Hipertenzija ili visok krvni pritisak je problem koji ne bi trebalo zanemarivati budući da povećava rizik za pojavu srčanih oboljenja, moždanog udara i bolesti bubrega. Pored terapije koju je prepisao lekar, trebalo bi povesti računa i o ishrani i uključiti više namirnica čiji aktivni sastojci mogu da pomognu kod povišenog krvnog pritiska.
- To je najpre cvekla, koja, zahvaljujući azot-oksidu koji sadrži, dovodi do opuštanja i širenja krvnih sudova i, samim tim, snižavanja krvnog pritiska. I beli luk sadrži ovo jedinjenje te na isti način pomaže kod pomenutih tegoba.
- Zeleno lisnato povrće (zelena salata, spanać, blitva, kelj, rukola), kao i slatki krompir (batat), banane i bundeva, sadrže kalijum koji pomaže bubrezima u eliminaciji natrijuma iz organizma i na taj način reguliše krvni pritisak.
- Flavonoidi iz bobičastog i jagodičastog voća (jagode, maline, kupine, borovnice, brusnice) igraju važnu ulogu, kako u prevenciji, tako i u regulaciji povišenog krvnog pritiska.
- Ovas snižava gornji i donji pritisak kod osoba sa blagom i graničnom hipertenzijom - još jedan, dodatni, razlog da započnete dan ovsenom kašom.
- Semenke bundeve i suncokreta predstavljaju odličan izvor kalijuma i magnezijuma koji povoljno deluju na povišen krvni pritisak.
- Maslinovo ulje obiluje zdravim mastima i sadrži polifenole koji deluju antiinflamatorno i antihipertenzivno.