Najvažnija je rana i tačna dijagnostika kada je u pitanju patologija slepog creva

Veličina:
AAA

Ne postoji hirurg koji se nije tokom svoje prakse i radnog iskustva susreo sa operacijom slepog creva. Apendicitis ili upala slepog creva, tačnije crvuljka jedno je od najčešćih hitnih hirurških oboljenja. Učestalost nešto opada posle treće decenije. Uzrokuje ga zapušenje otvora crvuljka u debelom crevu, čime je onemogućeno pražnjenje nagomilanog sekreta i bakterija što pogoduje razvoju bolesti.

Obično počinje bolom oko pupka i u predelu želuca, praćenog mučninom, gubitkom apetita, povraćanjem. Nakon izvesnog vremena ( do 12 sati ) bol se premešta u donji desni predeo trbuha koji postaje izuzetno osetljiv na dodir. Važno je znati da je upala crvuljka ‘’ veliki lažov’’ i da može ličiti na brojna druga oboljenja, kao i pojaviti se sa potpuno neuobičajenim simptomima koji lako mogu zavarati lekara.

Lažna dijagnoza postavlja se u 20% slučajeva i u najboljim centrima, češće kod žena zbog brojnih ginekoloških oboljenja koja mogu podsećati na upalu crvuljka.

Često se u medijima pominje izraz ’’ banalna operacija slepog creva’’. Hirurzi jako dobro znaju da banalna operacija ne postoji. Koliko ponekad jednostavna, ova procedura često može biti komplikovana i najiskusnijim hirurzima. Crvuljak može zauzeti netipične položaje u trbuhu i biti jako izmenjen od zapaljenja, što otežava operativni zahvat.

Smrtnost od apendicitisa je ispod 1%, nešto je veća u starije populacije, obično zbog komplikacije sepsom. Nisu retke čak ni infekcije operativnih rana.

Operaciju treba uraditi bez odlaganja, odmah po postavljanju dijagnoze i time smanjiti mogućnost pojave komplikacija. Operacija se obično radi kroz kosi rez na desnoj strani trbuha, mada se po potrebi rez može i menjati. Crvuljak se može operisati i laparoskopski, kada je ožiljak još manji a oporavak brži.

Tagovi: apendicitis bakterije hirurgija infekcija oboljenje operacija sekret slepo crevo

Izdvajamo za vas

Pošaljite svoj komentar



isabelkedem22 | 17. januar 2024 16:51:12

Hej, tako sam uzbuđena što se moj propali brak vraća i moj muž nakon što je ostavio mene i naše dvoje djece zbog druge žene. Nakon 8 godina braka, moj suprug i ja svađali smo se svađe dok me nije konačno ostavio i preselio se u Kaliforniju kako bi bio s drugom ženom. Osjećala sam da je moj život gotov i da su moja djeca mislila da više nikada neće vidjeti svog oca. Trudila sam se biti jaka samo zbog djece, ali nisam mogla obuzdati bolove koji su me mučili, srce mi je bilo ispunjeno tugom i bolom, jer sam stvarno bila zaljubljena u svog muža. Mislim na njega svaki dan i noć i uvijek želim da mi se vrati, bila sam jako uzrujana i trebala sam pomoć, pa sam potražila pomoć na internetu i naišla na web stranicu koja je sugerirala da mi dr. Apata može pomoći da se brzo vratim , pa sam osjetio da bih trebao probati. Kontaktirala sam ga i rekao mi je što da radim i ja sam to učinila, a onda je on učinio (Love Spell) za mene. 48 sati kasnije, suprug me zapravo nazvao i rekao mi da mu jako nedostajem ja i djeca, tako nevjerojatno!! Pa se vratio isti dan, s puno ljubavi i radosti, i ispričao se za svoju pogrešku i za bol koju je nanio meni i djeci. Zatim, od tog dana nadalje, naš je brak sada bio jači nego prije, a sve zahvaljujući dr. APATI. on je tako moćan i odlučila sam podijeliti svoju priču na internetu. Dr. Apata je pravi i moćni kotač čarolija za koji ću se uvijek moliti da dugo živim kako bih pomogla svojoj djeci u nevoljama ako ste ovdje i treba vam povratak bivšeg ili vašeg muža preselio se k drugoj ženi, nemoj više plakati, odmah kontaktiraj ovog moćnog čarobnjaka. Evo njegovog kontakta: Pošaljite mu e-poštu na:[email protected], možete ga kontaktirati i putem Whatsappa ili Vibera s ovim brojem (+447307347648), hvala

zokimiselin | 21. februar 2013 15:26:03

ajde i ja nesto da pitam da nema ovo veze sa slepim crevom vec neko vreme imam bol sa desne strane ispod rebara ili izmedju rebara i karlicne kosti imam problem sa stolicom kao da mi zeludac ne vari dovoljno sada recimo dok hodam imam onako mali bol dok mi se desna noga nalazi u zadnjem polozaju nemam bol na stiskanje nemma bol na savijenu nogu prema stomaku ako neko moze da mi malo pomogne ne da sam se uplasio nego bas onako zesce sam se uplasio krv sam dao leukociti normalni bili su mi oko 7 sta mi se tu desava ne znam ali vec sam psihicki otiso u aut

