Pomoc oko gljivica na jeziku

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99

sbratic
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Okt 30, 2008 12:27 am

Pomoc oko gljivica na jeziku

Post od sbratic »

Godinama vucem gljivice na jeziku, sve preparate i lekove sam probao. Sve sto mi je predlozio lekar opste prakse ili ORL. Uzasne bolove i mam u ustima, i grlo me sve vise boli. Moje je pitanje, da li postoji specijalista bas za lecenje gljivica na jeziku, kako je strucni naziv, i gde mogu da ga nadjem. Zelim da odem kod pravog lekara, izvadim bris, da mi terapiju, dijetu i prosto da me prati so izlecenja. Samo to zelim.
Ako iko zna neka mi odgovori, molim vas!
Korisnikov avatar
Slavko_slavko
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sre Jun 24, 2009 1:51 pm

Re: Pomoc oko gljivica na jeziku

Post od Slavko_slavko »

jel ti je jezik beo,onako od gljivica?
sbratic
Novi član
Novi član

Post od sbratic »

Jeste...naslage se bas vide...lekar opste prakse mi je sa tri metra rekla da se naslage vide...ali ona ne zna kod kog lekara da me posalje i koji se specijalista bavi gljivicama na jeziku
milanche_srb
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jul 09, 2009 5:55 pm

Post od milanche_srb »

Stomatolog, specijalista oralne medicine, po staroj nomenklaturi spec. bolesti usta.
Dr Milan Ivanovic
specijalista maksilofacijalne hirurgije
Korisnikov avatar
Slavko_slavko
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sre Jun 24, 2009 1:51 pm

Post od Slavko_slavko »

ja sam to resio sa sodom bikarbonom,rastvorio sam kasicicu u pola case vode i skinuo ih sa jezika...
sbratic
Novi član
Novi član

Post od sbratic »

Godinama vec imam problema sa njima, sve sto su mi preporucivali, sve sam pokusavao. Naravno i sodu bikarbonu, bezbroj puta. Nekoliko puta mi je jezik prokrvario od skidanja naslaga, verovatno od ostre cetkice.
A od medikamenata sve sto su mi preporucili, probao sam (daktanol, nistatin, kanazol, flukonazol...) i koriscenje sode bikarbone i zalfije itd. I nikad se nisu mogle povuci, samo se talog stanji sloj, i to omah nakon 2-3 dana. Ali ostaje na istom nivou prilikom dalje primene.
Zato sam zamolio da mi, ako iko zna dobrog lekara, preporuci koji ce me pratiti, odnosno pratiti stanje i reagovati u pravcu izlecenja.
Najlepse zahvaljujem
Korisnikov avatar
MACHINE
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Sep 11, 2008 9:05 pm

Post od MACHINE »

Totalni promasaj. Ti "lekari" su samo pokusali da odklone posledice, sto je apsolutno pogresan pristup u lecenju. Uzrok uvecanim kolonijama gljivica treba traziti mnogo dublje. Proveriti PH nivoe, kompletnu krv (sa svim upalnim markerima, svi parametri biohemije i hematoloskog razmaza uz obaveznu diferencijalnu leukocitarnu formulu), proveriti sve teze infektivne bolesti, bilo da su virusnog ili bakterijskog porekla, izmeniti ishranu tako da ne prija gljivicama...
sbratic
Novi član
Novi član

Post od sbratic »

Molim te da mi malo bolje objasnis ovo. Deluje mi potpuno logicno, a i meni je padalo na pamet da su gljivice samo posledice necega. Molim te najlepse, ako mozes konkretnije da mi objasnis koje korake da preduzmem, zaista bih ti bio neizmerno zahvalan.
Korisnikov avatar
MACHINE
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Sep 11, 2008 9:05 pm

Post od MACHINE »

Parafraziracu.

