Hepatitis B (hronicni)

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99

Odgovori
dasevremevrati
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Mar 31, 2011 10:26 am

Re: Hepatitis B (hronicni)

Post od dasevremevrati »

nikad nista nisam osetila, inace retko kad sam i bila bolesna u zivotu od bilo cega....ali eto nazalost zadesilo me ovo sada, imam 25god, ponekad popijem ali retko bas, bas retko..ono kad izadjem u grad....ali npr sada se ne secam kada sam popila poslednji put, e sad samo ne znam da li su moji rezultati strasni?
dreambox
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Jan 18, 2011 11:53 pm

Post od dreambox »

dasevremevrati napisao:nikad nista nisam osetila, inace retko kad sam i bila bolesna u zivotu od bilo cega....ali eto nazalost zadesilo me ovo sada, imam 25god, ponekad popijem ali retko bas, bas retko..ono kad izadjem u grad....ali npr sada se ne secam kada sam popila poslednji put, e sad samo ne znam da li su moji rezultati strasni?

Ne brini!!! Nivo transaminaze ti je normalno...Ali ako je moguce mogla bi da uradis Alfaproteinski test, da se vidi jel sve ok sa tobom.Jer kazes da ni sama neznas koliko vremena ga imas???
dasevremevrati
Novi član
Novi član

Post od dasevremevrati »

Sta pokazuje taj Alfaproteinski test? ne znam od kada imam bas ne mogu da predpostavim jer nikada nisam imala nijedan simptom hepatitisa, i da li je moguce da su mi nekada transeminaze bile lose a da su sada u normali? hvala puno sto sto mi odg :)
dreambox
Novi član
Novi član

Post od dreambox »

dasevremevrati napisao:Sta pokazuje taj Alfaproteinski test? ne znam od kada imam bas ne mogu da predpostavim jer nikada nisam imala nijedan simptom hepatitisa, i da li je moguce da su mi nekada transeminaze bile lose a da su sada u normali? hvala puno sto sto mi odg :)
Afp( Alfa Fetoprotein) je biohemiski test sa kojim moze da se dijagnosticira dali imas neke probleme sa crnim drobom,pogotovo u tvojem slucaju jer ti neznas kolko vreme ima6 HVB...Nije 100 procentno ta4an ali u vecinom slucajeva sugerise na problem oko crnog droba ako je nivo afp-ea vise od 500 ng\mg. Isto tako sugerise ako neko ima probleme sa testisima ili jajnike,HCC,(Hepatocelurarni carcinom), a istotako se koristi i kod trudnice....
Mada ja li4no ne verujem da imas probleme ali ipak osiguraj se za svaki slucaj,jer Mr.B ponekad zna da bude mnogo tajan i opak :evil:
dasevremevrati
Novi član
Novi član

Post od dasevremevrati »

dreambox napisao:
dasevremevrati napisao:Sta pokazuje taj Alfaproteinski test? ne znam od kada imam bas ne mogu da predpostavim jer nikada nisam imala nijedan simptom hepatitisa, i da li je moguce da su mi nekada transeminaze bile lose a da su sada u normali? hvala puno sto sto mi odg :)
Afp( Alfa Fetoprotein) je biohemiski test sa kojim moze da se dijagnosticira dali imas neke probleme sa crnim drobom,pogotovo u tvojem slucaju jer ti neznas kolko vreme ima6 HVB...Nije 100 procentno ta4an ali u vecinom slucajeva sugerise na problem oko crnog droba ako je nivo afp-ea vise od 500 ng\mg. Isto tako sugerise ako neko ima probleme sa testisima ili jajnike,HCC,(Hepatocelurarni carcinom), a istotako se koristi i kod trudnice....
Mada ja li4no ne verujem da imas probleme ali ipak osiguraj se za svaki slucaj,jer Mr.B ponekad zna da bude mnogo tajan i opak :evil:
Crni drob? :/
dasevremevrati
Novi član
Novi član

