Molila bih za pomoc.Moj prijatelj ima veliki problem-zavisnik je od heroina.Uzimao je heroin i kokain do pre 10-ak godina,pa se ,,skinuo".Medjutim,ja bih to pre nazvala supstitucijom zavisnosti nego apstinencijom(u tom periodu je uzimao cesto alkohol,sedative,lekove protiv bolova).Na pocetku leta mi je priznao da je opet poceo da koristi droge(politoksikomanija-i kokain i extasi i heroin).Obratio mi se za zeljom da mu pomognem pri,,skidanju".Na sve moje nagovore da se obratimo lekarima,odgovarao je da ga je sramota.Prekinuli smo kontakte na kratko,da bi ih sad opet uspostavili.Uzima heroin svaki dan,ali ne intravenozno(kao da je to pa neka olaksavajuca okolnost?!).Uz heroin,pije i alkohol.Naravno,krece se u drustvu narkomana,uvek kada se vidim sa njim i pokusam da ga ubedim da se obratimo strucnim licima neki od njegovih sapatnika bezobrazno pocne da ga odvraca uz pricu da su blokatori i ostale metode lecenja zavisnosti beskorisne,pa cak i opasne.
Naravno,radi se o ljudima koji ne zele da izgube,,solventnog"prijatelja i dobrog kupca.Kuci ima ,,heptanon"i laze sebe i mene da ce uz njega lako prestati da uzima heroin-poznajuci ga dobro,znam da ce samo zameniti zavisnost od heroina za zavisnost od heptanona ili zavisnost od alkohola i lekova.Zelela bih da saznam nesto vise o blokatorima i novim terapijama bolesti zavisnosti,tako da bih mogla da mu pokazem sta su napisali strucnjaci o tome,i da ga odvratim od ,,dobronamernih"saveta i ,,upozorenja"njegovog narkomanskog okruzenja.Molim strucna lica kao i lecene zavisnike da mi napisu nesto vise o tome.
Pozdrav svima![/b]
Ne znam kako da pomognem prijatelju-zavisnost od heroina
Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 10:57 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Postoji samo jedna opcija koja je pouzdana, a to je totalno izolovanje od sadasnjeg drustva. Apstinentske krize nastale nakon prestanka uzimanja heroina, traju najvise do 10 dana, i u tom periodu znaju da budu fizicki problematicne ( bolovi, povracanje, teske neuroze). Nakon toga, fizicka zavisnost od heroina prestaje. Ovo su ufglavnom prosli svi narkomani. Ono sto je problem, nastaje posle, a to je psihicka zavisnost. Cesti su slucajevi zamene jednog toxina drugim npr. alkohol umesto heroina. Jedino sto moze pomoci, to je prekid svih kontakata sa osobama koje su u tom svetu, kao i pomoc okruzenja i lekara. Prvi stepen odvikavanja je priznanje sebi i drugima da je neko narkoman. Ono sto je obavezno uraditi nakon prestanka uzimanja droge, bez obzira da li je uzimana IV ili ne, je test na HIV i Hepatitis B i C.
Uz mnogo snage i volje i zavisnika i njegovih bliznjih, mozes se nadati izlecenju. Bilo bi dobro kada bi bivsi narkoman imao ozbiljnu obavezu (posao, ozbiljan odnos sa prijateljima i partnerom).
To je cela prica, mog druga, bivseg narkomana i ja se nadam da samti bar malo pomogla, ako se setim jos necega, ja cu ti pisati.
Glavna stvar, u celoj prici, je ta, da mu ni jedan lekar i ni jedan blokator na ovom svetu nece pomoci, u koliko on sam sa sobom ne razresi celu pricu u svojoj glavi. Besmisleno je gurati ga u bilo kakve ustanove, jer ako on sam to ne zeli-sve je uzaludno (ode u bolnicu, prodje krizu, izadje napolje, i opet sve u krug
).
Ja ti zelim sve najbolje, i bas si pravi drug, zato sto se boris za njega, ali moras da znas (da se ne bi previse razocarala), bez NJEGOVE odluke, sve je uzalud!!!!
Pozdrav
Uz mnogo snage i volje i zavisnika i njegovih bliznjih, mozes se nadati izlecenju. Bilo bi dobro kada bi bivsi narkoman imao ozbiljnu obavezu (posao, ozbiljan odnos sa prijateljima i partnerom).
To je cela prica, mog druga, bivseg narkomana i ja se nadam da samti bar malo pomogla, ako se setim jos necega, ja cu ti pisati.
Glavna stvar, u celoj prici, je ta, da mu ni jedan lekar i ni jedan blokator na ovom svetu nece pomoci, u koliko on sam sa sobom ne razresi celu pricu u svojoj glavi. Besmisleno je gurati ga u bilo kakve ustanove, jer ako on sam to ne zeli-sve je uzaludno (ode u bolnicu, prodje krizu, izadje napolje, i opet sve u krug

Ja ti zelim sve najbolje, i bas si pravi drug, zato sto se boris za njega, ali moras da znas (da se ne bi previse razocarala), bez NJEGOVE odluke, sve je uzalud!!!!
Pozdrav