U kakao prahu se nalazi veliki broj gitofenola koji imaju direktno dejstvo na kardiovaskularni sistem. Zrna kakaoa sadrže magnezijum, koji utiče na samu snagu srčanog mišića i njegovo funkcionisanje što smanjuje verovatnoću od nastanka oboljenja srca i srčanog udara.
U samom zrnu kakao biljke se nalazi preko 300 sastojaka koji mogu pomoći a ne samo odmoći našem organizmu. U kakao zrnu se nalaze feniletilamin, teobromin, polifenoli, flavonoidi, vitaminei i minerali, bakar, kalijum, gvožđe i magnezijum za pravilno funkcionisanje svih organa ljudskog tela.
Biljka od koje nastaje jedan od omiljenih slatkih proizvoda, čokolada, kakao biljka vodi poreklo sa prostora Afrike, Azije, Južne i Centrale Amerike i ova neobična biljka uspeva samo u vlažnim toplim klimatskim uslovima a raste najbolje pod senkom kakvog drugog drveta.
Naučnici konstantno ispituju sva povoljna dejstva ovog jednostavnog voća, i tvrde da u velikoj meri smanjuju rizik od nastanka raka debelog creva, prostate i pluća. Upravo zbog velike količine vitamina C koji sadrži jabuka povoljno deluje i na osobe sa srčanim oboljenjima, povišenim holesterolom.
Zanimljivo je da je 2010. godine kao rezultat saradnje 85 naučnika, 18 instituta, u Italiji je objavljeno zanimljivo otkriće. Naime, naučnici su konačno uspeli da dešifruju ceo genom jabuke (Golden Delicious) utvrdivši da se jabuka sastoji od 57 000 gena, dok ljudi imaju samo 30 000.
Jabuka je kao što znate obavezni sastojak dijeta za mršavljenje, a evo i zašto. Jabuka sadrži pektin u vidu netopivih vlakana koja u kontaktu s vodom bubre i tako stvara osećaj sitosti ali i monosaharid fruktoza joku jabuka sadrži brzo zadovoljava želju za slatkim bez promena u nivou glukoze u krvi.
Jabuka sadrži voćne šećere, glukozu, saharozu i fruktozu, sadrži vitamine A i E, minerale, aromatične sastojke i oko 24% ulja unutar semenki. Jabuka se sastoji od oko 82% vode, 12% ugljenih hidrata, a na masti i belančevine otpada samo 1% ukupnog ploda jabuke.
Verovatno svi znamo da je jabuka voćka koja zapravo pripada porodici domaćih ruža ali da li ste znali da je potrebno 50 listova drveta jabuke da bi se dobila jedna ukusna jabuka? Osnovna činejnica koja jabuku odvaja od drugih voćki jeste visok sadržaj pektina.