Stomatologija

Mesto za sva Vaša pitanja o zubima, oralnoj higijeni, prevenciji, negi zuba, desni i usne duplje. Prepoznavanje problema, dijagnostika i saveti o lečenju.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
marija7
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Mar 22, 2012 6:38 pm

Stomatologija

Post od marija7 »

:D Imam gnojnu kesicu na trojci/gornj.vilica mi je u navlakama/,pa me zanima da li se mora vršiti operacja /izvlačenje kesice/koja je prilično skupa ili postoji i neki drugi način. Urađena je drenaža i sad se čeka moja odluka.Zašto i kako nastaju gnojne kesice iako su zubi pod navlakama?Da li znači da ću svaki put imati operaciju kad mi se pojavi gnojna kesica?Imam jak koren a slabe krunice pa sam i prihvatilo protetiku da bi ih zaštitio ali......Molio bi brz odgovor,Hvala!!!
ZubaNiš
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Mar 09, 2012 3:48 pm

Re: Stomatologija

Post od ZubaNiš »

Kako to čeka se vaša odluka? Imeđu kojih to opcija je rekao stomatolog da možete birati?

Kada postoji krunica na zubu koji zahteva kanalano lečenje, pokuša se otvaranje zuba kroz tu krunicu, tj.navlaku i sve ostalo radi kao i na običnom zubu. Ako je zub ispod baš dosta propao, skida se ceo most, ili se nekako mosta skrati u ustima, ako uslovi to dozvoljavaju. Rzlog zašto se zub ispod krunice pokvario u tolikoj meri da zahteva lečenje je: pokvaren zub preko kojeg je urađena krunica, ispod plombe je bio karijes i preko svega toga napravljena krunica, krunica ne prileže lepo uz sam zub, povukle se desni i deo zuba je sad bez krunice...itd.

Nakon kanalnog lečenja eventualno će možda biti potrebna i apikotomija, to će vam reći stomatolog.
marija7
Novi član
Novi član

Post od marija7 »

:D Na snimku zuba se videla cista,veličine graška pa o gnojnoj kesici više nema reči ali operacija je i dalje opcija. Da li se zna postojanje cista na korenu? Prvi put sam čuo za ovo i to baš kod mene!!Hvala za prošli odgovor,ako bi mogli bliže da mi objasnite ovu .......
ZubaNiš
Novi član
Novi član

Post od ZubaNiš »

Naravno, postoje ciste i na zubu, tj, u kosti oko vrha korena zuba. Samo posmatranjem snimka nikada se ne može sa sigurnošću reći da li je u pitanju cista ili granulom (kako vi kažete gnojna kesica), jer daju istu sliku na rtg snimku. Tek kada se zub otvori i naidje na karakterističan sadržaj iz kanala (i iz ciste), u toku apikotomije...itd..Nekada se na nju posumnja jer se na snimku vidi da promena ne zarasta duži period nakon uspešno izlečenog zuba...itd. U svakom slučaju, ako vam je stomatolog na neki način utvrdio postojanje ciste, onda se nakon ili u toku punjenja zuba odradi i apikotomija.

Inace, ciste nastaju iz granuloma (ili ti gnojnih kesica) nakon dužeg vremena i kada organizam pruža dobru odbranu protiv infekcije. Može da raste i do velikih razmera ugrožavajući i susedne zube. Ovo važi za takozvane radikularne (korenske) ciste i uvek se javljaju kod 'mrtvog' zuba. Postoji veliki broj drugih vrsta cisti inače, ali kod vas je u pitanju ta radikularna.
marija7
Novi član
Novi član

Post od marija7 »

:D Izvađena je cista i deo korena uklonjen/bilo je str....posle anestezije bolovi a pogotovo što vam desne ušivaju pošto ih prvo raseku da bi izvdili cistu/.Čekam sad da sve to prođe i konci da se vade.Rečeno mi je da imam početak paradentoze i da se za sad ništa ne preduzima.Zanima me da li se proces može usporiti ili neki lekovi da se uzimaju, neki biljni preparati.Zašto nastaje paradentoza?Zanima me kako to sad početak a pre je nisam imao! Hvala za odgovore!
ZubaNiš
Novi član
Novi član

Post od ZubaNiš »

Paredentoza, tj. parodontopatija je jaaaako zastupeljena kod ljudi, gotovo je normalna pojava. Javlja se kod mladih vec oko 20-e godine najranije. Prosto receno, predstavlja sporo povlacenje desni oko zuba. Naime, karakteristicne vrste bakterija (ali ne one koje su 'odgovorne' za karijes) se nakupljaju u plaku na zubima iznad i ispod nivoa gingive. Plak se skida temeljnim i pravilnim pranjem zuba. Ako se ne uklanja redovno, postepeno prelazi u kamenac ...koji vise nismo mi sami u stanju da ga otklonimo. Tu nastaje zacaran krug. Zato sto ne mozemo da ga uklonimo sami i sto se plak i dalje talozi na njegovoj povrsini, on se povecava i mehanicki ostecuje pripoj gingive za zub...tj, produbljuje dzepove. Zbog talozenja plaka i kamenca i zbog bakterija, gingiva je upaljena, sto takodje 'pomaze' procesu. Tada su desni jace crvene boje i lako krvare pri blagom pranju zuba. Tada jedino pomaze da stomatolog ukloni kamenac, nikakve paste , niti gelovi ne mogu da pomognu ako se koriste bez uklanjanja ovih naslaga....

Da skratim pricu, Kada stomatolog ukloni kamenac i sanira upalu, potrebno je ici redovno na ciscenje kamenca na 6 meseci barem, jer kada su nam se vec stvorili dzepovi, u njima se lagano stvara plak, a mi ga ne mozemo ukloniti cetkicom.

Proces se moze znacajno usporiti ako se redovno ide na to ciscenje dzepova, temeljnim pranjem zuba. Kada se sanira upala, svi ti gelovi i paste mogu dodatno pomoci. Kod nekih uznapredovalih slucajeva, postoji i mogucnost vise vrsta operacije, koja smanjuje dubinu tih dzepova.

Sve u svemu, ne moze se zaustaviti, samo ze moze usporiti. Znaci, redovno ciscenje i nema razlogha da vas zubi ne sluze i u starosti. ;)
marija7
Novi član
Novi član

Post od marija7 »

:D Zar se čisti kamenac sa navlaka? Pošto je gornja vilica u navlakama i tu se pojavila paradentoza,tj.početak paradentoze. Želeo bi da saznam više o tome/kada su navlake u pitanju/.
ZubaNiš
Novi član
Novi član

Post od ZubaNiš »

Plak se može 'uhvatiti' i na navlakama, pa samim tim i kamenac. Sve zavisi od higijene. Možda vi imate naslage samo ispod nivoa desni, u dentalnom sulkusu ili džepu. Desni se mogu povlačiti i ako je na zubu krunica. Stomatolog te džepove čisti isto kao i na zubima bez krunice. Vaše je da vodite besprekornu higijenu, bez obzira da li imate krunicu na zubima ili ne.
marija7
Novi član
Novi član

Post od marija7 »

:D OK! Sad mi je jasno! Hvala!!!
alen23
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Dec 29, 2010 3:48 pm

Post od alen23 »

pozz da se nadovezem na temu.mene je zub poceo boleti prije par dana.prvo sam osjecao laganu bolu u jedinici na gornjoj vilici,da bi se prosirila na dvojku i trojku.sva tri zuba su mi pod navlakom,koje sam uradio prije godinu dana.bio sam kod stomatologa i on je utvrdio da se radi o trojci,te da je treba lijeciti.odmah mi je izbusio zub sa zadnje strane preko navlake i stavio mi lijek te mi rekao da dodjem za 10-15 dana mene zub i dalje boli i neznam vise sta da radim osim da gutam velike kolicine difena
Zeka Peka i drugari
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Dec 04, 2012 11:05 am

Post od Zeka Peka i drugari »

alene, uradi snimak zuba(sa 1-2 snimka se ceo region moze uhvatiti) i pravac kod stomatologa!
moze da bude mnogo stvari, od akutne upale desni do zapaljenja zivca do nekog procesa iznad korena zuba.....
najbolje da odes kod stomatologa koji ti je radio krunice....
Odgovori