Artroskopija kolena

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99

Pavle_OFK
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jun 12, 2009 8:12 pm

Artroskopija kolena

Post od Pavle_OFK »

Imam 17.5 godina i treniram fudbal, pre 2 meseca sam povredio koleno po 2. u zivotu i sada su mi ligamenti ukrsteni i oslabljeni kako mi je rekao doktor.
Radio sam mag. rezonancu, ultrazvuk kolena i ortoped mi je rekao da moram na artroskopiju :(
Ja moram priznati da kad sam se raspitao o operaciji da mi nije bilo svejedno.
Pogotovo to sto cu morati totalnu anesteziju da primim i sto moze biti vrlo opasnih komplikacija :(
Zato imam par pitanja
1) Koliko je opasna ova operacija?

2) Koliko moze da pomogne kod mog problema (ukrsteni i oslabljeni
ligamenti)

3) Ja sada mogu da hodam normalno cak i da potrcim (ne mogu bas sprint) necu valjda posle operacije ponovo morati da nosim stake i gips?

4) I da li je ova operacija bas toliko neophodna, jel ne moze na neki drugi nacin da se ovo stanje popravi? :( Ja sam mislio da vozim bicikli, da jacam nogu bilo sta, ovo mi je upropastilo sve izem ti leto ovakvo :(

Pozdravljam vas sve
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od tamaraft »

Imas dosta slichnih tema na podforumu Ortopedija.

1) Koliko je opasna ova operacija? Skoro pa i nije opasna ni malo :) a totalne anestezije nema potrebe da se plashish, to je neshto sto se mora a ti si mlad i nema potrebe da se brinesh :) i mnogo si mlad da mislish samo crno i samo o komplikacijama :)

2) Koliko moze da pomogne kod mog problema (ukrsteni i oslabljeni
ligamenti)

Moze da otkloni osnovni problem a ostalo ej na tebi i na tome koliko ces slushati svoje fizioterapeute posle operacije pa sve do potpunog oporavka.

3) Ja sada mogu da hodam normalno cak i da potrcim (ne mogu bas sprint) necu valjda posle operacije ponovo morati da nosim stake i gips?

Posle operacije cesh imato ogranichenje, to je i logichno zar ne? ali ne dugo, samo neko vreme, to opet zavisi od toga kakvo ce sta nje biti, kako cesh se oporavljati i da li cesh pravilno i dozirano vezbati :)

4) I da li je ova operacija bas toliko neophodna, jel ne moze na neki drugi nacin da se ovo stanje popravi? Ja sam mislio da vozim bicikli, da jacam nogu bilo sta, ovo mi je upropastilo sve izem ti leto ovakvo

Ako su lekari odluchili i ako je snimak rekao da nema vajde od samo jachanja mishica onda nema druge nego da se operishesh, sve je opet naravno na tebi, ti mozesh da odbijesh operaciju i da lechish povredu konzervativno, mirovanjem, fizikalnom i kineziterapijom, to je samo tvoja odluka, i tvojih roditelja :) i naravno, uvek mozesh potraziti drugo , trece, chetvrto mishljenje...

Voznja bicikla nije bash najbolji nachin za jachanje mishica a ti verovatno nemash dovoljan obim pokreta za vezbe za jachanje sada, zbog bola i ogranichenja funkcije, a to se moze otkloniti ipak samo operativnim putem.

Ti si mlad i brzo i lakshe cesh se oporaviti od svega, i posle operacije slushaj terapeute, slushaj trenere kasnije, ne dozvoli ponovnu povredu i nikako bez zagrevanja, bilo koju aktivnost.
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
ratep_narec
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Jun 10, 2009 6:08 pm

Post od ratep_narec »

Ovako druze. Ja sam imao tri artroskopije, jednom sam operisao levo koleno a dva puta desno.

