EFTIL vasa iskustva sa ovim lekom

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99

minotaur
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Jun 11, 2005 5:46 pm

EFTIL vasa iskustva sa ovim lekom

Post od minotaur »

Moja cerkica je pocela da ga pije pre desetak dana i cini mi se da jako lose psiholoski deluje na nju.
Kakva su vasa iskustva
ceda
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Maj 05, 2005 11:03 am

Post od ceda »

e znas sta moj drugar je pio isti taj lek i sutra cu ti preneti njegova iskustva
wireless
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Dec 05, 2004 9:19 am

Post od wireless »

Postovani,
Moja kcerkica ima cerebralnu paralizu (11 godina), sa oslabljenim vidom i veoma razvijenim sluhom kao kompenzacijom za vid. Zbog izrazenog sluha povremeno reaguje na zvukove (prije otprilike tri godine smo primijetili reakcije), a doktor je to prije nekoliko mjeseci dijagnosticirao kao "acoustic startle reflex" ili epilepsija iznenadjenja .
Vec nekoliko mjeseci pije Eftil R 500 mg u kombinaciji sa Lamictalom 25 mg. Cini nam se da je reagovanje na zvukove bilo prilicno smanjeno do uvodjenja Eftila.
Ljekar koji je uveo u terapiju nam je prvo rekao da se je stanje izljecivo i da se terapija iskljucuje poslije nekoliko godina, ali je nakon uvodjenja terapije promijenio pricu. Sada samo mijenja kombinaciju lijekova.
Moze li neko ko ima slicno iskustvo da nas posavjetuje sta da radimo i kome jos da se obratimo za pomoc ?
Kipranin
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Nov 21, 2005 11:01 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

kombinacija Eftil Lamictal

Post od Kipranin »

Wireless

imam epilepsiju vec deset godina. Sada imam 27, kao beba, sa 14 meseci imao sam fras kao posledica visoke temperature. Sada neki mi kazu da sam epilepsiju dobiju kao posledicu tog frasa, ali opet ne verujem u to, jer sam pricao sa velikim brojem lekara (medju koje spada i Ercegovac) neki mi potvrdjuju to, a neki govore da je epilepsija posledica tog frasa ona bi se pojavila do moje 5 godine, a ne u sedamnaestoj.

Pijem kombinaciju Eftil-Lamictal vec 4 godine, u pocetku mi je bilo OK, ali ako mi se desi neki napad lekar mi je menjao terapiju i konstantno povecavao sto je jedno vreme pozitivno uticalo na moje zdravlje, ali opet je doslo do neke granice gde sam poceo da imam mnogo zesce napade.

Pre tri nedelje sam otisao na VMA kod dr. Ranka Raicevica, uradjena mi je koncentracija leka (Lamictala) u krvi i rezultati su bili uzasni doslo je skoro do nivoa trovanja.
Prosle nedelje sam lezao na VMA pet dana uradjene su mi EEG (koji je sasvim dobar) i ponovo koncentracija krvi, terapija mi je zestoko smanjena i super se osecam. Ranije je bila: Eftil:2.5-2.5-2 Lamictal 150mg-0-150mg
Sada je Eftil:1-0-1 Lamictal: 75mg-0-75mg

Za tri nedelje idem na kontrolu, dakle ponovo EEG i koncentraija krvi, javi cu ti rezultate. Ukoliko zelis mozes me kontaktirati mailom.

Nadam se da vam nekako mogu pomoci.

Za tri nedel
poseidon
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Nov 21, 2005 10:08 pm

Post od poseidon »

Pre godinu i po, dijagnostikovan mi je granično specifično izmenjen EEG i prepisan mi je Karbapin, koji nisam hteo da pijem.

Sada mi je prepisan Eftil R 500.
Iako je doza relativno mala (2 x 1/2) mene je ipak strah da ga pijem jer sam čuo da smanjuje mentalne sposobnosti. (Čini mi se da je moj strah razumljiv budući da sam u profesiji gde su neophodni: dugotrajan mentalni napor, koncentracija i dovitljivost.)

