Prema rezultatima jedne američke studije, dijetetski suplementi cinka mogli bi značajno da smanje napredovanje i širenje ćelija raka jednjaka. Ovo je važno otkriće, budući da je petogodišnja stopa preživljavanja kod ove bolesti niža od 20%.
Ranija istraživanja su već potvrdila da je cink od ključne važnosti za ljudsko zdravlje, kao i da ovaj mineral smanjuje rizik od pojave karcinoma jednjaka. Otkud ovo zaštitno dejstvo cinka? Naime, pokazalo se da cink selektivno sprečava rast i razvoj ćelija karcinoma, ali ne i normalnih, zdravih ćelija jednjaka.
Kada je reč o drugim povoljnim dejstvima, istraživanja su pokazala da cink reguliše funkcionisanje imunog sistema, kao i da skraćuje trajanje i intenzitet simptoma prehlade ukoliko se uzme (u vidu pastila ili sirupa) u toku prvih 24h od pojave simptoma. Cink potpomaže i zarastanje rana i takođe smanjuje rizik od hroničnih bolesti koje nastaju usled procesa starenja.
Pored dodataka ishrani sa cinkom, preporučljivo je da u ishrani budu zastupljenije namirnice bogate ovim mineralom. U najbolje izvore cinka spadaju morski plodovi, semenke bundeve, suncokreta i lana, pšenične klice, meso, spanać i pečurke.