mu jedino tako koza ostane ok....
macence
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pet Feb 02, 2007 6:17 pm

Post od macence »

Evo i jedan stari recept za pripremanje masti za negovanje bradavica kod trudnica i majki koje doje.

Izrenda se sitno jedna omanja sargarepa.
Dve kasike svinjske masti se operu u devet voda.
Mast se istopi na laganoj vatri i u njoj se prodinsta sargarepa - ne vise od minut. Sve se procedi kroz cistu gazu u manju posudu. Tako pripremljena mast se cuva u frizideru. Trudnice koje zele da doje mogu da pocnu sa mazanjem bradavica vec od osmog meseca - dovoljno je jednom dnevno.

Meni je ova kucna verzija pomogla vise od Meddelin-ih kremica za istu svrhu.
luka_0407
Aktivan član
Aktivan član

Post od luka_0407 »

tako se pravi i nevenova mast
snajkica
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Maj 17, 2008 9:35 pm

Post od snajkica »

Ja volim primenjivati "babske" lekove. Nisu nasi stari kreteni...
Meni je mama mazala mast (e, sad, da li je u devet voda prana, nemam pojma, ali da mi je pomagalo kod bronhitisa- jeste!).
Nazalost, toliko sam se nagledala (zlo)upotrebe antibiotika kod lekara kod svog deteta i dece mojih prijatelja, da prvo isprobam nesto u sta sam sigurna i sama znam pripraviti, nego da odem kod doktora i vodim otprilike ovakav razgovor: -Dobar dan. - Dobar dan. -Da vidimo (pregled od minut)... izvol'te antibiotik.Dovidjenja. :roll:

Naravno, kod nekih stanja "ne cackati mecku".
dimedej
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Feb 10, 2009 10:05 am

Post od dimedej »

Macence, ja sam primenjivala ovaj recept sa mascu i sargarepom i samo mi je to pomoglo za bradavice. A isprobala sam svasta.
Odgovori