Povisen prolaktin konstantno !

Pravo mesto za diskusije u vezi sa urinarnim traktom i zdravljem muških polnih organa. Podelite svoje tegobe, pitanja, savete, dileme sa urolozima, seksolozima i lekarima opšte prakse.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, Dr.VinkaVukotic, Vragolasta Amfibija

Odgovori
SQL
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Jan 14, 2007 8:06 pm

Povisen prolaktin konstantno !

Post od SQL »

Molio bih nekoga ko je strucan da mi da odgovor da li su ovo štetne vrednosti prolaktina za muskarca a inače se lečim od steriliteta ( trenutno stanje azospermija ).
Pre dve godine mi je ustanovljena Oligospermija sa manje od milion živih i puno mrtvih spermatozoida. Sledećih par spermograma je potvrdilo isti rezultat da bi onda dospeo u stanje Azospermije.

Prvi rezultat za prolaktin od prošle godine bio je : 561 a drugi koji sam samoinicijativno uradio posle par meseci bio je 570.
Napominjem da sam krv vadio pre podne oko 10 sati oba puta ! ( posto koliko znam bitno je vreme davanja krvi jer je prolaktin promenjiv tokom dana i najmanja vrednost u toku dana je upravo u periodu od 10 do 12 sati pre podne - ovo sam procitao u knjizi Interna medicina).
Posle prvog rezultata sam pio Bromokriptin ali zbog doze koja mi je propisana ( nije bilo postepeno povecanje ) pojavilo mi se par negativnih reakcija na Bromokripti: mucnina, halucinacije, otok testisa i osip izmedju prepona. Znači , doktor mi je napisao da pijem 2 x 1 tabletu i posle 10-ak dana da nastavim sa 2 x po pola tablete ( u istoj knjizi " Interna medicina" kao i na samom papiru koji ide uz lek sam pročitao da doza mora postepeno da se povećava upravo zbog štetnih efekata koji su se javili kod mene. Morao sam prestati uzimati Bromokriptin posle 3 dana zbog onih posledica koje sam prethodno napisao. Rezultat spermograma posle 15 dana od kako sam prekinuo terapiju bio je Oligospermija.
Inace posle toga mi je uradjena operacija varikokele, biopsija testisa i izlečena klamidija !
I juce sam radio spermogram i nalaz je opet AZOSPERMIJA !
Ostali hormoni koje sam radio a mislim na Testesteron, LH i FSH su u granicama normale !
Koliko ja vidim sa rezultata, normalna vrednost prolaktina za muskarce je od 50 - 300. Dakle kod mene je veći za 270 od gornje granične vrednosti !
Pitam sada, koliko ovakav prolaktin kod muskarca ostavlja posledice na spermatogenezu i da li sam zapravo davao krv za hormonski status u pravo doba dana odnosno oko 10 sati pre podne ?

Hvala unapred na svakom savetu i dajte mi neki savet šta da radim da ne poludim ! :cry:
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Imao sam par pacijenata - mladjih ljudi sa slicnim problemom. Savetovao sam da se drze terapije, ali da se ne muce i da cim bude prsutan makar i oligospermija, idu da se njimai suprigama uradi vantelesna Sad me srcu u gradu i ivek se slatko ispricamo o njihovoj deci koja fino napreduju. Ako se lecenje prolongira do u nedogled, stvarno cete da poludite. Cuvajte se nerviranja, a za vatelesnu je dovoljno i to "oligo". O prolaktinu ne znam puno, znam da inhibira lucenh Gonadotropnog releasing hormona (GnRH)is hipotalamusa, sad kad kazete da ste imali te tegobe odn. reakcje od bromokriptina, ne znam da li bih smeo da Vam to sam ordiniram ponovo. Mozda, ali sa minimalnom dozom prema uputstvu iz registra lekova.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
SQL
Aktivan član
Aktivan član

Post od SQL »

Hvala vam puno na odgovoru !
SQL
Aktivan član
Aktivan član

Post od SQL »

Zaboravio sam da dodam da idem na ponovnu proveru hormonskog statusa, proveru na klamidiju i ponovni ulrazvuk testisa da proverim da li je sve OK sa varikocelom , takodje ću otići i na magnetnu rezonancu da mi pogledaju veličinu hipofize ili eventualno nekih drugih promena u glavi koje bi mogle da utiču na hipofizu odnosno ovakav spermogram.
Definitivno, kod mene su postojali kombinovano vezani uzroci tako da sam odlučio da ovo sve ponovo prekontrolišem jer zapravo nisam radio ni jednu proveru svega što mi je urađeno nakon svih intervencija koje sam imao osim hormonskog statusa.
Čini mi se da imam problem sa hipofizom jer sam čitajući internu medicinu a vezano za hipofizu pronašao da imam sve simptome njenog poremećaja rada koji su povremeni: suženo vidno polje, mučnine, bolove.
Inače imam puno prijatelja lekara i jedna od njih koja se bavi hormonima mi je rekla da mora da regulišem prolaktin, odnosno da mora da pijem upravo terapiju koju ste i vi rekli dakle, krenuti sa malom dozom Bromokriptina i piti ga sve dok se prolaktin ne dovede u normalu.
Inače upoznat sam sa mojim problemom i njegovim posledicama i znam da ne mogu očekivati normalan spermogram ali me zbunjuje činjenica da mi je moj urolog rekao da vrednost prolaktina i nije nešto posebno visoka te da ni ne trebam da pokušavam da ga dovedem u normalu posle terapije koju mi je dao i koju sam morao da prekinem iz prethodno napisanih razloga.
Ono što je mene zainteresovalo je to što sam samo nakon tri dana Bromokriptina imao Oligospermiju pa logično smatram da mi je pomogao ali je doza bila pogrešna.

