Naše raspoloženje u velikoj meri zavisi od nivoa serotonina u krvi, a nivo serotonina se može povisiti određenim namirnicama. Ukoliko želite dozu sreće pojedite obrok sa mlekom i žitaricama. Ovako unosite veliku kolićinu vlakana i vitamina D koji u velikoj meri mogu poboljšati Vaše raspoloženje.
Menstrualni bolovi su nešto sa čime se sreće svaka treća žena tokom svog ciklusa. Tada je najbolje jesti hranu bogatu uglejnim hidratima. Umesto da pojedete velike količine sladoleda, čokolade, kolača, napravite sebi ukusan sendvič sa omletom od jaja.
Ukoliko ste ljubitelj jabuka, pokušajte da usvojite da barem u jednoj užini tokom dana jedete kombinaciju jabuka i putera od kikirikija. U ovom spoju voća i putera od kikirikija je kombinacija ugljenih hidrata, proteina i dobrih masnoća koji će Vam dati dovoljno energije za par sati u toku dana.
Zeleni čaj ubrzava metabolizam pa dolazi do smanjenja telesne mase, što doprinosi smanjenom opterećenju kardiovaskularnog sistema i boljoj fizičkoj kondiciji. Samim tim smanjuje se mogućnost nastanka ateroskleroze i doprinosi boljem stanju cirkulatornog sistema.
Kafa nije najbolje rešenje za problem slabe koncentracije, već uživajte u proleću tako što ćete pojesti svežu salatu sa spanaćem. U spanaću se nalaze folna kiselina, folati i gvožđe koji povećavaju nivo homocisteina u krvi, koji štiti naše krvne sudove, posebno one koji salju krv u mozak.
Komorač se preporučuje osobama koje primaju hemoterapije i posle toga, jer komorač vraća normlanu floru crevima i normalizuje varenje. Komorač smanjuje tegobe meteorizma, odličan je sastojak dijetarnih režima ishrane u osoba koje su na nisko proteinskim dijetama zbog oboljenja bubrega ili jetre.
U dalekoj Indiji postoji običaj žvakanja semena komorača nakon jela, jer stimulišu varenje začinejne hrane. Semenke komorača pomažu i kod neprijatnog daha u ustima a esencijalna ulja stimulišu stvaranje želudačnih sokova, smanjuju koncentraciju kiseline. Umiruju simptome gastritisa.
Histidin je amino kiselina koju sadrži komorač uz gvožđe koje isto tako sadrži ovaj mirisni koren, je odlična prirodna terapija za sve koji imaju anemiju. Gvožđe je element koji se direktno nalazi u hemoglobinu a histidin stimuliše proizvodnju samog hemoglobina pa krv postaje kvalitetnija.
Komorač je povrće koje treba da koristimo u spremanju jela, svakodnevno ukoliko imamo neko od sledećih oboljenja, opstipacija, loše varenje, anemija, gastritis, nadimanje, menstrualne tegobe, respiratorne infekcije i hroničnu opstrukcionu bolest pluća, dijareju, infekcije oka, kože.
Verovatno ste u nekom od hipermarketa videli neobičnan beli koren, izgledom sličan luku, neobičnog mirisa. U pitanju je komorač. Komorač je tvrdog korena povrće, koje se koristi veoma često u spremanju salata, kuvanih jela, ali i lekova protiv anemije pa čak i u spravljanju paste za zube.