Crveni kupus sličnog je ukusa kao zeleni kupus, a pritom obiluje i dodatnim fitonutrijentima koji doprinose boljem kardiovaskularnom i digestivnom zdravlju.
Kada su vitamini i minerali u pitanju, crveni kupus sadrži vitamine A, B6, C i vitamin K, kao i kalijum. Predstavlja odličan izvor antioksidansa (karotenoida i flavonoida) zahvaljujući kojima pomaže u borbi protiv zapaljenja koja često vode ka hroničnim bolestima.
Antocijanini, flavonoidi zaslužni za ljubičastu boju ovog tipa kupusa, pomažu u regulaciji povišenog krvnog pritiska i prevenciji kardiovaskularnih oboljenja. Ovi antioksidansi zajedno sa sulforafanom, koji se isto tako nalazi u crvenom kupusu, pomažu u prevenciji raka debelog creva. Istraživanja su pokazala i da ishrana bogata povrćem iz porodice kupusnjača može da se poveže sa nižim rizikom od raka dojke.
Najzad, zahvaljujući visokom sadržaju rastvorivih vlakana, crveni kupus povoljno deluje i na probiotske bakterije u crevima. Ove bakterije proizvode kratkolančane masne kiseline za koje je naučno dokazano da ublažavaju zapaljenja i druge simptome gastrointestinalnih poremećaja kao što su sindrom iritabilnog kolona i ulcerativni kolitis.