Kako se zaštititi od ambrozije i zagađenog vazduha

Veličina:
AAA

Prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine, 2017. godina beleži rekordnu koncentraciju polena ambrozije u vazduhu, koja je čak 10 puta veća od dozvoljene. 

Najizraženije tegobe, poput problema sa disajnim putevima, osipa, kijavice, pa čak i astmatičnih napada, imaju osobe podložne alergijama, osobe koje boluju od astme, starija lica i deca.

Alergije su hiperimuno stanje organizma u odnosu na spoljašnje alergene. Tokom cele godine izloženi smo mnogobrojnim alergenima kao što su polen, grinje, prašina, buđ… Simptomi alergije su kijanje, peckanje u nosu i očima, sekrecija iz nosa, otežano disanje, kao i astmatični napadi.

Rukovodilac Grupe za polen pri Agenciji za zaštitu životne sredine, gđa Mirjana Mitrović Josipović, izjavila je: „Ovog leta cvetanje ambrozije znatno je pojačano. Sada u vazduhu ima 10 puta više ambrozije nego što je granična vrednost - 15 polenovih zrna po kubnom metru!“ Usled povećane količine ambrozije u vazduhu, mnogi ljudi ovih dana pate od nesnosne alergije. Iz Agenciji za zaštitu životne sredine upozoravaju da će svi koji su osetljivi na polen ambrozije ove godine imati znatno više problema, pošto će ambrozija cvetati najmanje do kraja septembra.

Alergeni se vezuju za zagađivače koji se već nalaze u vazduhu, što im produžava život i čini njihov prolazak kroz disajne puteve lakšim. U Srbiji zbog zagađenja vazduha godišnje prerano umre oko 12.000 ljudi, odnosno čak 32 dnevno, alarmantni su podaci Evropske agencije za zaštitu životne sredine (EEA).

Koncentracija polena je najjača u prepodnevnim satima, pa tada treba izbegavati boravak na otvorenom. Šetnja u prirodi dozvoljena je samo posle kiše, kada je koncentracija polena u vazduhu najmanja. Međutim, čestice pune alergena i zagađivača ulaze u zatvorene prostorije, po kojima se lako šire. 90% svog vremena provedemo u zatvorenom prostoru, gde nivo zagađivača i alergena može biti 100 puta veći nego u spoljašnjoj sredini. Da bismo disali punim plućima, potrebno je da u prostorijama u kojima boravimo vazduh bude čist.

 

Dišite bezbedno i zdravo

Zepterov sistem za prečišćavanje vazduha Therapy Air iOn nastao je kao rezultat dugogodišnjih naučnih istraživanja. Vazduh prečišćen Therapy Air iOn aparatom po svojoj čistoći i kvalitetu odgovara vazduhu pored velikih vodopada i ekološki najčistijih mesta u prirodi. Snažan ventilator usisava vazduh iz prostorije i usmerava ga na sistem od pet filtera, koji eliminišu različite zagađivače i alergene iz vazduha

Antistatički filter uklanja krupnije čestice prašine, buđ, vlasi kose, perut i dlake kućnih ljubimaca. Antibakterijski filter uklanja preostale čestice prašine, bakterije veće od 1 mikrona i polen, dok hepa filter efikasno eliminiše najsitnije čestice prašine i duvanski dim i deluje antibakterijski, jer uklanja bacile i spore buđi. Antialergijski filter sa srebrom posebno je efikasan protiv bakterije Legionella, koja je naročito opasna za bebe, a u sastavu ovog filtera je i ekstrakt biljke ginko biloba, koji efikasno eliminiše izazivače alergija, viruse gripa i bakterije. Filter od aktivnog uglja otklanja toksične gasove i sve neprijatne mirise. Kroz ovu barijeru od pet filtera može proći samo savršeno čist vazduh, koji dalje ulazi u generator negativnih jona. Inovativna tehnologija obezbeđuje proizvodnju oko 220.000 negativnih jona po kubnom centimetru, što odgovara količini jona u vazduhu na nekim od najzdravijih mesta na zemlji.

Aparat je lako prenosiv, nečujan je, modernog dizajna i idealan je za vaš dom, kancelariju, vrtiće, škole, fitnes centre i sve ostale prostorije u kojima boravite.

Therapy Air iOn je proglašen za najbolji prečišćivač vazduha na tržištu 2016. godine, po oceni  tima nezavisnih nemačkih stručnjaka u istraživanju sprovedenom za uticajni nemački portal EXPERTEN TESTEN.  U konkurenciji deset prečišćivaća vazduha poznatih svetskih proizvođača (Filips, Roventa, Dalkin, De Longi i drugi), Zepterov aparat osvojio je prvo mesto po svim karakteristikama - od sistema moćnih filtera za prečišćavanje, velikog radnog kapaciteta i elegantnog, modernog dizajna do funkcionalnog pakovanja. 

                 

Više o dejstvu aparata saznajte na https://goo.gl/TxQFok, pozivom call centra na 011 311 32 33 ili posetite Zepter prodavnice u Beogradu i Novom Sadu.

Tagovi: alergija alergija na polen filter za vazduh polen vazduh zepter

Izdvajamo za vas

Pošaljite svoj komentar



Wellness i SPA


Newsletter

Besplatno se prijavite na naš newsletter i dobijajte redovno naše najnovije vesti direktno u vaše
e-mail sanduče.

NetDoktor


Najčitanije



Anketa


doktor.rs zajednica


Niste član? Pridružite se besplatno!
doktor.rs zajednica broji 94688 članova
Šta sve dobijam besplatnom registracijom?

Zdravstveni forum

Kalendar događaja

PoUtSrČePeSuNe
1234567
891011121314
15161718192021
2223
24
25262728
2930     
Nema predstojećih događaja u skorije vreme.

Znate za medicinski događaj?
Besplatno ga prijavite!

Mapa zdravlja

Mapa zdravlja
Pronađite brzo apoteku, zdravstvenu ustanovu, stomatologe, fitness centre...
u vašoj blizini!
Traži:

BMI kalkulator

NetDoktor Dnevnik telesne težine
Pratite svakodnevno vaš Body Mass Index (BMI) i smršajte jednostavno uz NetDoktor Dnevnik telesne težine.
NetDoktor, vaš pouzdani zdravstveni partner »
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: