Vakcina protiv tetanusa ?!

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99

Odgovori
zmiki
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Dec 20, 2007 9:54 pm

Vakcina protiv tetanusa ?!

Post od zmiki »

Primio sam juce (23.5.) prvu vakcinu a sledecu bih trebao za mesec dana (23.6.). Posto idem na put, moze se desiti da necu biti u mogucnosti da primim na vreme. Koliko mogu da zakasnim a da dejstvo prve vakcine ostane ?
zmiki
Aktivan član
Aktivan član

Re: Vakcina protiv tetanusa ?!

Post od zmiki »

Samo da dopunim da je prva vakcina bila Tetabulin + Tetalpan a ostale sve trebaju biti Tetalpan, kako mi je napisano. Da li neko od lekara moze da mi potvrdi sme li biti ikakvog kasnjenja za ovu sledecu vakcinu posle mesec dana ili ce se izgubiti dejstvo ove prve ako se zakasni (i koji je to max.rok) ?
Korisnikov avatar
tanja68
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Dec 18, 2008 5:05 pm

Post od tanja68 »

Nije problem da zakasnis :)
Razmak izmedju prve i druge doze je mesec dana ali nista ne smeta da drugu dozu primis i kasnije.U slucaju kasnjenja sa drugom dozom ulazis u grupu nepotpuno vakcinisanih a po pravilniku o imunizaciji samo treba da nastavis sa primanjem preostalih doza a ne da ides ispocetka.
Vrlo cesto se desava u Srbiji da pojedinih vakcina nema u domovima zdravlja pa cak i mnoge bebe kasne sa primanjem vakcina i po pristizanju samo se nastavi sa procesom imunizacije.
zmiki
Aktivan član
Aktivan član

Post od zmiki »

O.K. Hvala. Ali sta to znaci "nepotpuno vakcinisani" ? Da li to znaci da ce mi vredeti prva vakcina ili ne ? I koliko moze da se zakasni do druge, posto mi je sestra koja daje te injekcije rekla da to mora biti u dan ?
Korisnikov avatar
tanja68
Aktivan član
Aktivan član

Post od tanja68 »

Nepotpuno vakcinisan znaci da je zapoceta vakcinacija ali nije dovrsena tj. nisu primljene sve doze.
Naravno da ti vazi primljena vakcina, to sam i napisala gore.
Ne mora da se primi tacno u dan. Koliko mislis da ces kasniti?
Sta mislis sta rade pedijatri sa decom koja su isto tako zapocela vakcinaciju pa se u vreme primanja druge doze npr. prehlade, dobiju povisenu temperaturu?
Svakako da se saceka da dete ozdravi pa tek onda nastavi sa vakcinama, nekad prekorace i vise od mesec dana.
zmiki
Aktivan član
Aktivan član

Post od zmiki »

Kada kazem "kasniti", pitam jer mi je med.sestra koja mi je davala rekla da tu sledecu, posle mesec dana moram primiti tacno u dan, a one druge dve (posle 6mes. i godinu) mogu primiti 7 dana pre/posle roka. Takodje mi je rekla, ako promasim taj termin za mesec dana da mi ova prva nece vredeti, pa cu morati opet zapoceti vakcinaciju sa tom prvom. Zato pitam da li cu kasniti ako je ne primim tacno mesec dana posle ove prve.
Korisnikov avatar
tanja68
Aktivan član
Aktivan član

Post od tanja68 »

Kazem ti ponovo da nije nikakav problem da zakasnis koji dan, ne znam koliko ostajes na putu? Uostalom, razgovaraj sa lekarom i videces sta ce ti reci a ako se bas toliko plasis ti kupi drugu dozu i primi u nekoj privatnoj klinici tamo gde budes.
zmiki
Aktivan član
Aktivan član

Post od zmiki »

Moglo bi se desiti da zakasnim nekoliko dana, npr. umesto 23. da to mogu da primim 25-26. Ne plasim se, nego ne bih da mi se ponisiti ova prva. Rado bih pitao doktorku, ali za to prvo moram zakazati i cekati na red...zato sam i pitao ovde ;).
Korisnikov avatar
tanja68
Aktivan član
Aktivan član

Post od tanja68 »

Ma ne brini, za toliko ne moras ni da je pitas ;)
Sta su radili kad nigde nije bilo te vakcine pre godinu dve, pa su svi kasnili i mnogo duze ;)
Odgovori