ANKSIOZNOST
Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99
ANKSIOZNOST
Zamolila bih vas za pomoc, moja mama ima 56 godina i cini mi se da ima sve simptome anksioznosti
, pre par godina se cesto zalila na nesanice, glavobolje, dosta je nesigurna u sebe, ne drži je mesto, cesto izaziva svađe iz čista mira, počinje da se trese, kao da se guši, dobije lupanje srca i posle deset minuta se smiri, legne da spava i sutradan se najkritičnijih situacija ne seća, ne voli da se previše kreće u masama, ne šeta, čim se vrati sa posla odmah se zatvori u kuću i tu kreće čudno ponašanje i paničenje, bukvalno joj se promeni pogled, način govora, pokreti tela, počinje da ima nenormalne izlive besa i agresije,ma kao da se transformiše u drugu osobu i tako je skoro svakodnevno, stim što napominjem da već desetak godina unazad ume da popije flasu piva od o,5 litara, koje je totalno izobliči, ne liči na sebe i postaje još više agresivna i jako neprijatna, a u poslednje 3 godine sam primetila da je počela da pije bromazepam, ali ne znam u kojim količinama, najveći problem je njeno nepodnošljivo ponašanje i što me je srah da li je možda postala i zavisna o tabletama..naravno ona poriče da pije alkohol, a lepo se oseti na isti, kao i uzimanje bromazepama koje takođe poriče, ne znam kako da joj pomognem, a čini mi se da će vremenom sve gore biti. Ako je neko imao slične situacije bila bih vam zahvalna na savetima. Napominjem da je i pre 12 godina dok ništa od ovoga nije pila, imala iste simptome. Hvala unapred!

Re: ANKSIOZNOST
U VRLO NEZAVIDNOJ SITUACIJI SI-
Jedino moguce resenje je da je ubedis da joj je stanje kritično i da mora kod lekara ili da joj se nesto desi--nesto zaboli konkretno da bi shvatila da ne moze vise tako a to su TANTALOVE muke da takvoj osobi dokazes nesto.
Jedan jedini predlog je da se posvadjas kao sa njom i napravis neki drastican korak -pa ako te stvarno voli morace reagovati-daj boze.
Medjutim takve osobe su vec izgubile osecaj ljubavi-i sto se ti vise trudis na lep nacin nece ici veruj mi--samo ces se istrositi i ti.
Ne pominjes oca -pretpostavljam da ne zivi sa vama ili nema nikakav uticaj?
A sta znaci,drasticno se promeni?--Nisam shvatio kakva je i kad drugacija-ok?
Jel na poslu sve ok ili isto ima problema?
Jedino moguce resenje je da je ubedis da joj je stanje kritično i da mora kod lekara ili da joj se nesto desi--nesto zaboli konkretno da bi shvatila da ne moze vise tako a to su TANTALOVE muke da takvoj osobi dokazes nesto.
Jedan jedini predlog je da se posvadjas kao sa njom i napravis neki drastican korak -pa ako te stvarno voli morace reagovati-daj boze.
Medjutim takve osobe su vec izgubile osecaj ljubavi-i sto se ti vise trudis na lep nacin nece ici veruj mi--samo ces se istrositi i ti.
Ne pominjes oca -pretpostavljam da ne zivi sa vama ili nema nikakav uticaj?
A sta znaci,drasticno se promeni?--Nisam shvatio kakva je i kad drugacija-ok?
Jel na poslu sve ok ili isto ima problema?
Problem je što je na poslu totalno normalna, nasmejana, neprimetna osoba, naravno tamo ne pije ništa od pomenutog, međutim čim krenu popodnevni časovi, od nekih 16,30h pa na dalje, više ne mogu ni da provalim da li je popila alkohol ili tabletu za smirenje, a pritom nema nikakvih problema u životu, da bi morala od bilo čega da "beži" u nerealan svet. Sa ocem je razvedena već 12 godina, od tada su lagano i počeli da se događaju svi navedeni problemi, a već dva puta sam pravila ogromne svađe, čak sam se i selila od kuće dva puta, onda se ona smiri 5 dana i onda kada se ja vratim, ponovo ista priča u krug. Pokušavam kad je čista u glavi da porazgovaram sa njom, da je ubedim da sve to što radi nije potrebno i da nema nikakvih problema, ali uzalud. Ona kada ne popije za smirenje ili šta već, počne da se gubi, bude sva napeta, nervozna, non stop šetka po dvorištu, ne drži je mesto, nervozna bude, međutim tada ne izaziva svađe, ali kaže da je nervozna i povuče se, dostra je paranoična. Čim uzme nešto od navedenog u veoma kratkom roku se promeni za 360 stepeni, pogled joj se promeni, kao da je pokvarena, kao da mi nešto loše želi, jedva izgovara reči, oči joj se crvene, sva je relativno usporena, mozak joj slabije funkcioniše i onda ne može da izgovori rečenicu po 2-3 minuta, postane agresivna, hladna, ravnodušna, vređa, svašta govori, a ujutru kada se probudi, kao da se ništa nije dogodilo, ničega se ne seća, ja joj govorim šta se dogodilo, a onda ona mene krene da pravi ludom, srećom da sam par puta imala svedoke pa sam shvatila da nije problem u meni, već zasita u njoj. Što se lekara tiče, sada je krenula na sve žive analize, žali se na vrtoglavice, lupanja srca, nesanicu, povišen pritisak, bolove mišića, a nalazi su joj svi perfektni, tako da ni to nije pomoglo, a odbija svaku činjenicu i dokaz da ima problem sa alkoholom, tabletama i racionalnim razmišljanjem. Neuropsihijatra, psihijatra ili psihologa ne smem ni da pomenem, pošto bi me to dovelo do još većeg pogoršanja situacije. Čak mi je dva puta iz čista mira pokušala da rasturi vezu kada je bila u tim svojim stanjima, a kada je normalna onda ga obožava i izvinjava se. Više puta sam pokušavala da joj pomognem, ali nikako nisam uspevala, ne znam više šta da radim. 

Da li si razmisljala u tom pravcu-da njoj nedostaje muskarac-tj. ta vrsta ljubavi, da li je ikad posle tvog oca imala nekog i kakve su reakcije po tom pitanju?
Jeste li ikad bile mozda zajedno na moru ili negde vise dana van vase kuce?
Veruje li u Boga? A ti?
Jeste li ikad bile mozda zajedno na moru ili negde vise dana van vase kuce?
Veruje li u Boga? A ti?