Pirinač sadrži kalijum koji pomaže našem srcu da ostane zdravo. Pirinač je bogat nerastvorljivim vlaknima koja imaju moć ubrzavanja metabolizma i izbacivanja toksina iz organizma i na taj način nas u velikoj meri štite od malignih oboljenja.
Vitamin D, niacin, kalcijum, tiamin, riboflavin, gvožđe, kalijum su samo neki od hemijskih elemenata koji se nalaze vešto skriveni u sitnim zrnima pirinča. Pirinač tokom kuvanja oslobađa pirinčano brašno koje ima veoma povoljno dejstvo na proces varenja.
Dobro je poznati da su ugljeni hidrati glavni i najbolji izvor energija za naše telo i čine da naš mozak radi na vrhuncu svojih mogučnosti tokom dana. U pirinču se ne nalazi holesterol, niti bilo koja loša masnoća pa se veoma često preporučuje osobama koje imaju kardiovaskulana oboljenja.
Nutritivne vrednosti variraju od vrste do vrste ali uglavnom je sastav sličan, u najvećem procentu pirinač sadrži uvek ugljene hidrate, zatim vodu, proteine, dijetarna vlakna, i veoma malu količinu masti i šećera. U toku dana, svi lekari preporučuju da se pojede barem 100g pirinča.
Aronija čak i u suvom obliku sadrži i do 3 puta više fenola od suve crne ribizle. Savršeni hemijski sastav aronije ima snažno antioksidativno dejstvo čime prevenira malignie promene debelog creva i čini mnogo za sve one koji su u fazi lečenja maligniteta jer ima moć uništavanja zloćudnih ćelija.
Sveži plod aronije sadrži i veliki broj minerala, mangan, jod, forfor, kalcijum, kalijum, gvožđe. Sadrži veliku količinu vode i specifičan voćni sok, sorbitol. Aronija utiče na normalnizaciju nivoa triglicerida i holesterola u krvi. Aronija prevenira kardio-vaskularna oboljenja.
Plodovi aronije privlače jako puno pažnje. U plodu aronije se nalazi vitamin A, E, vitamini B komleksa, B2, B6 i B9. Aronija je bogata vitaminom C i veoma retkim vitaminom P. P-citrin je citrusni bioflavonoid koji ima neverovatnu zaštitnu ulogu unutar ljudskog organizma.
Kada je u pitanju sama biljka aronije, razlikuje se više oblika, a u humanoj upotrebi su 4 vrste aronije, altajska, moravska, nero i viking aronija. Slatkasta i opora u isto vreme, aronija ima modro ljubičastu, skoro crnu opnu ispod koje se krije jarko crvena unutrašnjost ove bobičave biljke.