Gljivicama prija niska PH vrednost (kiselost). Treba proveriti kiselost usta, stolice, mokrace, krvi. Iz usta i mokrace mozes i obicnim lakmus papirom, imas tako skalu. Sve ispod 5 ne valja. Normalno je 6-7. Ali se sve moze odrediti i u laboratoriji. Gljivice su saprofitna flora naseg organizma i prekomeran broj suprimiran je drugim ciniocima kao sto su dobre bakterije i imuni odziv. Ukoliko je doslo do lokalnog ili sistemskog disbalansa u imunim odgovorima onda nastaje superinfekcija mikozama. Obavezno je uraditi bris zdrela, analizu stolice na gljivice, bakterije i parazite. Sto se krvi tice, uraditi kompletnu krvu sliku sa sedimentacijom, leukocitarnom formulom, CRP, fibrinogen i urinokultura. Sve mora biti u referentnim granicama. Ako je u tvom slucaju u pitanju samo lokalna infekcija izolovana u ustima, treba proveriti da li imas prekomernu zeludacnu kiselinu, pregledati ezofagusnu cev da i tamo nema gljivica, ne znam imas li osecaj pecenja jednjaka kada gutas? Da li imas lingua plicada ili geografski jezik (ispucao, isaran). Izbaciti sve kisele namirnice, sto manje igljenih hidrata (seceri)...
sbratic
Novi član
Novi član

Post od sbratic »

Ovo sto si mi rekao me jako ohrabruje, jer cini mi se da vodi u pravcu koji godinama zelim. Ne zelim da kukumavcim, ali muke su strasne. Bukvalno su mi "pojele" sluznicu usta, posebno zdrela (ne smem da se glasno nasmejem, jezivo me boli...naravno ni da pomislim da popijem nesto hladno ili gazirano) i nosa.
Lakmus papir o kome govoris, predpostavljam da se moze naci u bilo kojoj apoteci? Bris zdrela sam radio mnogo puta i sve je bilo cisto. Sa jezika su mi nadjena candida, ali interesantno, nekad jeste a nekad nije, iako sam se drzao upustva pre svakog brisa. Nekada je nalaz cist, a golim okom se vide gljivice? Takodje sam davao i stolicu, i tu je rezultat bio uredan. Krvna slika radjena redovno. Poslaednja koju sam radio bila je odlicna, sedimentacija 2, doktorka mi je rekla da je kao kod bebe. Urinokultura isto OK. Kako da proverim da li u ezufagusnoj cevi ima gljivica? Ne znam kakav mi je jezik, jer se od naslaga nista ne vidi. Zapravo vidi se da je ispucao na par mesta.
E sad ono sto bih ja najvise voleo da znam, kom lekaru da se obratim da mi on korak po korak preporuci da ispitam sve moguce uzrocnike? To je bilo moje glavno pitanje i bio bih neizmerno zahvalan ako neko moze da me uputi. Zaista mi je preko glave lekara koji samo tutnu lek i zavrse posao. Kad im se ponovo pojavim oni slegnu ramenima. A problemi su sve veci.
bogi3
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Jun 26, 2012 1:33 pm

Post od bogi3 »

imam potpuno isti problem. Candida na jeziku i zdrelu. koristena razna medicinska sredstva, otisao kod doktora 100 puta i nista.
Molim clana da mi napise ako je resiosvoj problem.
Hvala
sbratic
Novi član
Novi član

Post od sbratic »

Na zalost, ne. I dalje ogromni problemi. Nadao sam se da ce posle prethodnog pitanja da mi neko odgovori i da me uputi sto bi bio nastavak dobrog puta, ali ostao sam bez odgovora :(
marko83_bgd
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Maj 22, 2010 5:33 am

Post od marko83_bgd »

Pa uzmi npr nistatin tabletu izgrickaj je, ali nemoj da progutas, i tako je drzi u ustima dugo vremena. Nema bolje protiv gljivica od nistatina. Npr flukonazol koji popijes, preko krvi dodje nazad do jezika, ali je mnogo slabiji od nistatina i cak ne moze ni da sredi gljivice.

Samo da nistatin nije otrovan i da sme da udje u krvotok, ne bi bilo potrebe za drugom lekom protiv gljivica.
sbratic
Novi član
Novi član

Post od sbratic »

Koristio sam nistatin kapi mnogo puta. Muckao i na kraju gutao. Sad si me zbunio izjavom da je otrovan...ali i ako ga dugo drzis u ustima(tabletu) moze doci do krvotoka.
marko83_bgd
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Maj 22, 2010 5:33 am

Post od marko83_bgd »

Ja samo znam da iz gastrointestinalnog trakta ne moze da dodje u krvotok. :roll: Valjda isto i iz usta.
Odgovori