Ima li neko iskustva iz prve ruke u ovom smislu?
Slobodanka
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Mar 15, 2006 12:10 pm

Post od Slobodanka »

Moj sin Aleksa l982 godiste, prvi napad je doziveo u l4 godini posle neprospavane noci i igranja video igrica. Urednim zivotom (spavanje, bez stresa, bez nocnih izlazaka) nije imao napade l0 godina > do 2oo5. On je sada zaposlen, radi na racunaru, poceo je da izlazi nocu, lose se hrani, na posao putuje 8o km dnevno. Povod za napad je bio verovatno stres kada je dobio poziv za vojsku. Izasao je nocu do 5 ujutro, popili su malo vise i ujutro oko l0 je doziveo napad u kupatilu. EEG je uradjen 50 dana posle napada i na njemu nije bilo vecih oscilacija. Nije dobio terapiju. Sledeci napad se dogodio l7 decembra 2oo5 na zurci. Radio je lo sati, lose se hranio, nije spavao celu noc i doziveo je napad u 5 ujuto. Sledeci napad 28.0l.2006 je povezan sa vecim brojem leukocita i temperaturom. Nije izlazio nocu niti pio. U bolnici je bio lo dana. CT je dobar . manja kalcifikacija, EEG je radjen dva puta i pokazao je nestabilnost. Dobio je EFTIL RETARD 500 ali je lose reagovao. Zabolela ga je glava jako, oblio ga je hladan znoj od glave do pete, nestabilan pri hodu. Doslo je do preosetljivosti na zvuk . *nije mogao podneti zvuk telefona* i bolela ga je glava kada pridje blizu kompjuteru ili tv, pa je moguce da je uticalo i na vid . Terapiju smo prekinuli posle tri tablete, pio je puno cajeva i tecnosti da bi sto pre izbacili lek iz organizma. Poceo je da radi, ali sad ne znamo sta dalje? Interesuje nas zna li neko nesto u vezi ishrane. Negde sam procitala da ne sme da jede slatkise, torte, a sme masnoce, a kasnije procitam da ne sme ni masnoce?
joka0602
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Maj 18, 2006 2:56 pm

Post od joka0602 »

napadi stete mnogo vise vasoj retikularnoj formaciji, nego tablete, tako da je vazno resiti ih se.
ivana.d
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jul 21, 2006 7:48 pm

Post od ivana.d »

Ima li neko info o dr. Ercegovicu mladjem?
lolla_yu
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Okt 20, 2005 3:05 am

Post od lolla_yu »

Imam 19 godina.Od rodjenja imam nesto sto su doktori dijagnostikovali kao "afebrilne konvulzije",posto se nisu javile kao posledica visoke temperature,vec kao posledica porodjaja-navodno je doslo do nagnjecenja glave prilikom izlaska iz porodjajnog kanala.Sve u svemu,od prvog meseca zivota sam bila Mazepin,a malo kasnije mi je uveden Eftil.Nikakvih promena nisam dozivela,te smo u 11-oj godini samoinicijativno ukinuli terapiju.Sada mi je,kao sto rekoh,19,i dalje imam napade,ali retko,tako da,subjektivno,smatram da mi taj lek nije ucinio nista dobro,jer sam pocela da se gojim i metabolizam mi se usporio.
menadzer77
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Sep 27, 2006 6:21 pm

pozdrav!

Post od menadzer77 »

ja imam epi negde od 18 godine sad imam 29 ,vec vise od 5 godina sam ok.zahvaljujuci eftilu i dr.marku ercegovcu koji je jedan od najboljih lekara u ovoj oblasti barem za mene.pre njega sam bio kod lekara koji me je kljukao phenobarbitonom i pretvorio me skoro u narkomana dok su napadi progresivno rasli.a onda 1 razgovor(normalan) a ne tipa:"e ja cu ti povecati dozu pa ako ne bude bolje dodji" i tako u nedogled.elem posle skidanja sa barbiturata putem par injekcija bensedina i prelaskom na EFTIL.NIKAD vise nisam imao ni jedan napad.
naravno da nije svugde isto ali budite svesni da ne deluje svaki lek na svaku bolest ili njenu podvrstu isto.za mene je eftil ok.ako mora do kraja zivota mora.pa jbg ja znam milion ljudi koji piju saku razlicitih lekova ceo zivot i zive,a znam i one koji zele da zive zdravo pa u tom uverenju i umiru.glavu gore i napred!
glavu gore i napred!
FILGUD
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Sep 14, 2007 1:15 am

Post od FILGUD »

