Cimet je začin koji se dobija iz istoimene biljke i kao svaka biljka u sebi sadrži fitomaterije koje imaju izuzetno snažno dejstvo na E. coli, te se svakodnevno konzumiranje cimeta preporučuje svima koji imaju povišen nivo ove bakterije, bilo u digestivnom ili urogenitalnom sistemu.
Veliki broj naučnih istraživanja je potvrdio da cimet reguliše nivoa šećera u krvi, što ga čini savršenim začinom za sve osobe koje boluju od šećerne bolesti, jer cimet na najprirodniji način snižava nivo šećera u krvi ali i podiže nivo našeg raspoloženja i održava dnevnu energiju na visokom nivou.
Cimet je začin kojim se nekada trgovalo, bio je vrednija namirnica od zlata i korišćen je u lekovite svrhe prvo u dalekoj Kini gde je korišten za lečenje prehlada, loše probave, opstipacije, meteorizma. Danas je cimet jedan od najrasprostranjenijih začina.
Bisabolol ima protiv-zapaljensko dejstvo, anti-mikrobno i blago umirujuće dejstvo. Zbog svega ovoga čaj se uzima kada imamo grčeve u mišićima, osećaj anksioznosti, nesanicu, menstrualne bolove ili stomačni virus. Čaj kamilice se preporučuje svim osobama koje imaju ekcem, psorijazu, rozaceu.
Čaj kamilice, dobijen od vrhova cveta biljke Matricaria recutita, veoma je delotoran lek protiv velikog broja tegoba. Čaj od kamilice je verovatno najrasprostranjeniji čaj na svetu, koriste ga sve nacije bez izuzetka a pre svega je najbolji prirodni lek protiv nervoze i nesanice.
Kamilica ima snažno protiv-zapaljensko dejsto, bori se uspešno protiv bakterija, virusa i drugih mikroorganizama u i na ljudkom telu. Kamilica je od davnina upotrebljavana za umirivanje mučnine, kao antipiretik i biljka sa blagim sedativnim dejstvom.
Fitomedicinom smo se svi bavili tokom života, a da možda nismo ni svesni toga. Svaku put kada imamo problem sa varenjem hrane, nesanicom, grčevima u crevima, mi se setimo nekog čaja za koji nam je pričala majka, tetka ili baka. Čajevi su najrasprostranjeniji lekoviti preparati na svetu.