Veličina:
A A A

Kako crveni kupus pomaže kod kardiovaskularnih i probavnih tegoba?

crveni kupus jabuke Antocijanini Crveni kupus sličnog je ukusa kao zeleni kupus, a pritom obiluje i dodatnim fitonutrijentima koji doprinose boljem kardiovaskularnom i digestivnom zdravlju.

Kada su vitamini i minerali u pitanju, crveni kupus sadrži vitamine A, B6, C i vitamin K, kao i kalijum. Predstavlja odličan izvor antioksidansa (karotenoida i flavonoida) zahvaljujući kojima pomaže u borbi protiv zapaljenja koja često vode ka hroničnim bolestima. 

Antocijanini, flavonoidi zaslužni za ljubičastu boju ovog tipa kupusa, pomažu u regulaciji povišenog krvnog pritiska i prevenciji kardiovaskularnih oboljenja. Ovi antioksidansi zajedno sa sulforafanom, koji se isto tako nalazi u crvenom kupusu, pomažu u prevenciji raka debelog creva. Istraživanja su pokazala i da ishrana bogata povrćem iz porodice kupusnjača može da se poveže sa nižim rizikom od raka dojke.

Najzad, zahvaljujući visokom sadržaju rastvorivih vlakana, crveni kupus povoljno deluje i na probiotske bakterije u crevima. Ove bakterije proizvode kratkolančane masne kiseline za koje je naučno dokazano da ublažavaju zapaljenja i druge simptome gastrointestinalnih poremećaja kao što su sindrom iritabilnog kolona i ulcerativni kolitis.

Zdravstvene teme

Najčitanije

Prijavite se na Newsletter
Besplatno se prijavite na naš newsletter i dobijajte redovno naše najnovije vesti direktno u vaše e-mail sanduče.

Niste član? Pridružite se besplatno!
doktor.rs zajednica broji 94852 članova
Šta sve dobijam besplatnom registracijom?