Post od dasevremevrati »

dasevremevrati napisao:
dreambox napisao:
a da li je moguce da ja to imam a da mi tanseminaze i bilirubini budu u redu??
dreambox
Novi član
Novi član

Post od dreambox »

Ne znam!!! Ali ne verujem da imas problem!!!
Dont worry be HappY...
dreambox
Novi član
Novi član

Post od dreambox »

Makedonski -Crn Drob
Srpski - Jetra
Soka1
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Mar 13, 2011 4:02 pm

Post od Soka1 »

Niko nije nista pisao povodom trudnoce i hepatitisa b... citala sam da virus moze da se prenese i u toku same trudnoce, i da se beba testira po rodjenju i onda proverava da li ima, pa potom vakcinise... da li neko moze da napise vise o svom iskustvu sa trudnocom i svime... bila bih vam zahvalna...
milica m
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Sep 01, 2006 9:29 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od milica m »

:o Kakva je ovo invazija novih clanova sa hep.B?

Dasevremevrati, moguce je da su ti biliburbini i transeminaze u granicama, a da imas hepatitis, i ja sam taj slucaj. Vidim imas 25 godina, imas decka? Eno alleksa trazi curu tih godina, pa covek prvo pitao ovde, da se ne muci sa edukcijom o hep. :lol:

Soko, sto se tice trudnoce, ima nas ovde par mama, neke su znale za hep. pre trudnoce, neke ne i svima su bebe zdrave.
Ja sam saznala za hep. bukvalno par nedelja pred porodjaj, rodila sam bebu koja je odmah po izvrsenom testiranju na hep.b primila vakcinu protiv istog (to se radi odmah u porodilistu, 24 h po rodjenju).. Vakcinacija je sada obavezna za sve, samo sto bebe cije su mame pozitivne imaju neku ubrzanu vakcinaciju, sad ne mogu da se setim kako, ali recimo da prime svve tri doze u do sestog meseca, to ti napisu u porodilistu. Normalno sam ga dojila. Sto se same trudnoce tice,ona je tekla normalno, porodjena sam carskim rezom (indikacija je bila visok pritisak, a ne hepatitis). Najbolje se konsultuj sa infektologom, moje iskustvo je svakako pozitivno.
dasevremevrati
Novi član
Novi član

Post od dasevremevrati »

milica m napisao::o Kakva je ovo invazija novih clanova sa hep.B?

Dasevremevrati, moguce je da su ti biliburbini i transeminaze u granicama, a da imas hepatitis, i ja sam taj slucaj. Vidim imas 25 godina, imas decka? Eno alleksa trazi curu tih godina, pa covek prvo pitao ovde, da se ne muci sa edukcijom o hep. :lol:

Soko, sto se tice trudnoce, ima nas ovde par mama, neke su znale za hep. pre trudnoce, neke ne i svima su bebe zdrave.
Ja sam saznala za hep. bukvalno par nedelja pred porodjaj, rodila sam bebu koja je odmah po izvrsenom testiranju na hep.b primila vakcinu protiv istog (to se radi odmah u porodilistu, 24 h po rodjenju).. Vakcinacija je sada obavezna za sve, samo sto bebe cije su mame pozitivne imaju neku ubrzanu vakcinaciju, sad ne mogu da se setim kako, ali recimo da prime svve tri doze u do sestog meseca, to ti napisu u porodilistu. Normalno sam ga dojila. Sto se same trudnoce tice,ona je tekla normalno, porodjena sam carskim rezom (indikacija je bila visok pritisak, a ne hepatitis). Najbolje se konsultuj sa infektologom, moje iskustvo je svakako pozitivno.
Imam muza :) vec 2god se ne desava beba, pa su me poslali na celokupne preglede posto planiram vantelesnu, i tako sam otkrila da sam pozitivna, a danas idem kod inf. pa cu znati sta dalje, A muz je negativan :)
Jel ti uzimas neku terapiju? a nikako da saznam da li rade vantelesnu ako si hbv pozitivna.
milica m
Aktivan član
Aktivan član

