Pozdrav svima.
U poslednjih 1.5god vucem povremeni bol u levom kolenu (rekreativac sam)
ali od pre 10-ak dana, nakon nezgodnog uvrtanja noge u kolenu, bol se intenzivirao
i kao takav potrajao par dana.
Trenutno hodam skoro najnormalnije, doduse, uz odredjenu bojazan da isto ne iniciram ponovno.
Uradio sam MR kolena, malo Google-ao, pa imam 2 pitanja:
1. Da li je potrebno raditi artroskopiju na osnovu ove dijagnoze MR (u nastavku)?
2. Da li je moguce regenerisati meniskus preparatima (JOINT MD, i sl.) ili terapijama?
Dijagnoza s MR, od pre par dana:
Pregled je uradjen GSE sekvencom u T1w, T2w, T1w FS, T2w FS i PD relaksac. vremenima u aksijalnoj, sagitalnoj i koronarnoj ravni.
Sve prikazane kostane strukture su ocuvanog kontinuiteta korteksa, urednog intenziteta signala kostane srzi u svim prikazanim relaksac. vremenima.
Svi prikazani ligamenti su ocuvanog kontinuiteta, urednog intenziteta signala u svim prikazanim relaksac.vremenima.
U zadnjem rogu medijalnog meniskusa vidi se horizontalna zona visokog intenzitea signala koja dopire do slobodne ivice meniskusa (MRI gradus III) i odgovara rupturi bez vidljive dislokacije fragmenata. Prednji rog medijalno i lateralni meniskus su urednih morfoloskih i MR tkivnih karkateristika, ne vide se zone izmenjenog intenziteta signala.
Ne vidi se intraartikularni izliv. Prisutan je diskretan izliv u retropatelarnom recesusu, bez zadebljanja sinovije.
U ostalim prikazanim mekotkivnim strukturama se ne vide zone izmenjenog intenziteta MR signala.
Zaklucak:
MR nalaz levog kolena odgovara rascepu u zadnjem rogu medijalnog meniskusa bez dislokacije fragmenata, kao i diskretnom izlivu u retropatelarnom recesusu bez zadebljanja sinovije.
Rekrativno igram kosarku, planiram skijanje u zimu,
pa sam odlucio da se podrobnije posvetim resavanju ovog problema...ako nije vec doslo vreme da se patike stave u gojzerice, pa sve o klin

.
Unapred se zahvaljujem svima na odgovoru.