Anksioznost

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99

MuameRR87
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Avg 11, 2012 5:01 pm

Anksioznost

Post od MuameRR87 »

Zdravo svima,imam jedan mali(veliki problem)zaglavio sam pre nekoliko nedelja na hitnoj,sa simptomima napada panike,jako lupanje srca,vrtoglavica,bolovi kod grudnog kosa i jos 100 simptoma,Medjutim u zadnje vreme tako nesto mi se cesto desava,pa sam citao i o Anksioznosti,sta je od toga nemam pojma sta je to,inace ekg rezultati su mi u najboljem redu.Ponekada iz cista mira uhvati me neki strah znoje mi se dlanovi,trnci u rukama,probadanje u predelu srca i neverovatan strah.Molio bih vas ako neko zna nesto o ANKSIOZNOSTI ili sta mi je vec da mi da par saveta.Hvala unapred
MilenkoM
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Nov 23, 2008 6:00 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Re: Anksioznost

Post od MilenkoM »

Ćao MuameRR87,

Prvo da kažem da nisam doktor nego samo još jedna "žrtva" anksioznosti i paničnih napada, koji se bori sa istim simptomima već duže vreme, pa ću ti odgovoriti na ono što znam (i što sam naučio) iz ličnog iskustva. Naime, Anksioznost je stanje (ni slučajno bolest!) koje se karakteriše unutrašnjim nemirom, nervozom, uplašenošću za sebe ili za druge, itd. Javlja se uglavnom zbog stresa i "brzog" života - nedovoljno spavanje, neredovna i neadekvatna ishrana, depresija, briga...
Dalje, Panični napadi su jako usko povezano sa anksioznošću. Evo kako je meni moj doktor objasnio kako dolazi do paničnih napada i zašto (jako laički):
Postoji jedan centar u mozgu koji se zove Amigdala. To je deo mozga u kojem dolazi do “obrade” informacija koje imaju adekvatnu emocionalnu važnost i kontekst, što znači da na osnovu tih informacija osećamo i doživljavamo ono što nam se događa. Kada si pod konstantnim stresom dolazi do "poremećaja" između ostalog i ovog centra koji pored mnoštva uloga ima i ulogu da obavesti telo da je u opasnosti. E vidiš, ovako ti telo upada u stanje "udri ili beži" i prvenstveno te priprema za borbu. Tu se upravo i javlja većina simptoma koje si ti naveo:
- Drhtanje tela i trnjenje ekstremiteta: Krv ubrzano ide u ekstremitete i "pumpa" mišiće (tvoje telo te priprema za borbu). Zbog ovoga se često javlja i ukočenost mišića.
- Ubrzano i jako lupanje srca: Pa treba napumpati tu svu krv koja ti brže puni mišiće :)
- Ubrzano diasnje: Sad tu krv treba i preraditi što pre
- Magljenje očiju i vrtoglavica: Jednostavno, zenice ti se šire kako bi uhvatile što veće vidno polje (telo pokušava da vidi "neprijatelja koji te napada").

Zbog svih ovih simptoma, ti si u suštini sam sebi najveći neprijatelj jer počinješ da paničiš zato što paničiš.

Da sumiram sve ovo u par reči: Jedan deo mozga ti je umoran od stresa ili nečega drugog i nasumično šalje signale telu da si u opasnosti (koja u suštini naravno ne postoji!).

Šta je najvažnije od svega: NIKADA TI SE NIŠTA LOŠE NE MOŽE DESITI! Znam, odvratan je osećaj i nekad stvarno misliš da nema izlaza, da ćeš poludeti, napraviti neki haos, da si neizlečivo bolestan, da ćeš umreti, ali dobro zapamti da se nikada nikome još nije desilo ništa od ovoga!

