Sve je više istraživanja koja potvrđuju povoljan uticaj vina na zdravlje. Za početak, grožđe, a samim tim i vino, bogato je polifenolima koji ublažavaju zapaljenja i smanjuju oksidativni stres u organizmu.
Zanimljivo je i da crno grožđe sadrži više antioksidansa nego belo, tako da pijenje crnog vina povećava nivo antioksidansa u krvi u većoj meri nego pijenje belog vina. Jedno istraživanje je pokazalo da pijenje crnog vino može da smanji rizik od bolesti koje se povezuju sa oksidativnim strestom, kao što su Alchajmerova i Parkinsonova bolest.
Umereno konzumiranje vina (1 čaša vina dnevno) povoljno deluje i na srčano zdravlje - naučnici smatraju da polifenoli iz vina smanjuju rizik od povišenog krvnog pritiska, povišenog nivoa holesterola i metaboličkih bolesti. Pojedina istraživanja su pokazala i da antioksidansi iz vina povoljno utiču i na dugovečnost.