1.Septembar oo' godine polazio sam u sedmi razred,sagnuo se da nahranim ribice,i odjednom osetio sam trzaje,ruka je pocela da mi trne,ostao sam bez svesti,prekid...,sledece cega se secam je da lezim u sanitetu koji me je odvezao na kliniku (bolnicu) "Za majku i dete",ni sam nisam bio svestan sta mi se desilo,ali dobro,imao sam samo 13 godina,znali su moji roditelji.Nakon toga doktor M. (u penziji je) mi prepisuje Eftil 500mg (1/2x2 dnevno),sa redovnim kontrolama,koji sam pio naredne tri godine,od napada pa do polaska u srednju skolu.Za to vreme nastavio sam normalnim tempom zivota,trenirao sam aktivno kosarku,ziveo sto zdravijim zivotom,sa dosta sati sna,bez ikakvih nezeljenih pojava.Sredinom srednje skole pocinje nezdrav zivot,lose navike,fast-food ishrana,vec tada sam uveliko prestao sa kontrolama.Konzumiranje alkohola(svakako izbegnite),nocni provodi do svitanja,ali bez zamora,nadam se zahvaljujuci redovnim konzumiranjem leka od ranije.Od srednje skole imao sam par malih trzavica izazvanih samo nedostatkom sna.Prema tome,mislim da treba da zivite sto opustenijim zivotom,znaci bez stresa i nerviranja,sa sto vise sati sna,trudite se da ustajete 2sata ranije,pre polaska na posao ili u skolu,da bi mogli komotno da se razbudite uz muziku,kafu,ili seriju sklekova,barem jedan sat da uzivate,a drugi da se polagano spremite za polazak bez zamaranja sebe i jos uspavanog mozga,bolje je sa odgovarajucim lekovima ziveti normalan zivot,hraniti se zdravo (i ako to ne radim :) piti surutku od proverenih pijacnih prodavaca radi jetre,proveravati krvnu sliku tj. transaminaze,i kupite Revitu (slicna Cedeviti samo zdravija) sa ukusom gvoznja ili narandze i piti jednu dnevno,najbolje ujutru pre nego sto bilo sta drugo stavite u usta,bez secera;Samo napred!
Garfield
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Maj 05, 2007 12:41 pm

Post od Garfield »

ivana.d napisao:Ima li neko info o dr. Ercegovicu mladjem?
Radi na neurologiji urgentnog centra a radi i privatno. Kakve info te zanimaju?
dr.koki
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pon Sep 10, 2007 1:59 am

Post od dr.koki »

Epi napade veoma cesto moze da izazovu:
-veoma jaki zvuci pogotovo ponavljajuci kao npr. tehno u nekom klubu
-neispavanost, umor, fizicki i psihicki stres
-alkohol
-razliciti narkotici
-blestava svetla, kao npr na veoma intenzivnim i brzim kompjuterskim igricama, najcesce FPS(first person shooter) i veoma cesto stroboskopi u klubovima
Ovo su samo neke stvari koje mogu da izazovu epi napade, ima ih jos dosta.
Ja ne mogu da vam pricam da u 21. veku, gde se zivi 200 km/h, vi izbegavate stresove i da se odmarate po ceo dan. To je nemoguce ma koliko vam doktori savetovali ali pokusavajte da te stresove sto vise smanjite i da svaki minut koji imate za sebe provedete u odmoru. Stres se akumulise tako da pokusajte da se opustite izmedju stresova.
Izbegavajte alkohol i narkotike. Izbegavajte intenzivne-brze kompjuterske igrice. Izbegavajte izlazke na mesta gde su jaki zvuci i gde postoji strob svetlo ili bilo kakve brze promene osvetljenja.
Poz
Disclaimer: Dr sa .(tackom) u mom potpisu ne znaci da sam dr medicine. Ja sam samo student medicine i odgovaram samo na pitanja u koja se razumem.
pro003
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Feb 10, 2008 5:19 pm

Re: pozdrav!

Post od pro003 »

menadzer77 napisao:pa jbg ja znam milion ljudi koji piju saku razlicitih lekova ceo zivot i zive,a znam i one koji zele da zive zdravo pa u tom uverenju i umiru.glavu gore i napred!

Potpuno si u pravu. Mnogo je ljudi koji piju saku lekova dnevno, pa zive dugo a ima i onih koji nikad nista nisu popili, vodili zdrav zivot pa ih odjednom nema...
Sto se tice ovih antiepileptika poput Eftila ili Carbamazepina zelim da kazem sledece: NEMOJTE IH UZIMATI NI POD RAZNO - SEM AKO VAM JE ZAISTA GOLI ZIVOT U PITANJU - A I ONDA OPREZNO I KRATKO.

Pre dva dana sam popio pola tablete tj 200mg Carbamazepina i jos uvek nakon 40 i kusur sati ne mogu da dodjem sebi, poptuno sam izmenjena licnost, osecam se ko duh, kao da mi je svo znanje iscurelo iz mozga, kratko pamcenje, suva usta, nestabilna motorika a psiha u p.m. da izvinete.

