Procenjuje se da oko 5% stanovništva pati od zimske (sezonske) depresije, dok još 10% do 20% ljudi ima blaži oblik ovog poremećaja raspoloženja.
Zimska depresija se javlja usled nedostatka sunčeve svetlosti tokom hladnijeg dela godine, što remeti unutrašnji sat tela i može nepovoljno da utiče na raspoloženje. Simptomi koji se još mogu javiti su i poteškoće u koncentraciji, povećana potreba za spavanjem, dobijanje na težini i naročita potreba za ugljenim hidratima.
Neke od namirnica koje mogu ublažiti simptome sezonskog afektivnog poremećaja su: morska riba - tunjevina, skuša, losos (zahvaljujući vitaminu D i omega-3 masnim kiselinama koje sadrži), zeleno lisnato povrće koje obiluje vitaminima B grupe, naročito folnom kiselinom, bobičasto i jagodičasto voće, crna čokolada (zahvaljujući visokom sadržaju polifenola), integralne žitarice koje isto tako obiluju B-kompleksom i sprečavaju nagle promene nivoa šećera u krvi, banane koje su dobar izvor kalijuma i vitamina B6, i orašasti plodovi koji nam obezbeđuju energiju i podstiču stvaranje serotonina te na taj način povoljno deluju na raspoloženje.
Bilo bi dobro i ograničiti unos šećera, posebno industrijskih slatkiša, budući da je više studija pokazalo da šećer najpre poboljšava raspoloženje, ali da je taj efekat trenutan, te da ubrzo potom raspoloženje može biti gore nego kada smo uzeli da pojedemo nešto slatko. Jedna studija je takođe pokazala da navika da se unosi previše šećera a premalo omega-3 masnih kiselina nepovoljno utiče na mozak i čak usporava njegovo funkcionisanje.