Dioptrija levo oko -0.5 a desno oko -0.25

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99

Odgovori
Stefan1
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Čet Feb 17, 2005 1:44 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Dioptrija levo oko -0.5 a desno oko -0.25

Post od Stefan1 »

Danas sam bio na oftamoloskom pregledu negde oko 15h i utvredjena mi je dioptrija,tacnije na levom oku -0.5 a na desnom -0.25.U sustini na levom sam znao da imam dioptriju jel sam jos 2003 na oftamoloskom pregledu imao cini mi se -0.5 mozda tada manje,stvarno ne ne secam,ali u svakom slucaju imao sam je.

U sustini ja dobro vidim jedino eto po nekad zmirkam,najvise kad citam nesto sitno u daljini(recimo sa projektora na fakultetu).

Naocare nesto ne bih da nosim,mislim ne nose mi se sociva takodje,doduse ako bas moram nosicu naocare pre nego sociva.

E sad sta mene interesuje postoji li bilo kakva,pa makar samo i teorijska mogucnost da vid popravim,pa makar malo na levom oku.Znaci neke vezbe ili slicno(posto sam cuo da to postoji,samo ne znam precizne detalje) ili bilo kakvom drugom alternativnom metodom...bilo sta.

Takodje me interesuje da li je moguce da sam pokavario vid od ucenja i gledanja u TFT-LCD monitor

I interesuje me takodje ukoliko ne postoji nikakav nacin da se vid popravi pa cak ni alternativnim metodama da li se zna koliko ce mi se vid pogorsavati narednih godina(koliko je uobicajno i da li bi eventualno ne nosenje naocara ubrzalo proces povecanja dioptrije ili da li bi nosenje naocara usporilo proces povecanja dioptrije).

Sto se tice genetske predispozicije kod mene u porodici,Mama nosi naocare od 48 godine(znaci od 2002 godine) ima -1.25 dioptriju,otac isto nosi naocare od 60 i neke godine ne znam dioptriju ali znam da nosi za dalekovidost,sto se tice dalje rodbine,jedan ujak nosi naocare vec 10 godina (od 31-32 godine) drugi ujak ne nosi naocare a ima 46 godina,a inace btw radi za kompjuterom po ceo dan,pa mi nije jasno kako mu je ostao dobar vid.
dr. Bero
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Dec 05, 2005 9:04 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od dr. Bero »

Makar nisi naveo koliko godina imaš,ali nadam se da si izašao iz puberteta.

Vid možeš popraviti kontaktnim lečama ,naočalama ili refraktivnom kirurgijom.

može biti da je i genetska dispozicija zato jer svi tvoji nose "-" dioptriju.
Možda ti je oko previše naraslo kroz puberter tj. predugo je.

PA se slika fokusira ispred mrežnice.

Lijepo se korigira naočalama ili lečama.
Odgovori