Penicilin na kozi

Diskusije o razvoju dece, zdravlju i najčešćim dečijim bolestima, prevenciji i lečenju dečijih oboljenja. Sve na jednom mestu što Vam može zatrebati ukoliko imate pitanje o dečijoj anatomini, fiziologiji ili patologiji.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
MBK
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Jun 20, 2007 9:51 pm

Penicilin na kozi

Post od MBK »

Danas, kada sam po uputu doktorice dala cliacil, detetu od 3 godine, zbog upale grla, ona je pola doze izbacila, te joj ja dadoh odmah jos oko 3ml, nakon nekih 5 minuta, njena koza oko usta, pa sve do vrata je postala skroz crvena, kao da se osurila sa vodom, na mestu gde je iscurio penicilin, kako sam posle odmah shvatila...Nakon ispiranja mesta, crvenilo nestade nakon pola sata....

Vecereas, pre nove doze, u ponoc, ja malo odoh na internet, te procitah sledece:

"Koža ga doživljava kao neprijatelja

Za razliku od nekih drugih antibiotika, penicilin se NIKADA NE DAJE LOKALNO - u vidu masti za kožu ili kapi za oči! Razlog je veoma jednostavan - postoji ogroman rizik od nastanka alergije na penicilin kada se on razmazuje po koži ili sluznici!Koža, a naročito potkožno tkivo je prebogato ćelijama koje su zadužene za odbranu organizma od neželjenih
uljeza iz spoljnog sveta. Kada penicilin kroz kožu dođe u kontakt sa tim ćelijama, one ga zapamte kao nezvanog gosta. Zapamćena informacija se šalje čitavom organizmu, pa kada se (posle nekog vremena) da penicilin na usta ili injekcijom, može da nastane burna alergijska reakcija. Ona, dakle, nastaje jer odbrambeni (imunološki) sistem organizma doživljava penicilin kao opasnost, a ne kao lek. Zato ne postoje preparati penicilina za lokalnu upotrebu, ali ima »inovatora« među nestručnim osobama koje otvaraju kapsule i posipaju antibiotik po oboleloj koži. Iako izgleda kao zanimljiva ideja, to je veoma glupo (ima drugih, veoma efikasnih antibiotskih masti i krema), ali i opasno."

Nakon ovoga nisam smela nocas dati detetu lek.

Sta znaci ovaj osip na kozi, da li je sad njen organizam to upamtio, kako ovde pise, hocu li joj smeti u buduce davati penicilin, kad je koza ovako reagovala, pa ce kod naredne doze verovatno burno reagovati, ili je moj strah bezrazlozan..molim vas pomozite, izvinjavam se zbog dugog citata<
gloria2
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Mar 24, 2008 3:05 pm

Post od gloria2 »

Da je moje dete u pitanju,ne bih mu vise dala lek.Cim se primeti bilo kakva reakcija posle leka,treba sve ukinuti od lekova.Ako je potrebno ,idite kod dr. po drugi lek koji nije na bazi penicilina.Cak i osobe koje nikad nisu bile alergicne na penicilin mogu to naprasno postati.U vasem slucaju ne treba izazivati mozda tezu reakciju ,cim je doslo do reakcije na kozi.
Odgovori