Ujed psa lutalice
-
- Novi član
- Pridružio se: Ned Mar 31, 2013 4:03 am
Ujed psa lutalice
Pre 2 dana su me napala dva psa, lutalice, od kojih me je jedan ujeo za nogu. Kada sam pogledao nogu nisam primetio ujed, pomislio sam da je sve u redu. Sada posle vise od 2 dana primetio sam da imam ogrebotinu, nije velika a kako vidim ni duboka mada kad je pipnem boli ali ne mnogo. Sutra cu da idem kod lekara ali me interesuje da li je vec kasno za vakcinu protiv besnila? I kolike su sanse da se zarazim preko tako male ogrebotine?
Re: Ujed psa lutalice
Ne daje se kod svakog ujeda psa vaksina. Zapravo da bi se dala vakcina potrebno je da se taj pas uhvati, da se posmatra par dana pa se vrši procena da li je pas zaražen ili ne. Znam da zvuči surovo da se posmartra pas 5 dana a ne vi ali prosto vakcina nije ni malo naivna i ne daje se kod sumnje na besnilo nego ukoliko se ono dokaže- dakle postoji određeni vremenski period u kojem se prima vakcina, ne mora baš isti dan. Besnila u Srbiji nije bilo nekih 25-30 godina.
Sama rana koja je nastala ujedom se ne ušiva (ok, vi imate ogrebotinu ali ako neko ovo bude čitao...).
Preventivno se daju antibiotici, npr. cefaleksin 2x2, 7-10 dana.
Sama rana koja je nastala ujedom se ne ušiva (ok, vi imate ogrebotinu ali ako neko ovo bude čitao...).
Preventivno se daju antibiotici, npr. cefaleksin 2x2, 7-10 dana.