Post od milica m »

Iskreno, ne znam da li rade VTO ukoliko si pozitivna, znam da ovde neciji muz ima hep.B, pa su isli na VTO po izvrsenoj vakcinaciji njegove supruge. Stvarno ne bih znala, verovatno traze neko misljenje infektologa. Meni je svojevremeno dr. ubedjivala da mogu slobodno da radim i na drugom detetu, ali se ja iz nekih drugih razloga nisam usudila.
Inace, ne koristim niti sam koristila ikakvu terapiju, idem na kontrole svakih 6 meseci i to je to.
dasevremevrati
Novi član
Novi član

Post od dasevremevrati »

milica m napisao:Iskreno, ne znam da li rade VTO ukoliko si pozitivna, znam da ovde neciji muz ima hep.B, pa su isli na VTO po izvrsenoj vakcinaciji njegove supruge. Stvarno ne bih znala, verovatno traze neko misljenje infektologa. Meni je svojevremeno dr. ubedjivala da mogu slobodno da radim i na drugom detetu, ali se ja iz nekih drugih razloga nisam usudila.
Inace, ne koristim niti sam koristila ikakvu terapiju, idem na kontrole svakih 6 meseci i to je to.
Ja sam danas bila prvi put kod inf. rekao mi je da imam chr hep b, ali kao da ga nemam, jer sam hbe ag negativna i da imam jako malo virusa, da se takav hep ne leci i da ne koristim nikakvu terapiju da zivim normalno i da se hranim kao sto sam se do sad hranila samo kontrole na 6 meseci, pitala sam ga za bebu, rekao je da sa skoro i ne postoji procenat da zarazim bebu, a da nema razloga da mi zbog toga ne rade VTO. tebi nije palo napamet da koristis npr zefix i probas da izbacis nekako virus, mada on mi je rakao da je to nemoguce i da chr hep B niko nije izbcio. mada ja se sve nadam da je moguce jer imam jako malo virusa u krvi, i ne mogu da verujem da ne daju nikakvu terapiju ako virus miruje :/
milica m
Aktivan član
Aktivan član

Post od milica m »

dasevremevrati napisao:
Ja sam danas bila prvi put kod inf. rekao mi je da imam chr hep b, ali kao da ga nemam, jer sam hbe ag negativna i da imam jako malo virusa, da se takav hep ne leci i da ne koristim nikakvu terapiju da zivim normalno i da se hranim kao sto sam se do sad hranila samo kontrole na 6 meseci, pitala sam ga za bebu, rekao je da sa skoro i ne postoji procenat da zarazim bebu, a da nema razloga da mi zbog toga ne rade VTO. tebi nije palo napamet da koristis npr zefix i probas da izbacis nekako virus, mada on mi je rakao da je to nemoguce i da chr hep B niko nije izbcio. mada ja se sve nadam da je moguce jer imam jako malo virusa u krvi, i ne mogu da verujem da ne daju nikakvu terapiju ako virus miruje :/
Pa ne znam...zeffix je bio jedini lek za hep.B koji se koristio kod nas i njegovom terapijom nema potpunog izlecenja hronicnog hepatitisa, vec se samo smanjuje broj kopija virusa. Fakticki, njegovom primenom se pacijent dovodi u stanje u kakvom smo nas dve trenutno, recimo da sam ja tako shvatila doktorku koja mi je objasnjavala da sam ja samo pacijent za pracenje. Meni su radili i biopsiju, ali nije uspela, pa sada radim samo transeminaze, ks, ultrazvuk i pcr.
Soka1
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Mar 13, 2011 4:02 pm

Post od Soka1 »

Ono sto me jos interesuje jeste da li se neko od vas testirao i na hep C i na HIV. Ja sam postala pravi hipohondar, pa sam pocela da vrtim i to u glavi... da mozda nemam jos nesto i da ne znam... na hep C sam se testirala i negativna sam, a na HIV nemam hrabrosti..mada verujem da to nemam, ali opet kad krenem da umisljam...
Odgovori