BILIRUBIN

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99

Odgovori
ivkis
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Mar 15, 2007 5:24 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

BILIRUBIN

Post od ivkis »

imam problema sa povisenim bilirubinom......mislim da je skoro duplo veci od gornje granice normale....
kad sam bio mali su mislili da je zutica ali se na kraju ispostavilo da nije i da je manje-vise nasledno jer i moj otac ima problema sa istim.....
na pregledu za vojsku(dodatni pregled na koji su me poslali) su mi rekli da je jetra ok.....

mene zanima koliko je ovo opasno,sta smem da jedem a sta ne,kao i da li smem da se bavim sportom(teretanom) 3x nedeljno kao sto sada to radim???

hvala unapred i pozdrav.
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Mislim da smo pisali o ovome, Gilbert-ov sindrom. Uglavnom, mozete da zivite potpuno normalno, samo se (a i to je normalno, jelte?) uzdrzavajte od alkohola. :)

Sve najbolje!
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
ivkis
Novi član
Novi član

Post od ivkis »

dr ivica napisao:Mislim da smo pisali o ovome, Gilbert-ov sindrom. Uglavnom, mozete da zivite potpuno normalno, samo se (a i to je normalno, jelte?) uzdrzavajte od alkohola. :)

Sve najbolje!
hvala doktore :)
mr M
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Mar 25, 2006 2:09 am

Pozdrav!

Post od mr M »

Bavljenje sportovima koje karakteriu velika naprezanja nije preporucljivo, kada se radi o povisenim bilirubinima. Pojacani fizicki napor ce izazvati povecanje bilirubina, narocito u slucaju kada se radi o odlasku u teretanu 3 puta nedeljno.

Pozdrav,
mr M.
ivkis
Novi član
Novi član

Re: Pozdrav!

Post od ivkis »

mr M napisao:Bavljenje sportovima koje karakteriu velika naprezanja nije preporucljivo, kada se radi o povisenim bilirubinima. Pojacani fizicki napor ce izazvati povecanje bilirubina, narocito u slucaju kada se radi o odlasku u teretanu 3 puta nedeljno.

Pozdrav,
mr M.
i sta sada da radim,imam dva razlicita odgovora?!
mr M
Aktivan član
Aktivan član

Pozdrav!

Post od mr M »

Pa i nisu bas potpuno razliciti odgovori...

Dr Ivica je napomenuo: „Uglavnom, mozete da zivite potpuno normalno...“. E, pa to - uglavnom, podrazumeva dozu opreza i kontrole, a bavljenje sportovima koji izazivaju znatna fizicka naprezanja, mora biti pod kontrolom. Moras biti svestan da je tvoje zdravlje ipak na prvom mestu. Nemoj me pogresno shvatiti - da sada moras da prestanes da se bavis sportom - to u svakom slucaju ne, ali mozda bi bilo dobro da razmislis o nekoj drugoj alternativi.

Praktican savet - probaj sledece: odmaraj par dana - bez sporta. Proveri nivo bilirubina u krvi. Zatim sledece nedelje praktikuj 3x nedeljno odlazak u teretanu, pa izmeri nivo bilirubina u krvi. Sve ostalo (hrana, i svakodnevne navike) neka budu koliko-toliko konzistentne tih dana (nemoj ih varirati, jer neces znati sta je dovelo do povecanja bilirubina, ako do toga dodje). Osim biohemijskog nalaza, pouzdan signal da je doslo do povecanja bilirubina u krvi, jesu zute beonjace posle intenzivnijih fizickih naprezanja. Pogledaj beonjace posle vezbanja u teretani.
Takodje treba da znas da se nivo bilirubina u krvi naglo podize kada se ne jede. Lekari praktikuju tzv. „test gladovanja“. Dakle, ista stvar: biohemijski nalaz krvi, zatim dvopek i voda 24 sata, pa ponovo biohemijski nalaz krvi. I znaces na cemu si.

Pozdrav,
mr M.
ivkis
Novi član
Novi član

Re: Pozdrav!

Post od ivkis »

mr M napisao:Pa i nisu bas potpuno razliciti odgovori...

Dr Ivica je napomenuo: „Uglavnom, mozete da zivite potpuno normalno...“. E, pa to - uglavnom, podrazumeva dozu opreza i kontrole, a bavljenje sportovima koji izazivaju znatna fizicka naprezanja, mora biti pod kontrolom. Moras biti svestan da je tvoje zdravlje ipak na prvom mestu. Nemoj me pogresno shvatiti - da sada moras da prestanes da se bavis sportom - to u svakom slucaju ne, ali mozda bi bilo dobro da razmislis o nekoj drugoj alternativi.

Praktican savet - probaj sledece: odmaraj par dana - bez sporta. Proveri nivo bilirubina u krvi. Zatim sledece nedelje praktikuj 3x nedeljno odlazak u teretanu, pa izmeri nivo bilirubina u krvi. Sve ostalo (hrana, i svakodnevne navike) neka budu koliko-toliko konzistentne tih dana (nemoj ih varirati, jer neces znati sta je dovelo do povecanja bilirubina, ako do toga dodje). Osim biohemijskog nalaza, pouzdan signal da je doslo do povecanja bilirubina u krvi, jesu zute beonjace posle intenzivnijih fizickih naprezanja. Pogledaj beonjace posle vezbanja u teretani.
Takodje treba da znas da se nivo bilirubina u krvi naglo podize kada se ne jede. Lekari praktikuju tzv. „test gladovanja“. Dakle, ista stvar: biohemijski nalaz krvi, zatim dvopek i voda 24 sata, pa ponovo biohemijski nalaz krvi. I znaces na cemu si.

Pozdrav,
mr M.
meni su beonjace uvek zute u donjem delu(kada pogledam na gore)
i mom ocu....

u slucaju da moram da batalim teretanu....da li smem da trcim?
i da li mozda mogu da radim sa tegovima neke manje tezine ali vise ponavljanja?
mr M
Aktivan član
Aktivan član

Pozdrav!

Post od mr M »

Ivkis,

Najbolje bi bilo da se posavetujes sa svojim lekarom opste prakse, posto uradis sve neophodne analize. Takodje bih ti savetovao da porazgovaras sa lekarom specijalistom sportske medicine, kako bi izabrao ono sto ti najvise odgovara. Povecani bilirubini ne treba da predstavljaju prepreku normalnom zivotu, ali moras znati sta izaziva njihovo povecavanje i takve stvari (hranu, naprezanja, stres i sl.), drzati pod kontrolom. Kontrola stanja bilirubina i krvne slike jednom godisnje bi bila sasvim ok.

Pozdrav,
mr M.
drsarac3
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Feb 06, 2007 7:46 pm

Post od drsarac3 »

e sad sam ovo vidio o bilirubinu,pa rekoh da kazem nesto
ja imam taj gilbert sindrom od rodjenja, a inace sam profesionalni sportista. nemam nikakvih problema sa zdravljem (sto se toga tice) ,jetra je na kotrolama uvijek ok ,ne zamaram se vise nego drugi, treniram dva puta dnevno, cak sam manje zut nego kad sam bio mladji i tako vec 12-13 godina. (imam 30)
primjetio sam da mi kolicina bil. vise zavisi od unosa alkohola i gaziranih pica nego od velikog napora.
eto toliko znam da je to razlicito od slucaja do slucaja, al rekoh da napisem nece smetati, i meni su odgovarali drugi pa.....
Odgovori