Lečenje: Dugotrajno i smara do bola :( Ali postoji način(i). Ja već pola godine nisam imao ni jedan panični napad a pritom ne koristim lekove (međutim anksioznost je prisutna 24h). Meni je najviše pomogao savet jedne moje koleginice sa posla koja je imala iste probleme dugi niz godina:
- Kad osetiš onu odvratnu blagu drhtavicu i vrtoglavicu i znaš da ti sleduje napad panike, jednostavno se seti da ti se ništa ne može desiti i pokušaj da "dozoveš" strah. Ovaj metod ima i malo proširenje (malo je smešno, ali meni je stvarno pomoglo): Kad imaš vremena i onako si stvarno "sam sa sobom", isceniraj u glavi neki predeo (obala mora, neka poljana, ili nešto slično ali da bude mirno) i pokušaj da vizualizuješ svoj strah. Daj mu neki oblik, a čak se preporučuje da taj oblik bude neki lik iz crtaća ili neko koga se ne plašiš. Dalje, napravi nekako scenario u glavi da što je veći napad panike i što ti je veći strah, taj lik je sve bliže tebi. Ovo stvarno treba malo vežbati i malo zamišljati ali su bitni i detalji (dočaraj sebi što realnije sve što je oko tebe). E sd ide zaplet: Kad ti krene napad panike, umesto da se uhvatiš za glavu i gledaš pomahnitalo gde je neki izlaz ili "sigurno mesto", zažmuri i prebaci se u svoj zamišljeni predeo. Sada bi trebalo da "vidiš" svoj strah koji ti se približava. Umesto da ga teraš ili kreneš na njega, ti ga zovi da ti se približi. Obraćaj mu se bukvalno kao nekom starom drugu i koristi svoj um protiv svog uma! Isceniraj npr. kako piješ kafu za stolom, i zoveš svoj strah da ti se pridruži! Ako si stvarno uveren u tu svoju pričicu u glavi, jako brzo ćeš videti kako se tvoj strah povlači. Otvori oči i osetićeš olakšanje!!!. Jako glupo zvuči i jako je smešno, ali VERUJ MI makar pokušaj!
Ja sam prvi put imao panični napad u autobusu, izleteo sam napolje i počeo po ulici da paničim. Mislio sam da ću umreti! Naravno, nisam više pomišljao bilo gde da idem autobusom. Da bih probao ovo, otišao sam sam na autobusku stanicu (već blizu autobuske stanice je krenula panika) sačekao bilo koji autobus i ušao u njega. Opet sam mislio da ću umreti od straha ali sam isto tako pokušao da istrajem u metodi koju sam ti ovde naveo. Nisam uspeo taj prvi put :( Ali nisam ni prestao da pokušavam!!! Već treći put sam uspeo da izdržim celu vožnju! I da bih sebe počastio, istim busom sam se vraćao kući...Čisto da utvrdim gradivo :D E to je bitno, malo vežbe i da istraješ!!!

Nadam se da sam ti ovim malo makar pomogao. Ako nisam, ja sam se bar sit napisao a ovo će možda nekome pomoći. Na žalost ima nas puno, ali sve je ovo izlečivo!!! Glavu gore!

Ako ti treba nešto piši...

Pozdravljam i srećno!
vasa
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Jul 12, 2005 1:46 pm

Post od vasa »

eee dobro je to ako sam mozes--al ako ti se neda i osecas se bespomocno----ne izbegavaj neuropsihijatra i lekove--veruj mi mocni su u tim stvarima mada mnogi savetuju da sam covek moze--da moze kad moze al kad ne moze potrebna je pomoc lekara i lekova.
MuameRR87
Novi član
Novi član

Post od MuameRR87 »

cao MilenkoM Mnogo sam ti zahvalan na odg pomogao si mi veruj mi,mada sam za svaki slucaj uradio sve moguce analize,vadio krv ultrazvuk srca ekg vec ko zna koliko puta,i svi nalazi su uredni.Izgleda i ja sam zaglavio u ovom teskom stanju,ali polako se navikavam na zivot sa ovim simptomima,nije mi nista i kada krenu ti da kazem napadi ili simptomi pokusam da se smirim sam i prodje samo od sebe,mada mi je doktor prepisao i lexilium 1,5 popijem povremeno ali se plasim da se ne navucem na njega,jer sam cuo da je i to moguce.Inace kako se ti boris sa tim ovih dana nadam se da si napredovao hvala ti puno na savetima,sve najbolje.
vasa
Stalni član
Stalni član

Post od vasa »

kako god se navuces tako ces i da se skines sa tih lekova--vazno je da ti osetis da mozes da utices na stanje--najbolje je naravno ako mozes bez leka al ne treba sebe muciti ako vidis da nema uspeha.
Organizam ce se vremenom adaptirati i na lose i na dobro ako mozemo mozgom da komandujemo al ako ne mozemo--mora lek.
I da ne bude da propagiram lekove-znaci -ne koristiti ako je ikako moguce bez njih.
PROMENE ZIVOTNIH NAVIKA MOZE MNOGO DA POMOGNE U OVAKVIM SLUCAJEVIMA.
SRECNO
MuameRR87
Novi član
Novi član

Post od MuameRR87 »

Vasa nadam se da si u pravu,jel imas i ti probleme sa ovim,poceo sam vec da kontrolisem ovo,hvala puno na podrzci.
viktor777
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Dec 06, 2012 12:27 am

Post od viktor777 »

