Lešnici, orasi, bademi, pistaći, indijski orasi, pinjole, bilo koje od ovih koštunjavih voćki da unesete u organizam u toku dana, učiniće da se nivo holesterola i loših masti u krvi snize. Zasićene masne kiseline koje sadrže koštunjave voćke imaju blagotvorno dejstvo na krvne sudove.
Ukoliko unesemo 100g ovasa, možemo smanjiti nivo ukupnog holesterola i do 2% i umanjiti rizike od oboljenja kardiovaskularnog sistema. U istraživanju u kom su učestvovali ljudi sa povišenom količinom holestesterola a konzumirali su ovas u periodu od 2 meseca, smanjili su holesterol za 14%.
U redovnim krvnim pretragama koje treba da uradimo barem jednom u godini dana lekar uvek daje nalog da se uradi analiza određivanja količine masnoća u krvi. LDL, holesterol niske gustine za razliku od HDL, holesterola visoke gustine, je loš za nas.
Holesterol i trigliceridi su najčepće pominjane masnoće koje se nalaze u našem organizmu. U pitanju su dve različite vrste masti koje imaju podjednako veoma važne uloge za pravilno funkcionisanje ljudskog organizma. Bez holesterola i triglicerida naš život bi bio nemoguć.
Žene koje piju preko 5 šoljica kafe dnevno mogu u velikoj meri smanjiti rizik od nastanka malignog tumora dojke, takve rezultate bar pokazuju najnovija istraživanja u svetu. Glavni adut kafe kao napitka je svakako velika količina kofeina,oko 250 ml kafe sadrži oko 85g kofeina.