Pitanje za pneumotoraks
Moderatori: moderato, vlada99, Dr Branislav
-
- Novi član
- Pridružio se: Pet Dec 08, 2006 3:06 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Kontakt:
Pitanje za pneumotoraks
zdravo doktore Ivica htio bih vas pitati sta znaci recidivirajući pneumotoraks nesto sam gledao na netu pa naletih na to pa da vas pitam i da li cigarete uzrokuju ponovno pucanje plućne maramice jer neki mi govore da uzrokuju a neki da cigarete nemaju nikakve veze sa tim pa da vidim sta vi kazete jer ne koristim cigarete od 9 decembra tj kada mi je pukla plucna maramica na lijevoj strani i jos jedno pitanje ima li blazi i jaci pneumotoraks jer ovaj put sam samo lezao u bolnici nisu me ni operisali niti drenirali DA LI SE SMIJU KORISTITI CIGARETE? nakon svega ovog HVALA VAM PUNO
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
- Kontakt:
Sad cu da kazem dve suprotne stvari, a vi vidite gde je istina:
1. Cigarete nikako, jer ostecuju plucno tkivo, razvija se emfizem, koji cesto ume da daje bule (plikove) koje mogu da se spajaju, pa i puknu - i eto ga pneumotoraks.
2. Prekidanje pusenja uvecava kasalj, jer se "bude" treplje u velikim disajnim putevima, pa pocnu da izbacuju slajm, sto dovodi do naprezanja, povecanja intratorakalnog ritiska kod jakog kasja, i ukupno povecava rizik od pucanja eventualno postojecih bula.
Licno - ne bih nikad savetovao nikome da makar i sedi pored upaljene cigarete, ali, ako cujete negde i ovu drugu recenicu (u ma kojoj slicnoj verziji), nemojte se iznenaditi, ima i u njoj istine...
"recidivantni" - znaci "onaj koji se ponovo javlja". Tako je to sa pneumotoraksom, ali u medicini je sve u procentima - pa se uvek nadamo da smo u onoj srecnijoj grupi.
Sve najbolje.
1. Cigarete nikako, jer ostecuju plucno tkivo, razvija se emfizem, koji cesto ume da daje bule (plikove) koje mogu da se spajaju, pa i puknu - i eto ga pneumotoraks.
2. Prekidanje pusenja uvecava kasalj, jer se "bude" treplje u velikim disajnim putevima, pa pocnu da izbacuju slajm, sto dovodi do naprezanja, povecanja intratorakalnog ritiska kod jakog kasja, i ukupno povecava rizik od pucanja eventualno postojecih bula.
Licno - ne bih nikad savetovao nikome da makar i sedi pored upaljene cigarete, ali, ako cujete negde i ovu drugu recenicu (u ma kojoj slicnoj verziji), nemojte se iznenaditi, ima i u njoj istine...
"recidivantni" - znaci "onaj koji se ponovo javlja". Tako je to sa pneumotoraksom, ali u medicini je sve u procentima - pa se uvek nadamo da smo u onoj srecnijoj grupi.
Sve najbolje.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
Re: Pitanje za pneumotoraks
Pusenje ne .Ono uzrokuje panacinusni emfizem izolovano ili u kontekstu HOBP-a.Moguce je da je i pneumotorax bio idiopatski jer su kod osoba sa recidivirajucim pneumothoraxom opisane subpleuralne mikro-bule(u anglosaxonskoj literarturi blebs) koje pucaju i eto pneumotoraxa.Kara napisao:zdravo doktore Ivica htio bih vas pitati sta znaci recidivirajući pneumotoraks nesto sam gledao na netu pa naletih na to pa da vas pitam i da li cigarete uzrokuju ponovno pucanje plućne maramice jer neki mi govore da uzrokuju a neki da cigarete nemaju nikakve veze sa tim pa da vidim sta vi kazete jer ne koristim cigarete od 9 decembra tj kada mi je pukla plucna maramica na lijevoj strani i jos jedno pitanje ima li blazi i jaci pneumotoraks jer ovaj put sam samo lezao u bolnici nisu me ni operisali niti drenirali DA LI SE SMIJU KORISTITI CIGARETE? nakon svega ovog HVALA VAM PUNO