Pirinač kao važan sastojak zdrave ishrane?
Pirinač spada u najstarije žitarice budući da se uzgaja već preko 5000 godina. Bogat je ugljenim hidratima (28.7 g na 100 g kuvanog pirinča), sadrži male količine proteina (2.4 g na 100 g) i skoro da ne sadrži masti (0.2 g na 100 g). U 100 g kuvanog belog pirinča ima 130 kalorija. Ova žitarica predstavlja solidan izvor vitamina B1, B3 i B6, a naročito je bogata folnom kiselinom (58 mcg u 100 g). Pomenuta količina zadovoljava 7% dnevnih potreba organizma za gvožđem (1.2 mg na 100 g), 11% za selenom i 24% za manganom. Inače, pirinač je žitarica koja prirodno ne sadrži gluten, što je naročito važno za osobe kod kojih postoji osetljivost ili netolerancija na gluten.
Zanimljivi su rezultati istraživanja koji su pokazali da je ishrana ljudi koji redovno jedu beli ili integralni pirinač generalno zdravija. U istraživanju je učestvovalo preko 14000 odraslih Amerikanaca. Primećeno je da su ispitanici koji su redovno konzumirali pirinač jeli više voća, povrća i mahunarki, i da su unosili veće količine magnezijuma, kalijuma, gvožđa, folne kiseline i vlakana. Istovremeno su jeli manje namirnica sa dodatim šećerom i zasićenim mastima. Pirinač i inače predstavlja dobar izbor ukoliko pokušavate da izgubite koji kilogram viška budući da produžava osećaj sitosti, a kako ne sadrži so, predstavlja idealnu namirnicu za osobe koje pate od povišenog krvnog pritiska. Naučnici inače više preporučuju integralni pirinač - ranije studije su pokazale da konzumiranje integralnog pirinča (i integralnih žitarica uopšte) smanjuje rizik od smrti usled srčanih oboljenja, kao i da pomaže u regulaciji nivoa holesterola kod gojaznih osoba.
Pošaljite svoj komentar