Rekao si da si radio mag. rezonancu ali nisi napisao sta ti je tu nadjeno. Ako ti je doktor rekao da moras da radis artroskopiju to ne znaci da ti je problem sa prednjim ukrstenim ligamentima. Artroskopija je operacija kojom se najcesce vade osteceni delovi meniskusa ili odlomljeni delovi meniskusa ja sam konkretno izvadio delove medijalnog meniskusa i u levom i desnom kolenu a u desnom imam i polu pokidane prednje ukrstene ligamente a to artroskopijom ne mogu da resim nego ligamentoplastikom.

Znaci ako imas u kolenu osteceni ili odlomeljeni deo mensikusa, jedini nacin da to resis je da uradis artroskopiju i da ti to izvade. Operacija nije strasna, vec sutra mozes da hodas bez stake, naravno neces odma hodati kao nov ali za nedelju dana ces sasvim normalno hodati a za mesec dana ces moci i da nastavis sa treningom ali da se potpuno vratis aktivnostima kao nekada trebace vise vremena pogotovo da se oslobodis straha od povrede a klecanje na kolenima i neki krajnji polozaji bar u mom slucaju su trazili i vise vremena. Sve u svemu oporavak posle artroskopije ako se vadi meniskus je brz, kao sto sam rekao vec sutra kreces da hodas a za dve tri nedelje komotno na trening.

Ako si pokidao prednje ukrstene ligamente onda je situacija malo slozenija. Ja se jos uvek nisam odlucio na tu operaciju (ligamentoplastika) jer nisam skroz pokidao ligamente nego samo parcijalno i postoji verovatnoca da sa dobro ojacanim kvadriceposom (butini misic) nastavim da treniram. Inace oporavak posle ove operacije je od sest do devet meseci a prve cetri nedelje se ne oslanjas na nogu i hodas sa stakama. Mnogo je tezi i duzi opravak i ima dosta slucajeva kod kojih se operacija iskomplikovala i nisu normalno nastavili da treniraju.

Napisi konkretno sta ti je problem sa kolenom da li meniskus ili ligamenti pa da ti konkretno kazem koje su ti opcije. Kao sto sam rekao imao sam tri operacije i mogu da ti dam neki koristan savet.
Pavle_OFK
Novi član
Novi član

Post od Pavle_OFK »

Tamaraft: puno ti hvala na odgovoru. Znam i ja da je operacija bezazlena i ne bojim se toliko operacije koliko te anestezije :) Ali dobro, otom potom jos imam vremena da razmislim o svemu.

ratep_narec: pozdrav druze! evo sad cu ti napisati sta kazu ultrazvuk i mag. rezonanca:
ultrazvuk : EHO: Kolena : medjuzglobni prostor u zglobu kolena levo je siri (14mm) - visak fluida i to prevashodno u lateralnim i kranijalnim delovima istog zgloba. Ne zapazaju se znaci akutne lezije meniska obostrano.

Dijagnoza : Effusio intracapsularis fenus I.sin
A evo sta kaze mag. rezonanca:

Pregled je ucinjen u SE sekvencijama za T1W, T2W i PD u sagitalnim i koronarnim ravnima.

U zglobnom prostoru, suprapatelarno i u recesusima prisutna je umerena kolicina izliva.

Ligamenti kvadricepsa i patele, zadnja ukrstena veza i kolateralni ligamenti su urednih morfoloskih i MR karakteristika. Prednja ukrstena veza je ocuganog kontinuiteta ali edematozna i raslojena.

Meniskusi su pravilne konture , homogenog inteziteta signala.

Pokrovna hrskavica ocuvana.

Pregledane kostane strukture su ocuvanog korteksa, urednog inteziteta signala medule.

MR nalaz govori u prilog nategnuca prednje ukrstene veze i umerenog intraartikularnog izliva.
Eto to je to ukratko. Uglavnom meni se cini po nalazu da nisam nista pokidao. Pregledao me je fizioterapeut i ortoped kluba ali u njih nesto bas i nemam poverenja. Sad cekam da skupim neki dinar pa da odem ili na VMA ili privatno kod sportskog lekara.
Sta ti mislis o ovoj dijagnozi je li potrebna artroskopija? Takodje pozvani su i ostali doktori da napisu komentar :)
PS - zelim ti uspesnu operaciju i nadam se da ces uspeti da resis problem.
Svi kazu da je najgore povrediti koleno, nikada se ne moze potpuno zaceliti :(
Ali videcemo.
Veljko Jovanovic
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Mar 03, 2005 11:42 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od Veljko Jovanovic »

Posto i ultrazvuk i nalaz magnetne rezonance iskljucuju ostecenje meniskusa, zglobne hrskavice i ligamenata, mislim da mozete da prodjete i bez operacije.
ratep_narec
Novi član
Novi član

Post od ratep_narec »

Slozio bih se sa odgovorom Jovanovica.

Magnetna je pokazala da nemas ostecenja meniskusa i da nisi pokidao prednje ukrstene ligamente. Ali isto tako magnetna je pokazala da imas raslojene i edematozne prednje ukrstene ligamente sto znaci da si ih definitivno istegao i da je doslo do njihovog povredjivanja ali posto su ocouvanog kontinuiteta moje misljenje je da ovde artroskopija nema potrebe da se radi. Ako se postepeno vracas u aktivnost i dobro ojacas kvadriceps mislim da nece biti problema. To sto su ligamenti edamatozni koliko ja znam to znaci da su oteceni i te izlive sto imas u kolenu to je sve normalno jer si se povredio. Mislim da ako sacekas da prodju otoci kolena i polako pocens prvo sa statickim kontrakcijama i vezbama za povecanje amplitude pokreta ako nemas punu amplitudu i ako se posle jedno mesec dana statickih vezbi polako vratis i na trcanje i aktivnosti i vezbe sa tegovima, naravno sve postepeno da nece biti nikakvih problema. Da zakljucima, moje definitivno misljenje je da operacija nije potrebna i da odes kod ortopeda da te uputi kod kineziterapeuta da se dogovoris o vezbama i treningu i problem resen. Ovo je samo moje misljenje i uzmi u obzir da ja nisam doktor nego samo DIF-ovac i sportista i pricam ti iz licnog iskustva.
Pavle_OFK
Novi član
Novi član

Post od Pavle_OFK »

Hvala vam puno na odgovorima!
Evo sta mene konkretno plasi :
Kao sto sam napisao vec, ja sam 2 puta pre ovoga povredjivao isto koleno.
Posle drugog puta bio sam miran vise od 6 meseci, trenirao sam ali sam UVEK osecao kako nesto sa tim kolenom nije u redu. Evo ja cu pokusati da docaram na sta mislim.

- Kada sam pokusao da da malo rotiram levo koleno nije isti osecaj kao kod desnog. Kao da me neka zila u donjem levom uglu casice ogranicava.

-Kada pokusam da spavam na stomaku i zgrcim levu nogu osetim kako kao da mi preskace casica

-U jeku treniranja, kada sam mislio da sam sanirao povredu, desavalo se da mi odjednom sevne levo koleno i kao noga da mi propada. Medjutim bol se nije zadrzavao posle toga.

-Kada celom sakom obuhvatim koleno i blago vucem napred-nazad osetim kao neko grebuckanje, skripanje. Ne osecam bol dok to radim.

-Evo proslo je vec 3 meseca od povreda ali ja i dalje ne mogu da trcim i imam blagi otok.
Ne osecam bolove nikakve ali opet ne dozvoljava mi trcanje.

Ja se najvise plasim da cu proci kao prethodna 2 puta jer se ISTO ovo desavalo. Ja sam malo duze imao taj otok, potom sam isao na fizikalnu terapiju, vezbao sa trenerom u teretani i prilicno sam ojacao nogu, mislio sam da sam zdrav. Ali ponovo se vratilo.
Dakle isti su simptomi kao proslog puta i to je ono sto me izuzetno zabrinjava.
Pod tim podrazumevam da mi se iste stvari desavaju i sada - blagi otok, grebuckanje kada predjem sakom, onda onaj blagi bol u donjem delu casice.
Sve mi ovo mirise na novu povredu, za nekih par meseci :cry:
ratep_narec
Novi član
Novi član

Post od ratep_narec »

Kada sam pokusao da da malo rotiram levo koleno nije isti osecaj kao kod desnog. Kao da me neka zila u donjem levom uglu casice ogranicava.
Ja sam kolena povredjivao oko 20-ak puta dok se nisam operisao, ali ja samo morao da izvadim meniskuks da bi to radilo a ti sa meniskusima nemas problema bar po magnetnoj rezonanci. Ono sto ti mogu reci je da se ne nerviras mnogo zbog toga sto levo koleno nije kao desno, iz mog iskustva nikada nece vise ni biti i meni sve skripi i preskace ali naviknes se na to.
-Kada pokusam da spavam na stomaku i zgrcim levu nogu osetim kako kao da mi preskace casica
I ovo je normalno kod povredjivanog kolena bar iz mog iskustva na mojim kolenima. I bas u tom polozaju koji si opisao, mozda ti ne preskace bas casica mozda osetis nesto drugo ali ne mozes da definises. U svako slucaju kada dodje do povrede u toku opravka dolazi do zadebljanja povredjenih delova. Konkretno meni su rekli da je zbog stalnih obnova povrede desnog kolena doslo do zadebljanja ovojnice kroz koju prolazi tetiva pa zato osetim da preskace nesto kada savijam koleno bas u tom polazaju u kom si opisao ali ja osetim i svakom drugom.
-U jeku treniranja, kada sam mislio da sam sanirao povredu, desavalo se da mi odjednom sevne levo koleno i kao noga da mi propada. Medjutim bol se nije zadrzavao posle toga.
Pa uvek se postavlja pitanje da li si dovoljno ojacao kvadriceps i da li se koleno dovoljno opravilo ali ponekad i kada je sve to kako treba desava se da osetis bolove. Ja naprimer osetim bolove u kolenu i na promene vremena i nekada iz cista mira a nekada se malo pomerim pa sevne, nema pravila, povredjeno koleno je uvek komplikovano i nepredvidivo bar kod mene. Jednostavno naucis da zivis sa tim :D
-Kada celom sakom obuhvatim koleno i blago vucem napred-nazad osetim kao neko grebuckanje, skripanje. Ne osecam bol dok to radim.
Ja na to vise ni ne obracam paznjum sve skripi i grebucka :D To je valjda normalno posle povreda nemoze da bude sve ako sto je bilo nekada. Ali kao sto sam rekao ja to ignorisem. Ako stalno cackas koleno i trazis nesto sto ne stima uvek ces naci zato prestanes i pokusas da normalno nastavis da zivis.
Ja se najvise plasim da cu proci kao prethodna 2 puta jer se ISTO ovo desavalo. Ja sam malo duze imao taj otok, potom sam isao na fizikalnu terapiju, vezbao sa trenerom u teretani i prilicno sam ojacao nogu, mislio sam da sam zdrav. Ali ponovo se vratilo.
Dakle isti su simptomi kao proslog puta i to je ono sto me izuzetno zabrinjava.
Pod tim podrazumevam da mi se iste stvari desavaju i sada - blagi otok, grebuckanje kada predjem sakom, onda onaj blagi bol u donjem delu casice.
Moj savet iz mog iskustva je: Dobro ojacaj tu nogu ali bas dobro, kreni lagano sa aktivnostima kao sto je trcanje pa posle toga trcanje sa promenama pravca pa posle toga trcanje sa poskocima i razlicitim zadacima pa posle toga ubacvis i neke skokove pa malo ekspolozivnije kretnje pa bocne kretnje e kada sve to budes radio kao treba onda se ukljuci ponovo u fudbal i druge sportske aktivnosti. Ako si nogu dobro ojacao i pripremio sa razlicitim kretanjima ne bi trebalo da bude problema samo se nemoj cimati na svaku razliku izmedju zdravog kolena. Ako se opet povredis a sve ovo si radio i pazio si na nogu onda po mom misljenju to znaci da ta povreda bez operacije mozda nemoze da se sanira jer su prednji ukrsteni ligamenti poprilicno osteceni ili njihova duzina vise nemoze da bude optimalna za tvoje koleno i mora da se sredi operaciono. naravno uvek imas opciju da batalis sport i da ceo zivot provedes za racunarom i televizorom sto je po mom misljenju izbor slabica i kilavaca, ja mislim da sa optimalnim treningom mozes da dovedes to koleno na funkcionalan nivo a ako ni sav trening ne pomaze da se to koleno stabilizuje i oporavi onda mozda treba da razmisljas o operaciji a ni to nije kraj sveta. Moje konacno misljenje je da ces ti biti dobro samo se pripremi za aktivnosti kako treba i fizicki i psihicki i opusti se. Opet kazem ja nisam doktor samo sam imao puno iskustva sa povredama kolena i jos uvek ga nazalost sticem :D Pozdrav![/code]
jelena.stojic
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Jul 05, 2009 9:55 pm

Post od jelena.stojic »

ovako,samo bi se slozila sa ratep_narec-om...ja sam radila artroskopiju i kod nas se ona radi u lokalnoj anesteziji,sto znaci da nema uspavljivanja :) ...pokidani su mi prednji ukrsteni ligamenti i njih sam operisala pa mogu samo reci da je jako bolna operacija,na stakama sam bila skoro 2 mjeseca,a komplet oporavak sa vjezbama i terapijama poslije operacije je trajao 6 mjeseci...meni su stavljali 2 šrafa u koljeno kao fiksatore,koje sam vadila nakon 8 mjeseci,ali oni nemaju potrebu da se vade,ne smetaju ako ostanu...sto se tice opste anestezije,i ja sam se uzasno plasila,medjutim nije nista strasno,kada pocne da djeluje osjecas se hmmm pomalo osamuceno :D ali odmah ti stave masku sa anestetickim gasovima i ti zaspes i toga se ne sjecas,veoma mali procenat ljudi sanja u toku anestezije i to se zovu sareni snovi,ja sam ih imala u toku obe operacije :D mada kazem veoma mali broj ljudi ih ima...inace to ti je stanje dubokog sna...budjenje je lako,medjutim opet si nekako osamucen :D spava ti se...a i meni su poceli bolovi odmah nakon budjenja,pa je to bilo uzasno sve dok mi nisu dali injekciju protiv bolova...koljeno sam 3 puta operisala i sad je sve ok...imam 2 velika oziljka,jedan ima 15cm,a drugi 6cm...sad kako se kod vas to radi ne znam,ali vjerujem bolje nego kod nas,inace ja sam iz Banja Luke,pa ovdije i nemamo bas neke strucnjake po tom pitanju...i na kraju jos samo da dodam,svaka operacija je bolna i teska,ali onaj ko je operisao ligamente,svaka mu cast,to treba zaista podnijeti i psihicki i fizicki,kazem iz licnog iskustva!veliki pozz
Poslednja izmena od jelena.stojic u Pon Jul 06, 2009 12:49 pm, izmenjeno 1 put ukupno.
jelena.stojic
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Jul 05, 2009 9:55 pm

Post od jelena.stojic »

ovako,samo bi se slozila sa ratep_narec-om...ja sam radila artroskopiju i kod nas se ona radi u lokalnoj anesteziji,sto znaci da nema uspavljivanja :) ...pokidani su mi prednji ukrsteni ligamenti i njih sam operisala pa mogu samo reci da je jako bolna operacija,na stakama sam bila skoro 2 mjeseca,a komplet oporavak sa vjezbama i terapijama poslije operacije je trajao 6 mjeseci...meni su stavljali 2 šrafa u koljeno kao fiksatore,koje sam vadila nakon 8 mjeseci,ali oni nemaju potrebu da se vade,ne smetaju ako ostanu...sto se tice opste anestezije,i ja sam se uzasno plasila,medjutim nije nista strasno,kada pocne da djeluje osjecas se hmmm pomalo osamuceno :D ali odmah ti stave masku sa anestetickim gasovima i ti zaspes i toga se ne sjecas,veoma mali procenat ljudi sanja u toku anestezije i to se zovu sareni snovi,ja sam ih imala u toku obe operacije :D mada kazem veoma mali broj ljudi ih ima...inace to ti je stanje dubokog sna...budjenje je lako,medjutim opet si nekako osamucen :D spava ti se...a i meni su poceli bolovi odmah nakon budjenja,pa je to bilo uzasno sve dok mi nisu dali injekciju protiv bolova...koljeno sam 3 puta operisala i sad je sve ok...imam 2 velika oziljka,jedan ima 15cm,a drugi 6cm...sad kako se kod vas to radi ne znam,ali vjerujem bolje nego kod nas,inace ja sam iz Banja Luke,pa ovdije i nemamo bas neke strucnjake po tom pitanju...i na kraju jos samo da dodam,svaka operacija je bolna i teska,ali onaj ko je operisao ligamente,svaka mu cast,to treba zaista podnijeti i psihicki i fizicki,kazem iz licnog iskustva!veliki pozz
Bratko
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Sep 08, 2009 7:34 pm