Da vas ne davim mnogo evo sad sam napisao i na( Klizeca aksijalna hernija) mislio sam da imam neku vrstu ankcioznosti a mozda je i imam ali velika verovatnoca sto se meni u zadnje vreme desava u vezi hrane kad pojedem nesto (nista previse) ne mogu da disem,lupa mi srce i tako to a procitao sam da to dijafragma se podigne i udara u srce pa se desavaju takve stvari.Moguce da je neka vrsta zeludacne kile ili neki cir ili slicno i recimo ako je ta kila procitao sam da moze ona pritisnuti neki nerv i da izazove ankcioznost(nemire i strah) tako da ne znam sta da vam kazem i ja trazim odgovor jer nisam jos bio kod lekara....pisite na ovu temu valjda cemo se izvuci nekako...poz
vasa
Stalni član
Stalni član

Post od vasa »

Sto se tice hrane--mislim da je tu PROBLEM NA PROBLEM????
Pretpostavljam da ti zeludac nije u redu--to obavezno ispitaj i probaj da sredis probavne smetnje a sve ostale tegobe dolaze odatle jer si zapravo podlozan i kako bi se reklo podlozan nervnim tegobama pa te mala tegoba izvede oz ravnoteze a to dodatno pogorsava osnovnu i tako u krug jedno drugo pojacava.
STO VISE KRETANJA-NIKAD NE LECI PUNOG STOMAKA-JESTI MANJE KOLICINE I LAKSE SVARLJIVU HRANU-i ponavljam ispitati zeludac a svakako smiriti zivceeee-kako znas i umes
ZA POCETAK POCMNI PITI CAJ OD KANTARIONA__DOBAR JE I ZA PROBAVU I ZA NERVNI SISTEM--
ZABORAVIO SAM DA PITAM_IMAS LI PROBLEM SA GASOVIMA?

Muamerr
imam vise depresivno stanje a neke tegobe lice i na panicne napade al borim se --sa lekovima nekako a bez njih ne bih bas mogao--pijem ih vec 2 godine al se nadam da ce doci okolnosti da cu i prestati-malo po malo-samo da mi se jos neke okolnosti pozitivne dese u zivotu bilo bi i brze al sta da se radi kad ne ide onako kako zelimo-moramo onako kako jeste..samo treba verovati u ono sto radimo--pokusavamo i biti uporan-ne prepustiti se ne daj Boze akoholu i drogama itd.ZIVOT JE VECITA BORBA_PA NEKAD SMO MI BORCI A NEKAD NEKI DRUGI
MuameRR87
Novi član
Novi član

Post od MuameRR87 »

Vasa. Sto se tice depresije i nervoze razumem te potpuno 10 godina sam konobar a to je vrlo stresan posao,i meni ovo sve sto se desava rekao mi je doktor da kad sam i smiren i raspolozen u stvari nisam (u podsvesti) uvek ima neki okidac sta to pokrece,meni je najvise bila frka da nije nesto u vezi sa srcem,i znam da nije ali opet ovo se javlja jbg,cutim i trpim proci ce valjda,izboricemo se sa ovim nekako,puno srece svima.
MuameRR87
Novi član
Novi član

Post od MuameRR87 »

viktor777.. Nemoj da se opterecujes mnogo po forumima,vec lepo kod doktora pa ti da dijagnozu,jer ovako samo mozemo da nagadjamo,ali ako se javlja odmah nakon jela sigurno su to neki problemi sa varenjem i nadutosti u stomaku,nemoj da se prejedas nikako.Ja sam ovako uz net nasao simptome koje imam za 1000 bolesti a nije nista,samo smireno i javi sta je bilo.Srecno
MuameRR87
Novi član
Novi član

Post od MuameRR87 »

viktor777.. Nemoj da se opterecujes mnogo po forumima,vec lepo kod doktora pa ti da dijagnozu,jer ovako samo mozemo da nagadjamo,ali ako se javlja odmah nakon jela sigurno su to neki problemi sa varenjem i nadutosti u stomaku,nemoj da se prejedas nikako.Ja sam ovako uz net nasao simptome koje imam za 1000 bolesti a nije nista,samo smireno i javi sta je bilo.Srecno
viktor777
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Dec 06, 2012 12:27 am

Post od viktor777 »

Treba da idem kod gastroenterologa valjda na sondu...onda cu znati nesto vise...cujemo se!
bocky87
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Feb 09, 2012 5:34 am

Post od bocky87 »

Već 3 meseca mučim muku sa umorom, malaksalošću, nesvesticom... Radio razne analize, bio kod svih mogućih doktora, sve je ok. Na kraju dođoh do psihijatra koji mi je konstatovao generalizovanu anksioznost i prepisao lek LATA (escitalopram). Pijem ga već 15 dana, osećam mala poboljšanja, ali daleko od toga da mi je dobro. Da li je neko imao iskustva sa ovim lekom i kako to ide??
Hvala unapred.

Read more: http://www.doktor.rs/forum/pitanja-odgo ... z2ILpey3K2
Odgovori