Jesen_zima | 19. oktobar 2012 21:24:12

Iskustvo sa slepim crevom mog malog sina (sada je momak) Moje dete se u uzrastu od 8 do 12 godina često žalio na bolove u stomaku, samo dodje kući s napolja i legne previjajući se, katkad je i povraćao. Odlazili smo kod doktora, bivao je pregledan pipanjem stomaka, radjena je analiza leukocita - i uvek je sve bilo ok, a zaključak doktora da je jeo nešto prljavim rukama (dete kao dete, sladoled, ovo, ono) ili da je virus. Inače je dete bilo zdravo, nije bio bolešljiv.... osim epizoda sa stomakom nije mu ništa falilo ... Trenirao je rukomet i jednog leta otišao je sa timom na takmičenje u Kopar - gde je preležao 3 dana jer mu je bilo muka i boleo ga je stomak. Kad se vratio, dakle imao je 12 godina, jedno predveče je s napolja uleteo u kuću previjajući se... s obzirom da se to ponavljalo godinama (bar 3 puta godisnje) pomislila sam *opet taj njegov stomak* i skuvala mu čaj. Medjutim, kako je uzeo prvi gutljaj čaja tako je i povratio, gutljaj vode - opet povraćanje, celu noć je povraćao a ja probdela pored njega zabrinuto razmišljajući da ovde nešto debelo nije u redu. U 5 ujutro sam pozvala Hitnu pomoć a oni me savetovali da sačekam 7 i povedem dete u Dom zdravlja ... a do tada da ga pojim na kašičicu (šta vredi kad on jednu kašičicu popije a pet povrati) Oboje iscrpljeni bili smo prvi u Domu zdravlja, doktorka je odmah dala nalog da se uradi krvna slika, sačekali smo rezultat, ovog puta su leukociti bili 16000 i dobili smo uput za dečiju bolnicu. Ponovo je uradjena krvna slika a leukociti su rasli, ovog puta 20000. Ultrazvuk stomaka i jos neke analize i hitno operacija slepog creva. Hirurg je rekao da je crevo bilo pred pucanjem, tako da je sve dobro ispalo. Od kako je dete operisano NIKAD više nije imao probleme sa stomakom, pa ovo pišem kao primer roditeljima a i doktorima, da i ovako može - godinama da boli stomak, a analize da budu dobre. Možda je trebalo odmah, još u prvoj godini problema sa stomakom, uraditi UZ abdomena, eto, toga se niko nije setio.

Anonimni komentator | 23. avgust 2012 13:15:52

Небојша Да ли је лапароскопски начин бољи, прецизнији, скупљи?

Прелџија | 10. avgust 2012 07:01:46

Је л' може слепо црево да прави још неке проблеме, а да то не буде упала? Нешто што не може да се открије на цетеу?

Anonimni komentator | 25. jul 2012 21:41:23

Evo mog iskustva, ako će nekom pomoći. Duže od 2 god. sam imala netipične bolove sa desne strane u odnosu na pupak, i kod bilo kakvog napora, kašljanja, dužeg hodanja osećala sam kao da imam na tom mestu nešto okruglo, veličine teniske loptice. Uradjena kolonoskopija,ct stomala, 3 puta gastroskopija i tek kolonografijom je utvrdjeno da imam kamenenčiće u slepom crevu. Odmah sam operisana,i osim kamenčića hirurg mi je rekao da je bilo veliko preko 20 cm pa je morao da me seče kao za "carski rez" i uradjena je patohistologija i sve je ok.

Wellness i SPA


Newsletter

Besplatno se prijavite na naš newsletter i dobijajte redovno naše najnovije vesti direktno u vaše
e-mail sanduče.

NetDoktor


Najčitanije



Anketa


doktor.rs zajednica


Niste član? Pridružite se besplatno!
doktor.rs zajednica broji 94689 članova
Šta sve dobijam besplatnom registracijom?

Zdravstveni forum

Kalendar događaja

PoUtSrČePeSuNe
1234567
891011121314
15161718
19
2021
22232425262728
2930     
Nema predstojećih događaja u skorije vreme.

Znate za medicinski događaj?
Besplatno ga prijavite!

Mapa zdravlja

Mapa zdravlja
Pronađite brzo apoteku, zdravstvenu ustanovu, stomatologe, fitness centre...
u vašoj blizini!
Traži:

BMI kalkulator

NetDoktor Dnevnik telesne težine
Pratite svakodnevno vaš Body Mass Index (BMI) i smršajte jednostavno uz NetDoktor Dnevnik telesne težine.
NetDoktor, vaš pouzdani zdravstveni partner »
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: