Veličina:
A A A

Čili paprike kao lek za duži život?

Rezultati nedavne studije pokazali su da ljudi koji redovno jedu čili paprike imaju niži rizik od smrti nego oni koji nikad ne jedu ovo povrće.

Čili paprika se tradicionalno koristi u mnogim kulturama kod tegoba kao što su slab apetit, ali i loša cirkulacija i bolovi u mišićima i zglobovima. Za povoljna lekovita dejstva zaslužan je kapsaicin, jedinjenje koje papričicama daje karakterističnu ljutinu. Ranija istraživanja su pokazala da kapsaicin povoljno deluje na metabolizam i kardiovaskularne funkcije, kao i na tegobe kod artritisa, neuropatije i gastrointestinalnih poremećaja. 

Da bi utvrdili kako konzumiranje čili paprika utiče na opšti rizik od smrti, naučnici su analizirali podatke 22.811 učesnika iz jednog ranijeg istraživanja. Primera radi, naučnici su analizirali biomarkere za kardiovaskularne bolesti, kao što su npr. nivoi lipida u krvi.

Autori studije su utvrdili da  osobe koje jedu čili paprike 4 i više puta nedeljno imaju za 23% niži opšti rizik od smrti nego osobe koje retko ili pak nikad ne jedu čili paprike. Kada je reč o riziku od smrti usled kardiovaskularnih bolesti, taj rizik je još značajnije smanjen - za 34% kod osoba koje često jedu čili paprike.

Zdravstvene teme

Najčitanije

Prijavite se na Newsletter
Besplatno se prijavite na naš newsletter i dobijajte redovno naše najnovije vesti direktno u vaše e-mail sanduče.

Niste član? Pridružite se besplatno!
doktor.rs zajednica broji 94852 članova
Šta sve dobijam besplatnom registracijom?