Takodje, nisam vam rekao da sam živeo u inostranstvu skoro 5 god. i da sam tamo imao manje od milion živih i puno mrtvih spermatozoida ali nikome nije palo na pamet da me istestira na klamidiju a takođe iako su mi pregledali testise nisu uspeli da otkriju varikocelu 3-eg stepena pa čak ni na ultra zvuku !
Jedna stvar me donekle zbunjuje a to je da sam tamo uvek na svim sprermogramima imao spermatozoida !
Pošto sam bio mišljenja da su naši doktori mnogo ( baš mnogo ) bolji od njihovih na zapadu vratio sam se ovamo u nadi da ću otkriti šta je problem i zapravo moj urolog je varikocelu 3-eg stepena otkrio za par sekundi pregleda. Jedino je napravio grešku što je tvrdio da ja nemam klamidiju što se nakon dve godine ispostavilo kao netačno ( tu je po meni i po mišljenju mojih prijatelja lekara napravio veliku grešku jer je to prvo trebalo da uradi ).

Pitam se da li je uzrok ovako loših spermograma koje sam uradio kod
nas možda ova situacija i problemi koji se samo gomilaju ?
Kako drugačije objasniti spermogram koji sam uradio na zapadu neposredno pred povratak ovamo i koji je imao spermatozoide i odmah sam uradio spermogram i ovde ( posle mesec dana ) i bio je Azospermija ( osim u slučaju kada sam pio Bromokriptin).
Znam da je ovo izuzetno kompleksna oblast i nedovoljno poznata i znam da sve može da utiče ali i ne mora ali kao što vam je poznato davljenik se hvata i za slamku pa zato i traži savet svakoga ko je u ovoj struci.

Morat ću da završim sve pretrage još jednom da vidim da li je sve onako kako treba da bude pa ako ne bude rezultata rešio sam da ponovo odem u inostranstvo da pokušam da li ću tamo biti u stanju da se opustim.

I još jednom puno vam hvala na vašem javljanju !
Korisnikov avatar
Vragolasta Amfibija
Moderator
Pridružio se: Ned Jan 29, 2006 8:59 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Vragolasta Amfibija »

SQL,potrebno bi bilo proveriti funkciju hipofize zbog povecanog nivoa prolaktina.Pocev od ciljanog Rtg sele turcike,NMR, a zatim i hormonsko ispitivanje od strane endokrinologa,najbolje neuroendokrinologa ukoliko si u mogucnosti.Supstituciona terapija moze otkloniti simptome jer se nadoknadjuje krajnji produkt ali ti ustvari uzrok nisi resio.
Sterilitet moze da nastane zbog povisenja prolaktina ali je prolazan,nakon normalizovanja nivoa hormona,spermatogeneza bi trebalo da se uspostavi.
SQL
Aktivan član
Aktivan član

Post od SQL »

Vragolasta Amfibija najiskrenije se zahvaljujem na vašem savetu i tako ću i da uradim !
Upravo sada sam gledao moje hormonske rezultate koje sam radio na zapadu i na žalost nema Prolaktina na spisku a vršena mi je pretraga samo LH, FSH i Testosterona.
Prva dva su bila u granicama normale dok je Testosteron imao vrednost 29 a normalna vrednost prema njihovim mernim jedinicama je od 9-28 nmol/l.
Sećam se da me doktor pitao da li pijem steroide ? Naravno tako nešto sebi ne bih nikada dozvolio jer znam da je to opasno kao što nikada nisam konzumirao nikakve droge jer stvarno ne patim od tih gluposti odnosno nemam želju da izgledam kao bilder !

Hvala vam još jednom !
SQL
Aktivan član
Aktivan član

Post od SQL »

Zaboravio sam da vas pitam o sledećem fenomenu koji je prisutan kod mene :

Naime prilikom ejakulacije ili pre nje stalno mi se dešava da mi se levi testis povuče na gore u kesicu ( ne znam kako se to stručno kaže )dok desni ostaje na svome mestu.
Da li vam je možda poznat razlog zbog čega se to dešava i ima li i to neke veze sa azospermijom ?

Hvala, unapred !
Korisnikov avatar
Vragolasta Amfibija
Moderator
Pridružio se: Ned Jan 29, 2006 8:59 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Vragolasta Amfibija »

To je normalna pojava pri ejakulaciji,nebitno da li se podize jedan ili oba.
Na spermogram nema uticaj s obzirom da spermatozoidi dolaze iz oba testisa tako da ukoliko postoji sumnja da sa jednim nesto nije u redu,uvek postoji onaj drugi zdrav.
Odgovori