Dobio sam taj lek kako bih postepeno smanjio unos Tramadola koji pijem godinama zbog bola u desnom predelu ramena i kicme jer sam od detinjsstva hendikepiran. Vremenom sam stvorio toleranciju na lek i sad ga pijem mnogo vise nego sto to ova drzava dozvoljava. Naime dozvoljavaju 2x20 kapsula od 50mg na 15 dana i to strogo za one koji umiru od raka, prakticno umiruce ljude za koje vise nema leka. A sa druge strane postoji veliki broj heroinomana koji na recept dobijaju Tramadol pa im dobro dodje da na 15 dana uzmu par kutija Tramadola i to im ustedi jednu ili dve doze heroina sto je znacajna novcana usteda, ali moj slucaj nije takav. U zivotu nisam probao heroin niti ista slicno, marihuanu jesam pre desetak godina, mladost ludost, ali nista teze od toga. Sad mi ovaj lek tj Tramadol predstavlja jedini izlaz iz bola, pored fizickog imam i fantomski bol u delu tela koji mi je amputiran, to su prema neurolozima mali pseudo-tumori na tim nervnim zavrsecima koji bole, i dok ovo pricam tj kuckam osetim taj bol nedao Bog nikome. Elem, ja sam sada nedelju dana opskrbljen lekom ali ostaje mi druga nedelja koju moram da prezivim a da ne padnem u iskusenje, posto je Tramadol opioidni analgetik srednje jacine, da ne daj boze odem na ulicu i potrazim dilera da bih sebi smirio bol. Lekari opste prakse imaju potpuno razumevanje bar kako kazu ali su s druge strane nemocni jer najnoviji sluzbeni glasnik Februar/2007 zabranjuje ispisivanje tog leka na kraci period od 15 dana. Alternativa mi je da izvrsim momentalno operaciju i uklonim te tumore sto je vrlo kompleksno pitanje ili da probam da nadomestim doze Tramadola koje mi fale sa Tegretolom CR tj Carbamazepinom od 400mg sto je isto otprilike sto i EFTIL.
Ljudi ja ne mogu da funkcionisem dva dana normalno, jedva i ovo sastavljam nekako, jedva cekam da me prodje jer imam osecaj da ce mi ovaj osecaj ostati zauvek. Upravo sam pre ovoga sreo starog poznanika koji je nateran da uzima Eftil i Clonazepam i da covek ne poveruje da je to isti taj covek. On je odlepio potpuno, ima jednu te istu pricu u glavi koju vrtu sebi i drugima (ako ih ima..) i verovatno je fikcija, ima jednog psa koji ga vodi do parka i nazad do stana.A bio je normala decko. Neverovatno! Prosto i ja zivim njegov zivot vec dva dana i bojim se da cu takav ostati. Sad razmisljam da odem na infuziju jer sam procitao na internetu da je strogo preporucena observacija pacijenta uz infuziju, jer moze doci do cak izmedju 1000 nezeljenih efekata i do intoksikacije vodom, a usta su mi suva i trazi mi organizam vodu od Tegretola, a kad popijem vodu ta voda mi prosto stoji u stomaku i nigde ne odlazi i osecam da se stvara zabokrecina i gorcina mi se vraca nazad i ulazi mi u dusnik i kasljem ko da sam se davio. Neverovatno! Ja neverujem sta su mi dali, samo da ne bih pio lek od koga mi je dobro, uz koji mogu da funkcionisem u svakom smislu. Pa, kazu mi mlad si covek zasto da pijes taj opasan lek!!!??? A kad pogledas substitut za taj lek je mnogo veze zlo!!! NE MOGU DA VERUJEM!!!!

Ne znam ni kako cu ni sta cu, ali bez leka ne mogu a ovo sr-anje od antiepileptika ne daj boze nikome - mada meni su ga prepisali kao psiho-stabilizator jer imam simptome apsinencijalne krize kad ne pijem Tramadol a o bolu da ne pricam, tako da ne znam sta ce biti. Sve sto sam tazio od medicine 21.veka je da nemam bol!!! A sta dobijam?

Necu dalje jer suvise mi je mucno, verujte kome ne treba Eftil ili Tegretol Carbamazepine ili bilo koji slicni lek, stvarno nemoj da ga pije!

Ja cu radije krizirati i patiti u bolu nego da sam ljustura od coveka!

Pozdrav i zelim svima puno ljudskih prava..... na zivot, na izbor, na slobodu, itd...
Garfield
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Maj 05, 2007 12:41 pm

Post od Garfield »

Lupetanju nikad kraja! To sto ste Vi tabletoman koji krizira pa mu je lose ne znaci da je to vezano sa 200 mg Karbapina koji ste popili. Karbapin (Karbamazepin, tegretol) nisu ni priblizno isto sto i Eftil, a VAs drug sigurno nije 'prolupao' od Eftila i Rivotrila (klonazepama) vec od osnovne dijagnoze zbog koje je i dobio lekove.

Lecite svoju zavisnost i nemojte bespotrebno prepadati narod po forumu svojim laickim poluznanjem koje je mnogo opasnije od neznanja!

Naravno da Vam ne daju Tramadol - davno je trebalo da VAm ga nedaju a ne da VAs pretvore u zavisnika pa da sad ni oni a ni Vi ne znate sta cete!
Odgovori