Re: Artroskopija kolena

Post od Bratko »

Pozdrav svima.
U poslednjih 1.5god vucem povremeni bol u levom kolenu (rekreativac sam)
ali od pre 10-ak dana, nakon nezgodnog uvrtanja noge u kolenu, bol se intenzivirao
i kao takav potrajao par dana.

Trenutno hodam skoro najnormalnije, doduse, uz odredjenu bojazan da isto ne iniciram ponovno.

Uradio sam MR kolena, malo Google-ao, pa imam 2 pitanja:
1. Da li je potrebno raditi artroskopiju na osnovu ove dijagnoze MR (u nastavku)?
2. Da li je moguce regenerisati meniskus preparatima (JOINT MD, i sl.) ili terapijama?

Dijagnoza s MR, od pre par dana:
Pregled je uradjen GSE sekvencom u T1w, T2w, T1w FS, T2w FS i PD relaksac. vremenima u aksijalnoj, sagitalnoj i koronarnoj ravni.
Sve prikazane kostane strukture su ocuvanog kontinuiteta korteksa, urednog intenziteta signala kostane srzi u svim prikazanim relaksac. vremenima.
Svi prikazani ligamenti su ocuvanog kontinuiteta, urednog intenziteta signala u svim prikazanim relaksac.vremenima.
U zadnjem rogu medijalnog meniskusa vidi se horizontalna zona visokog intenzitea signala koja dopire do slobodne ivice meniskusa (MRI gradus III) i odgovara rupturi bez vidljive dislokacije fragmenata. Prednji rog medijalno i lateralni meniskus su urednih morfoloskih i MR tkivnih karkateristika, ne vide se zone izmenjenog intenziteta signala.
Ne vidi se intraartikularni izliv. Prisutan je diskretan izliv u retropatelarnom recesusu, bez zadebljanja sinovije.
U ostalim prikazanim mekotkivnim strukturama se ne vide zone izmenjenog intenziteta MR signala.
Zaklucak:
MR nalaz levog kolena odgovara rascepu u zadnjem rogu medijalnog meniskusa bez dislokacije fragmenata, kao i diskretnom izlivu u retropatelarnom recesusu bez zadebljanja sinovije.

Rekrativno igram kosarku, planiram skijanje u zimu,
pa sam odlucio da se podrobnije posvetim resavanju ovog problema...ako nije vec doslo vreme da se patike stave u gojzerice, pa sve o klin ;) :( .
Unapred se zahvaljujem svima na odgovoru.
Bratko
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Sep 08, 2009 7:34 pm

Post od Bratko »

Izvinjavam se, nisam obratio paznju da je tema "Artroskopija kolena" u Pitanjima i odgovorima :o .
Bio sam siguran da je u Ortopediji :-? .
Izinjenje jos jednom, postavio sam pitanje u prikladnijem podforumu.
Silvia88
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Feb 17, 2017 1:42 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 9
Kontakt:

Post od Silvia88 »

ja sam se jako prestrašila i ne znam bih li trebala ići ipak privatno s obzirom na naše zdravstvo -.- našla sam ovdje nešto pa ako netko ima iskustva molim savjet, hvala
Odgovori