Nedavna američka studija ukazala je na značaj flavonola kada je u pitanju prevencija Alchajmerove bolesti. Flavonoli pripadaju klasi flavonoida i nalaze se najpre u crnom i zelenom čaju, crnom vinu, maslinovom ulju, zelenoj salati, brokoliju, kelju, luku (naročito u crvenom luku), kruškama, pomorandžama, borovnicama.
U istraživanju je učestvovala 921 osoba čije je stanje praćeno 12 godina. Prosečna starost ispitanika bila je 81 godina. Autori istraživanja zaključili su da osobe koje konzumiraju najviše flavonola imaju manje šanse da obole od Alchajmerove bolesti. Ako biste popili šolju crnog ili zelenog čaja, i pojeli 5 porcija voća i povrća dnevno, već biste učiniti sjajnu stvar kada je u pitanju prevencija ove bolesti. I crno vino je bogato flavonolima, ali autori napominju da ga treba konzumirati umereno, budući da ovo piće ipak sadrži alkohol u sebi.