Na zubu 4 dole levo mi je vadjen zivac, popravljen je i nakon dosta peripetija oko otkrivanja razloga bola nakon zavrsene intervenicije konstatovano je kratko punjenje kanala.
Kanal je suzen, ili ga i nema. Potrebno je ponovo otvoriti zub, izvaditi punjenje i doktor kaze da ce pokusati ici sredinom korena da bi "nasilno" ga produzio, te napunio kanal do kraja.
Mene je pored anestezije vadjenje zivca bolelo, te sam dobila i direktno u zivac anesteziju.
Sad je zub osetljiv na hladno, na vodu, kao kad se izbruse zubi. Ne uvek, ne jako, ali je prisutno.
Ne boli po dan, dva pa odjednom zaboli i prestane. Pila sam i antibiotik i nije mi pomogao mnogo.
Mene zanima da li je intervencija bolna? Doktor kaze da prvo odredimo terpiju bola?...sta to znaci? i koliko shvatam potrebna je priprema.
Iz stava sam zakljucila da je moguce da bude dosta bolno.
Molim vas da mi iskreno kazete je li to bolna intervencija bas u tolikoj meri?
Trpim bol, i mogu mnogo da podnesem, ali ne zelim da sebe dovodim u situaciju da ne znam sta da ocekujem i da strepim sve vreme.
Ja volim svoje zube i trudim se, ali ne zelim da izigravam heroja ako je bas problematicno.
Molim vas za odgovor.
Hvala
Treba da mi se radi ponovno punjenje kanala korena!
Re: Treba da mi se radi ponovno punjenje kanala korena!
sirenje skleroziranog kanala ne bi trebalo vise da boli od obicne ento.terapije..licno sam bez anastezije to radila,pat. je bio bez simptoma.... pitanje je samo da li imate CAP ( hron.apikalni parodontitis ) tesko je bez rentgena odgovoriti vam poz
Hvala na odgovoru. Mene je bolela popravka, zato se sad bojim, a pride sve vreme je bolan, tako da...ne znam sta da mislim.
Nemam lose zube, dva na snimku 4 i 5 su bili sa karijesom. Na 4 se nista videlo nije spolja, a 5 se "iskvarila" brzom brzinom.
Pokusacu staviti snimke pre popravke i posle. Pa se nadam da cu uspeti, vi videti, pa se nadam i odgovoriti mi.
http://imageshack.us/photo/my-images/70 ... 005uv.jpg/
http://imageshack.us/f/3/p1010010fn.jpg/
Htela bih samo jos da pitam je li doktor trebao, mogao znati na osnovu prvog snimka sta ce uslediti, je li trebao odmah siriti kanal?
Hvala
Nemam lose zube, dva na snimku 4 i 5 su bili sa karijesom. Na 4 se nista videlo nije spolja, a 5 se "iskvarila" brzom brzinom.
Pokusacu staviti snimke pre popravke i posle. Pa se nadam da cu uspeti, vi videti, pa se nadam i odgovoriti mi.
http://imageshack.us/photo/my-images/70 ... 005uv.jpg/
http://imageshack.us/f/3/p1010010fn.jpg/
Htela bih samo jos da pitam je li doktor trebao, mogao znati na osnovu prvog snimka sta ce uslediti, je li trebao odmah siriti kanal?
Hvala
Hvala na snimcina...
Iskreno, sumnjam da se ovaj zub moze spasiti, cisto iz razloga imate karijes u gornjem dijelu korijena koji je na ovom 2. snimku malo ispod nivoa kosti (indikacija je ekstrakcija). Treba prvo sanirati karijes i vidjeti klinicki jel ispod nivoa....dal da se zub vadi ili ne..pa onda evtl. endo.,apikalno nema promjena i korijen izgleda u redu...sto mogu da primjetim da vam nije samo kanal skleroziran nego i zub u alveoli sto bi moglo da oteza vadzenje zuba....ne na osnovu prvog snimka nije mogao znati sta bi moglo uslijediti ali je mogao cak morao za vrijeme endo.terapije kontrolni snimak uraditi i vidjeti da nije do vrha korijen ispunjen i mogao vas je poslati specijalisti ako nije sam vican da odradi to.....poz
Iskreno, sumnjam da se ovaj zub moze spasiti, cisto iz razloga imate karijes u gornjem dijelu korijena koji je na ovom 2. snimku malo ispod nivoa kosti (indikacija je ekstrakcija). Treba prvo sanirati karijes i vidjeti klinicki jel ispod nivoa....dal da se zub vadi ili ne..pa onda evtl. endo.,apikalno nema promjena i korijen izgleda u redu...sto mogu da primjetim da vam nije samo kanal skleroziran nego i zub u alveoli sto bi moglo da oteza vadzenje zuba....ne na osnovu prvog snimka nije mogao znati sta bi moglo uslijediti ali je mogao cak morao za vrijeme endo.terapije kontrolni snimak uraditi i vidjeti da nije do vrha korijen ispunjen i mogao vas je poslati specijalisti ako nije sam vican da odradi to.....poz