Prostata i PSA test

Pravo mesto za diskusije u vezi sa urinarnim traktom i zdravljem muških polnih organa. Podelite svoje tegobe, pitanja, savete, dileme sa urolozima, seksolozima i lekarima opšte prakse.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, Dr.VinkaVukotic, Vragolasta Amfibija

Odgovori
konzul085
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jun 05, 2009 4:49 pm

Prostata i PSA test

Post od konzul085 »

Koliko je pouzdan PSA test u otkrivanje problematike kod prostate? Dal nekad kad je uvecan nalaz PSA ipak ne znaci da postoji tumor na prostati? Sta se desava ako Psa varira pa je nekad iznad normale, a nekad u granicama? Molim objasnjenje u vezi PSA.
tackica_ns
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Jan 29, 2008 9:35 pm

Post od tackica_ns »

Dok ti ne odgovori neko stručniji;
PSA koji je iznad 4 indikativan je da se nešto sa prostatom dešava.
Ima puno kontrovezi na netu vezano za sve to, ja ti mogu ispričati slučaj mog oca:
Imao je 1, 20 - rekli su sve je u redu, nema tumora.
Par dana posle je bio veći od 100 - poslali su ga na biopsiju i utvrdili cancer.
15 dana kasnije je bio 80, pa opet preko 100. Sada je na hormonalnoj terapiji i čekaju da prođe 3 meseca da bi merili ponovo.
Naš komšija tvrdi da je imao jako visok nivo PSA za koji je utvrđeno da je bio izazvan nekim nervom - i otklanjanjem te smetnje - i PSA je opao - dali je to tačno - ja ne znam.
Ono što svuda piše je da ne uvek nizak PSA znači da tumora nema i obrnuto.
Ukoliko imaš ozbiljne sumnje - onda traži od doktora biopsiju i ostale metode i procedure koje će dati odgovor na tvoje pitanje.
Puno sreće
konzul085
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jun 05, 2009 4:49 pm

Post od konzul085 »

Hvala na odgovoru. Moj otac jos nije uradio psa test. uskoro ce. Lai on ima vec 3-4 god unazad benignu hiperplaziju prostate, pa ne znam daj je to moglo kojim slucajem da predje u maligno. I karakteristicno za njega je to, sto kad god je promjena vremena, on osjeti bol u donjem dijelu ledja i prostata ga muci. Pratili smo, i promjena vremena mu utice na prostatu.
Korisnikov avatar
andjelija81
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Apr 05, 2008 1:44 pm

Post od andjelija81 »

Zanima me vezano za tumacenje PSA dok ne odemo kod doktora. . .
Rezultat je 4.0 a pise da su normalne vrednosti <4
Sta to znaci? :roll:
Korisnikov avatar
Vragolasta Amfibija
Moderator
Pridružio se: Ned Jan 29, 2006 8:59 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Vragolasta Amfibija »

to znaci da je na gornjoj granici i da ce biti potrebno za neko vreme da se nalaz ponovi ili ce se dodatno raditi jos neko ispitivanje.
Molim,postavljajte vasa pitanja na forumu jer slanjem meni na pp imate manje sansi da vam bude odgovoreno.
Korisnikov avatar
andjelija81
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Apr 05, 2008 1:44 pm

Post od andjelija81 »

Hvala puno na brzom odgovoru! [/quote]
Odgovori