Povlacenje desni, paradentoza ili...?

Mesto za sva Vaša pitanja o zubima, oralnoj higijeni, prevenciji, negi zuba, desni i usne duplje. Prepoznavanje problema, dijagnostika i saveti o lečenju.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
3o3oH
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Jan 24, 2007 3:47 pm

Povlacenje desni, paradentoza ili...?

Post od 3o3oH »

Pre nego sto vam se izjadam, zelim da kazem da sam vrlo happy jer sam otkrio jedan ovako koristan sajt! Uvek me je jako zanimalo funkcionisanje celog ljudskog organizma, pa cu verovatno imati dosta pitanja za strucnjake koji posecuju ovaj forum...

Elem, jutros sam uocio promenu na desni iznad gornje, desne jedinice. Meso se povuklo na jednom komadu luka koji je granica izmedju zuba i desni. Da ne trosim reci na objasnjavanje, nacrtao sam kako stvar izgleda. Kliknite na link ispod da vidite slicicu:

http://img408.imageshack.us/img408/5858/zubi9ih.jpg

Plava strelica pokazuje gde je problem.

To "ulegnuce" sam tek jutros primetio. Prethodnih dana nisam video nista neobicno. Zub nije raskliman, cvrsto stoji na svom mestu (probao sam da ga cimam). Posle pranja zuba, na tom ulegnucu su se pojavile dve-tri mikro kapljice krvi koje su ubrzo nestale. Uskoro punim 25 godina, moj otac ima paradentozu. Kako je to izgledalo kod njega ne znam tacno, jer posle ugranje novih zuba vise nema problema sa tim.

Dakle? Hoce li mi poispadati zubi? Sta ce biti samnom?! :)
miminamama
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Okt 22, 2006 7:52 am

Post od miminamama »

Defekt kao na slici mi vise lici na povredu od cetkice, prilikom pranja zuba, nego na pravu kostanu resorpciju.

Pravo povlacenje desni ovog tipa (vertikalno), je obicno tacno na sredini zuba, sa prednje strane gledano ima oblik kao stranice satora, i najcesce je kombinacija "pogresno" postavljenog zuba, u odnosu na okluziju i artikulaciju, i genetskog faktora. Ovaj oblik parodontopatije ne rasklacuje zube, i ako i to, nekada, ikada :), bude u pitanju, necete tek tako izgubiti taj zub. Moja majka je imala slican oblik resorpcije na jednom molaru, izvadila sam ga pre nekoliko meseci - dama je imala ravno 70 godina :).

Ako ste zabrinuti za svoje zube zbog genetskog faktora, obratite se parodontologu; postoji citav niz preventivnih mera, da ne govorim o terapijskim, koje mogu i kod genetski predisponiranih osoba itekako odloziti napredovanje bolesti do poznih godina.

Sve najbolje.
3o3oH
Novi član
Novi član

Post od 3o3oH »

Хвала вам пуно на одговору!

Лако може бити да је у питању физичка повреда четкицом. У последњих пар дана користио сам две четкице и обе су тврде. Кад на то додамо младалачко, енергично рибање зуба... :)
Волео бих да се о томе ради!

Ипак, мој отац је имао тај облик пароднот.. који помињете - зуби му се нису расклимавали, али су му се десни повлачиле. Временом су зуби изгледали све већи.

Уз то, помињете и "погрешно" постављен зуб. Нисам сигуран шта то значи, али овај мој зуб јесте искривљен (ако сте на то мислили). Његов леви део је искошен према споља, тако да његов врх малчице прелази преко леве јединице.

Ових дана свакако треба да идем на редовну конторлу, па ћемо тачно знати о чему је реч.

Поздрав! :)
miminamama
Aktivan član
Aktivan član

Post od miminamama »

Pogledajte "lepljivu" temu, imate link koji opisuje kako se pravilno peru zubi, dakle - bez horizontalnih pokreta cetkicom. Pogresno pranje zuba itekako, izmedju ostalog, ubrzava povlacenje desni, osim sto fizicki ostecuje zube.

"Pogresno postavljen" je zub koji je zbog odredjenog polozaja u zagrizaju i zvakanju premalo ili previse, ili "pogresno" opterecen, protivno funkciji kojoj je "namenjen". Prednji zubi sluze pregrizanju hrane, i odlicno reaguju na aksijalno opterecenje, na secivnu ivicu, ali bocni "udar" (kidanje zubima, korice hleba, recimo) amortizuju samo do odredjene, prilicno skromne granice. Dogadja se da zub ima "udar" samo pri ekstremnim pokretima, no - broj kombinacija je neogranicen - drugim recima, ne znaci mi nista kako stoji konkretan zub, nego kako stoji u odnosu na naspramne, i kako stoji pri fizioloskim pokretima donje vilice, gde je najvece opterecenje, u kojim tackama je overload, u pravcu koje osovine itd. Duga prica :).

"Los" polozaj pojedinih zuba se moze korigovati do neke mere, najcesce korektivnim brusenjem i sitnim intervencijama, a ozbiljnije nevolje ortodoncijom. Za korekciju ovakvih stvari vam treba zaista iskusan parodontolog.

Mnogo srece sa zubarima, od srca :).
beba1976
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Feb 07, 2007 10:26 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od beba1976 »

Moja pretpostavka je da je u pitanju GINGIVITIS.Kada su desni zdravi,vrlo teško dolazi do njihovog krvarenja ili povlačenja.Ti si po meni ušao tkz.proces parodontopatije.Ona počinje tako što zbog raznih faktora(neredovna higijena,nepravilno pranje zuba ili genske predispozicije),zdravi desni počinju da se povlače,krvare i sl.To je već faza gingivitisa.Nakon toga dolazi do manjka hijaluronske kiseline u parodontalnim džepovima,kamenca rasklimavanja zuba,što je već faza parodontoze.Nakon toga zubi počinju da ispadaju ...
Postoji preparat GENGIGEL koji je jedini u svetu na bazi hijaluronske kiseline i koji služi kako za preventivu gingivitisa i parodontoze,tako i za terapiju istih.Gingivitis sigurno leči,međutim kod parodontoze može samo da zaustavi dalji razvoj bolesti.Tada već mora stvari da popravlja dobar stomatolog.U svakom slučaju,preporučujem ti da odeš do stomatologa,kao i da što pre počneš terapiju sa GENGIGELOM.
miminamama
Aktivan član
Aktivan član

Post od miminamama »

Vi nemate pojma o cemu govorite.
3o3oH
Novi član
Novi član

Post od 3o3oH »

Хвала вам на труду и одговорима!

Недавно сам био на прегледу и зубарка није ништа приметила док јој нисам скренуо пажњу. Затим је бацила поглед и умирујућим тоном рекла "повлачење десни". На ту њену констатацију узвикнуо сам једно иронично "јупииии!", а она се осмехнула и рекла да то није ништа страшно, догађа се свима који пређу 20 годину... Још је додала да не треба жустро да рибам зубе, већ да четкицом "вучем" десни на доле.

Заборавих да је питам неке ствари:

- да ли то значи да се мени кости вилице полако "топе" и нестају или се ради само о деснима, а коштано ткиво остаје непромењено?

- Које су још превентивне мере? Може ли се ово повлачење зауставити или само успорити?

Хвала још једном!
drecun
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Jul 22, 2006 9:50 pm

Post od drecun »

Prema priloženoj slici, rekao bih da je u pitanju recesija gingive, mada joj je položaj neuobičajen. U osnovi ovog oštećenja je najčešće traumatska okluzija, tj. "prejak" zagrižaj na pogođenim zubima. Svakako se obratite parodontologu, rešenje postoji. "Čudotvorni" Gengigel neće pomoći!![/b]
Znanje je ograničeno, neznanje je beskrajno.
fred
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Mar 02, 2007 1:37 pm

Post od fred »

Preparat se ,inace zove " GINGIGEL" i jako je koristan,ali ovo nije indikacija za njegovu upotrebu,pa vam nece pomoci,a kolega parodontolog je u pravu,..poslusajte ga.
Krejzi Dentist
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Mar 22, 2007 11:34 pm

Post od Krejzi Dentist »

fred napisao:Preparat se ,inace zove " GINGIGEL" i jako je koristan,ali ovo nije indikacija za njegovu upotrebu,pa vam nece pomoci,a kolega parodontolog je u pravu,..poslusajte ga.
GENGIGEL je svuda u svetu pa i kod nas
ako mislimo na preparat sa hijaluronskom kiselinom
CRAZY_HORSE
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Feb 04, 2006 1:04 am
Kontakt:

