Rastuća potrošnja bezalkoholnih pića zaslađenih šećerom je glavni faktor oštrog porasta dečje gojaznosti u SAD-u.
Prevalencija gojaznosti među američkom decom se udvostručila od 1980. do 1994, a broj socijalnih faktora i faktora sredine, od važnosti za dijetu i fizičku aktivnost, ocenjeni su kao doprinoseći problemu.
Iznenađujuće, jedan od glavnih faktora je konzumiranje šecerom zaslađenih bezalkoholnih pića. Ali, ta činjenica izaziva vrlo malo pažnje, prema tvrdnji Dr. David Ludwig-a ispred Bostonske Dečje Bolnice (Children's Hospital Boston) i kolega sa Harvardske Škole Zdravstva (the Harvard School of Public Health).
Cifre govore da je između 1991. i 1995. Potrošnja bezalkoholnih pića porasla sa 195 mL na 275 mL u opštoj populaciji, i sa 345 mL na 570 mL među adolescentima. Polovina svih Amerikanaca i većina adolescenata konzumiraju bezalkoholna pića svaki dan. Većina ovih pića su zaslađena šećerom , a ne veštačkim zaslađivačima.
Dr. Ludwig sa kolegama je uključio 548 etnički različitih jedanaestogodišnjaka iz javnih škola u četiri opštine države Massachusetts, i pratio ih prospektivno tokom dve školske godine, od oktobra 1995. Do maja 1997.
Procenjivana je povezanost između uobičajenog i izmenjenog konzumiranja bezalkoholnih pića, kao i razlike u stepenu gojaznosti. Korišćena je linearna i logistička regresivna analiza, podečena prema potencijalno promenljivim varijablama i sortiranju rezultata unutar škola.
Sa svakim dodatnim unosom po jednog zaslađenog pića, deci je rastao Indeks Telesne Mase (ITM) i rizik od gojaznosti za 60%. Uobićčajena količina konzumiranih pića je nezavisno bila povezana sa promenom ITM.
Školska deca prosečno piju 265 mL ili više zaslađenih bezalkoholnih pića dnevno sa unosom od 835 kJ dnevno više nego deca koja ne piju ova pića. Mada, rezultati ovog istraživanja se zasnivaju na mogućim fiziološkim mehanizmima gde konzumiranje bezalkoholnih zaslađenih pića uzrokuje gojaznost zbog nepreciznog i nekompletnog nadoknađivanja energije unete u tečnom obliku.
[Aleksandar Živković]
Lan 2001;357:505-08.