Post od CRAZY_HORSE »

beba1976 napisao:Moja pretpostavka je da je u pitanju GINGIVITIS.Kada su desni zdravi,vrlo teško dolazi do njihovog krvarenja ili povlačenja.Ti si po meni ušao tkz.proces parodontopatije.Ona počinje tako što zbog raznih faktora(neredovna higijena,nepravilno pranje zuba ili genske predispozicije),zdravi desni počinju da se povlače,krvare i sl.To je već faza gingivitisa.Nakon toga dolazi do manjka hijaluronske kiseline u parodontalnim džepovima,kamenca rasklimavanja zuba,što je već faza parodontoze.Nakon toga zubi počinju da ispadaju ...
Postoji preparat GENGIGEL koji je jedini u svetu na bazi hijaluronske kiseline i koji služi kako za preventivu gingivitisa i parodontoze,tako i za terapiju istih.Gingivitis sigurno leči,međutim kod parodontoze može samo da zaustavi dalji razvoj bolesti.Tada već mora stvari da popravlja dobar stomatolog.U svakom slučaju,preporučujem ti da odeš do stomatologa,kao i da što pre počneš terapiju sa GENGIGELOM.
Ovo je neshto najloshije sto sam prochitao na svim forumima univerzuma.

Kao sto je miminamama rekla, najverovatnije je rech o povredi prouzrokovanoj jakom silom tokom pranja zuba. Nista nije iskljuchivo, idi kod svog stomatologa/parodontologa i stvar ce biti reshena. No sikiriki :wink:
ZzzzZZzzzZZzzZZZzzzZzzzzzZZZzZZZ
beba1976
Novi član
Novi član

Post od beba1976 »

miminamama napisao:Vi nemate pojma o cemu govorite.
Na kraju ispade da sam pored svih ovih "stručnjaka" ipak bila u pravu.Između ostalih indikacija,jedna od osnovnih indikacija je i povlačenje desni...

P.S.
Preparat se definitivno zove GENGIGEL hijaluric acid i postoji u tri oblika - kao gel,rastvor i sprej
beba1976
Novi član
Novi član

Post od beba1976 »

CRAZY_HORSE napisao:
beba1976 napisao:Moja pretpostavka je da je u pitanju GINGIVITIS.Kada su desni zdravi,vrlo teško dolazi do njihovog krvarenja ili povlačenja.Ti si po meni ušao tkz.proces parodontopatije.Ona počinje tako što zbog raznih faktora(neredovna higijena,nepravilno pranje zuba ili genske predispozicije),zdravi desni počinju da se povlače,krvare i sl.To je već faza gingivitisa.Nakon toga dolazi do manjka hijaluronske kiseline u parodontalnim džepovima,kamenca rasklimavanja zuba,što je već faza parodontoze.Nakon toga zubi počinju da ispadaju ...
Ovo je neshto najloshije sto sam prochitao na svim forumima univerzuma.

Kao sto je miminamama rekla, najverovatnije je rech o povredi prouzrokovanoj jakom silom tokom pranja zuba. Nista nije iskljuchivo, idi kod svog stomatologa/parodontologa i stvar ce biti reshena. No sikiriki :wink:
Ne shvatam šta ste hteli da kažete sa ovim da je to nešto najlošije što ste pročitali.Ako ikada budete imali iskustvo sa GENGIGELOM sigurna sam da ćete uvideti svoju neinformisanost i shvatiti šta sam napisala
drecun
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Jul 22, 2006 9:50 pm

Post od drecun »

Ljudi, hajde da vratimo ovu diskusiju na primeren nivo!!! Preparat se definitivno i neopozivo zove GENGIGEL. Njegova efikasnost se još uvek ispituje. Slučajno znam za neka klinička ispitivanja kod nas koja još traju. Verujem da ima pozitivnih iskustava sa njim, i sam sam ga u izvesnim slučajevima propisivao kao pomoćno terapijako sredstvo, i imao solidne rezultate, u smislu brzog smirivanja upale i učvršćivanja blaže rasklaćenih zuba. Ovde moram da naglasim POMOĆNO!! Dakle, ako neko tvrdi da mu je Gengigel izlečio parodontopatiju, taj ili nije imao parodontopatiju, ili stvarno ne zna o čemu govori. Parodontopatija se ne može izlečiti, niti zalečiti bilo kakvim preparatom, već se njen tok može usporiti adekvatnom terapijom sprovedenom od strane stomatologa. Zato, ako primetite znakove gingivitisa/parodontopatije, i ne pokušavajte da se mažete bilo čime, samo ćete izgubiti vreme, već pravac kod stomatologa.
A što se tiče recesije gingive sa početka ove diskusije, verujem da je povezana sa neuravnoteženim zagrižajnim silama. To je stanje koje može da reši samo stomatolog, i nikakvi gelovi, sprejevi ni tečnosti neće biti od pomoći.
Znanje je ograničeno, neznanje je beskrajno.
Odgovori